“Sana 100 Lira Veririm”

ds-damat

Kobilerin büyük çoğunluğu pazarlama faaliyetlerinde “Sosyal Medya” kanallarını kullanıyor.

Bu kanallara gereken önemi veren de var, sağdan soldan duyduğu için bende burada olmalıyım diyen de.

Kobilerin dijitalde var olmaları ne yazık ki web sitelerinden öteye gitmiyor.

Bazı firmalar işlevine göre ya “Dijital Medya” ajanslarıyla ya da bu işte uzman danışmanlardan “Freelance” olarak hizmet alıyor.

Kobiler için gözden kaçırılmaması gereken en önemli konu “BÜTÇE”dir.

Firmalar “Sosyal Medya” bütçelerini kısıtlı tutmak isteyebilirler, bu durum markanın doğru mecralarda bulunmasına engeldir.

Hangisinde reklamlar daha ucuz hangisinde daha fazla diye bir ayrım yapılmamalı.

Zaten, sosyal mecralar üzerinden yapılacak birçok işlevi ücretsiz temin edebilirsiniz.

Hesap oluşturma, sayfanıza girdiğiniz içerikler, bilgiler, paylaşımlar, bunlara herhangi bir ücret ödemeden kullanabilirsiniz.

Size maliyet olarak yansıyacak şey “Etkileşim”dir.

Çeşitli “Reklam” modellerini kullanmanız; hedef kitlenize dokunmanızı ve fark edilebilmenizi sağlayacaktır.

Bunlar için bütçe kullanılması şarttır.

2013’ün Nisan ayında “Freelance” olarak görüştüğüm bir “Çiğ köfte” firması vardı. Hızla büyüyen ve Türkiye’nin çoğu bölgesinde Franchising sistemiyle iş yapan bu firmayla “Sosyal Medya” işlerini yürütmek adına görüşmelere başladım.

Verilecek Hizmetler:

-Hedef kitle analizi yapılacak.

-Hedefler doğrultusunda strateji geliştirilecek.

-Sayfaya düzenli içerik girilecek.

Sosyal Medya kampanyaları geliştirilip yönetilecek.

-Grafik / Görsel tasarım yapılacak.

-Reklam modelleri kullanılıp yönetilecek.

-Düzenli raporlar verilecek.

Firma sahibinin hızla büyümekte olan bu yeni pazarlama platformu hakkında pek bilgisi yoktu. Emin olun bu işte en zoru; hiç bilmeyen birini, sosyal mecraların artık pazarlama hakkında söz sahibi olduğuna İkna edebilmektir.
Ben konunun detayları ve işleyiş hakkında firmaya bilgiler verdim. Amacımızın Dijital Platformda da ses getirebilmek, tanınmak ve fark yaratmak olduğunu, bu konuda benden istediklerini ve benim neler yapabileceğimi konuştuk.
Konu geldi bana vereceği ücrete…

“Peki sen ne istiyorsun” diye sordu. Yapacağımız işin zaten aşağı yukarı artık belirlenmiş bir fiyatı vardı. Yönetim zamanını ve istenenleri göz önünde bulundurarak ortalama bir fiyat söyledim. Bir anda gözleri büyüdü; “Bu çok çok fazla Sana 100 Lira Veririm Yeter” dedi. İlk önce şaka yapıyor sandım. Baktım ki şaka değil, gayet ciddi bana her ay 100 Lira vermenin pazarlığını yapıyor. İşi reddettiğimi belirttim ve;

“Hemen gidin bir ajansla ya da bu konuda uzman freelance çalışan biriyle görüşün; eğer sizin söylediğiniz fiyata bu işleri yapacak bir yer varsa ben sizden ücret almadan çalışacağım.” dedim.
Biraz pazarlık yapmaya çalıştı ama emeği hiçe sayan ve konuşmasında “Bu işler zaten çok kolay, herkes yapar, zor bir iş yapmıyorsun” demesi beni çok kızdırmıştı.

“Neyse siz umarım bu işi 100 Liraya yapan kişilerle anlaşırsınız” dedikten sonra oradan ayrıldım.
Maalesef böyle marka değerine önem vermeyen, aslında büyük çaplı reklamlar yapmak yerine düşük maliyetle çok ses getirecek pazarlama stratejilerini, dijital platformda hazırlanmış kampanyaların markanın tanınması açısından önemini bilmeden ve hatta farkında olmadan markasına zarar veren işletme sahipleri var.

Sosyal Medya üzerinden yapılan reklamların markalara sağladığı geri dönüş; doğru yapılandırıldığında beklenenin üzerinde olabiliyor. Harcanan bütçeyi boşa giden masraf olarak değil, marka adına yapılan ve uzun vadede en iyi geri dönüşü sağlayacak bir yatırım olarak görmek gerekir.

[message_box title=”E-Bültenimize abone olun:” color=”red”][wysija_form id=”1″][/message_box]
2 yorum
  1. merhaba aşağıda söylediklerinizden yola çıkarak hedef kitle için ciddi bir araştırma gerekır bu konular hakkında araştırma yapıldığını duşunuyorum ama işin grafik tasarım görsel boyutunu nasıl haledebılceksınız bu işler için hem grafiker ayrıca psikolağa ve sosyolağa ihtiyaç yokmudur. Saygılarımla.

    -Hedef kitle analizi yapılacak.

    -Hedefler doğrultusunda strateji geliştirilecek.

    -Sayfaya düzenli içerik girilecek.

    -Sosyal Medya kampanyaları geliştirilip yönetilecek.

    -Grafik / Görsel tasarım yapılacak.

    -Reklam modelleri kullanılıp yönetilecek.

    -Düzenli raporlar verilecek.

  2. Merhaba Serkan,

    Hedef kitle için ciddi araştırmalar gerekir. Psikoloğa ve sosyoloğa ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum Çünkü iyi hedef kitle araştırmalarında bireyin ve sosyal grubların davranışları da incelenmiş olur. Tabii profesyonel olarak ayrıca yardım alınabilinir. Grafik ve tasarım işleri başlı başına bir yük zaten ama ben bu işlerin görsel boyutunu tasarımını fazlasıyla karşılayabilecek bilgiye ve beceriye sahibim.

    Saygılarımla,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir