Sosyal medya pazarlamasında bir türlü istediğiniz sonucu elde edemiyor olabilirsiniz. Sosyal medyada yapılan irili ufaklı birçok hata, ya da gözden kaçan detaylar, yalnızca sosyal medya çalışmalarınızdan olumlu sonuçlar elde etmenizi engellemekle kalmaz, markanıza geri döndürülemez zararlar da verebilir. Sizler için hazırladığımız ‘’Sosyal Medya Pazarlamanızı Daha Verimli Hale getirecek Detaylar’’ içeriğimiz ile, sosyal medya pazarlamasına yaklaşımınızı yeniden gözden geçirebilir ve geliştirebilirsiniz.
1- Sosyal medya stratejiniz veya planınız yoksa ne yapmalı ve nereden
başlamalısınız?
Basitçe söylemek gerekirse; sosyal ağlarda yaptığınız her eylem, entegre bir sosyal medya stratejisinin parçası olmalıdır.
Durum: Mevcut durumunuzu değerlendirmek (hem dahili olarak, örneğin SM kanallarını yönetmek için takım kapasitesi, rekabet, hedef kitle, vs. gibi).
Hedef: Gerçekleştirilecek smart (gerçekçi) hedeflerinin listesi;
Örnek verecek olursak: ‘’24.12.2019 tarihine kadar xxx sayfamdaki takipçi sayısı 500k milyon olmalı’’ gibi gerçekçi ve net hedefler belirlemelisiniz.
Strateji: Hedeflediğiniz kitleler ve hedef kitlenizin ilgisini çekmek için içerik biçimleri ve türleri ile oraya nasıl ulaşacağınız hakkında bir plan (içerik pazarlaması)
Taktik: Hangi ağlar kullanılacak, ne sıklıkla içerik paylaşacaksınız, bu paylaşımlardan kimin sorumlu olacağı, hangi içeriğin paylaşılacağı vb.
Kontrol: Sonuçlarınızın analiz edilmesine yardımcı olacak kriterler, KPI’lar ve işinizi sağlama almak için raporlama araçları gereklidir. İşletmeniz için işe yarayacak kapsamlı bir plan oluşturarak, sosyal medyanın sürdürülebilir olması ve müşteri döngüsünün pazarlama stratejinizde önemli bir rol oynamasını sağlayabilirsiniz.
2 – Hedef kitleniz kim?
Sosyal medya kullanımının hedef kitleniz için neye benzediğini anlamadan, onlara etkili bir şekilde ulaşmaya ve onlarla etkileşime geçmeye başlayabilirsiniz. Müşterinizin kim olduğunu kavramış olsanız dahi sosyal medyada ne tür bir etkileşimde bulunduklarını tam olarak biliyor musunuz?
Hedef kitlenizi anlamak için bu soruları baz alarak araştırmalarınıza başlayabilirsiniz:
-Hangi markaları takip ediyorlar? İçerikle nasıl etkileşimde bulunuyorlar? (beğeni, yorum, paylaşım)
-En çok hangi sosyal ağları kullanıyorlar?
-Genellikle hangi saat dilimlerinde aktifler?
-Ne hakkında konuşuyor ve ne paylaşıyorlar?
-Marka olarak hedef kitleniz hakkında bir içgörüye sahip olmanız sizi rakiplerinizden her zaman bir adım öne çıkaracaktır.
Peki ne yapmalısınız?
Kitlenizin sosyal medyayı nasıl kullandığını, markanızla ilgili sohbetleri ve ilgilendikleri konuları, nerede bulunduklarını ve rakiplerinizden neler öğrenebileceğinizi izlemek için monitoring araçlarından yardım alabilirsiniz. Buna ek olarak ne kadar iyi hedef kitlenizi bilirseniz sosyal medya hesaplarınızda o kadar doğru hedeflemelerle reklam verebilirsiniz. Örnek verecek olursak;
Instagram’da takı tasarımlarınızı sattığınız bir sayfanız var, ürünlerinizin tanıtımını yapmak istiyorsunuz ve Instagram’a reklam vermek istiyorsunuz. Peki reklam vermek için hedefleme yaptığınızda gerçekten hedef kitlenizin kim olduğunu, ilgi alanlarını, hangi şehirde yaşadığını da göz önünde bulunduruyor musunuz? Şayet bulunduruyorsanız muhtemelen reklamınız da o derece başaralı olacaktır.
3- Raporlama yoksa, sonuç da yok.
Kısaca özetlersek; raporlama araçlarını incelemeden, sosyal medya aktivitelerinizin ne kadar iyi çalıştığını kesinlikle bilemez ve etkileşim oranları yerine “beğenenler” veya “takipçi” sayılarını takip etmek gibi yanlış metriklere odaklanabilirsiniz. Bu yüzden markanız için sıklıkla kullandığınız sosyal medya oluşumlarının istatistik bölümlerinde vakit geçirmeniz, elinizde verilerin oluşmasını sağlayarak, nerede yanlış yapıp yapmadığınızı gözden geçirmenize de olanak sağlayacaktır.
4- Sosyal medya bütçesi mi, o da ne?
Geldik çok önemli bir konuya. İşinizi sosyal medya aracılığı ile büyütmeniz diğer klasik pazarlama yöntemlerine göre çok daha elverişli ve kolaydır. Ancak, her işin bir uzmanı olduğu gibi sosyal medya uzmanları da adı üstünde sosyal medya konusuna hakimdirler. ‘’Benim sosyal medya uzmanına ayıracak bütçem yok peki ne yapmalıyım?’’ dediğinizi duyar gibiyiz. Bu işi kendi kendinize de halledebilirsiniz. İnternette o kadar fazla ücretsiz ya da cüzi miktarda ücretli sosyal medya kursu var. Siz de bu konuda istekli ve meraklıysanız biraz araştırmacı bir ruha sahipseniz kendi işinizin sosyal medyasını daha bilinçli bir şekilde yapabilirsiniz.
5- Müşteriler her zaman iyi yorum yapmayabilir.
Markanıza gelen yorumları cevaplamak ya da cevaplamamak işin büyük bir parçasıdır. İsterseniz satış öncesi bir sorgulama, ürün sorgusuyla sorun giderme, şikayete yanıt verme veya satış sonrası bir soruna yardımcı olun, bir müşterinizle çok kısa bir zaman ayırarak etkileşimde bulunabilirsiniz. Fakat bu iş için tabii ki zaman ve kaynak ayırmak da önemlidir.
Peki ne yapmalısınız?
-Müşterileriniz ya da potansiyel müşterileriniz her zaman soru sorar veya sorgular. Negatif olsa bile hiçbir olumsuz yorum görmezden gelmeyin. Çünkü ufak çaplı krizler yaşayabilirsiniz.
-Yazım hatalarını düzenli olarak ele alabilirsiniz. Çünkü bazı takipçiler hatayı hemen görür ve affetmez.
-Söz konusu müşteri geri dönüşleriniz olumlu ise; sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Bu repostlarınız aynı zamanda potansiyel müşterilerinizin de markanızı tanımasına ve hakkınızda fikir sahibi olmalarına olanak tanıyacaktır.