Kurumsal sosyal medya yönetimi gibi, sektörlere adaptasyonu maalesef ‘yeni’ sağlanabilen çeşitli teknolojik gelişmeler var. Grafik tasarım, sanatsal fotoğraf çekimi, marka danışmanlığı gibi hizmetleri veren bizler; yıllarca görüşmelerimizde çeşitli olumsuzluklar yaşadık. Yatırımcı, GM, direktör, müdür..vb. vizyona en çok ihtiyaç duyulan pozisyonlarda bulunan bazı yöneticiler ile görüşmelerde; ekiplerimizin bugüne kadar karşılaştığı olumsuz cevapları marketing profesyonelleri olarak paylaşmak, konu hakkında farkındalık yaratılması adına büyük öneme sahip.
“Kim görecek bilmiyoruz.”
Eğitim, yaş, cinsiyet..vb. demografik segmentasyonun sosyal medya entegrasyonu/reklamlarında kolayca yapılabildiğini; biraz kurcaladığınızda hemen anlayabilirsiniz. Bir üniversite öğrencisi ve bir komandonun atıcılık meziyetleri birbiriyle nasıl aynı olamazsa; profesyonel sosyal medya yöneten kurumlar da tabii ki datayı daha ayrıntılı okuyacak, hedeflemeyi daha sağlıklı yapacaktır. Artık taktikler, ‘kişiye özel’.
“Bize ölçülebilir gelmiyor.”
Online operasyonlar; TV reytinglerine körü körüne bağlı yöneticilerin, ölçümün hangi hanede yapıldığı bilgisi olmadan istatistik okumaya çalışmasından onlarca kat daha ölçülebilir ve sağlıklıdır.
“Bütçemiz müsait değil.”
Otel lobisine aylık sosyal medya giderinin altı katı tutarında çiçek sipariş eden insanlar bunu söylemese yine de inanmazdık, zira bu bir öncelik meselesi. Öncelikleri belirlemek ise şüphesiz, vizyon ve strateji gerektiriyor.
“Harcama boşa gider, dönüşü yok sanki.”
Bu mecralarda var olmanız, ürününüzün/operasyonunuzun bir yansıması. Zaten aksi takdirde bütün kurumlar sosyal medya ajansı olurdu. Hedef geleneksel yöntemlere göre oldukça kolay belirlendiği ve etkileşimin tamamı ölçülebildiği için, tanıtım veya reklam diğer alanlardan çok daha etkili ve az mâliyetli olur. Zirâ karar alınmadan önce ürünün/hizmetin konuşulduğu/araştırıldığı yerler bu alanlar; hem de etkileşim çift yönlü sağlanabilecek biçimde.
“Biz ağır bir kurumuz, bunlar geçici hevesler.”
Artık bir sosyo-kültürel değişim sürecindeyiz. Estetik, ciddiyet, samimiyet, olgunluk, kurumsallık, ilişki gibi kavramların tamamı bu süreçte nasîbini aldı. Tüketim alışkanlıklarının değişmesi ve ekonomik boyutu anlatmaya gerek duymuyorum bile. Masada bir kalem varken, “Kalem yok.” demeniz gerçeği değiştirmez. Bu gerçeklere ‘geçici’ demek, bilgisayara karşı daktilo kullanmak gibi.
“Bir ara denedik ama istediğimiz gibi olmadı.”
İşte bu yüzden; fiyat teklifi dağıta dağıta gezen, donanımsız ‘sosyal medya uzmanları’na dikkat etmek, işlerini incelemek fazlasıyla önemli. Önceki ajanslarınızın brief içeriğinizi anlamaması yüzünden bu profesyonellikten vazgeçmek; eski sevgililerinizin hatalarından yenisini sorumlu tutmak gibi bir şey.
“Biz var olan sistemde daha iyiyiz.”
Sektörlerinin dinamiklerini sağlıklı analiz eden, rekabet mantığını kavrayan ve liderliği hedefleyen hiçbir yöneticinin bu cümleyi kurmayacağını bilmek, bizi örneklerle karşılaştıkça daha fazla üzüyor.
“Bizden ziyâde teknoloji/bilişim gibi yeni sektörler için daha uygun.”
Hesaplarınızın profesyonel yönetilmemesi, web sitenizin var olmaması gibi bir şey. Müşteri/misafir ile yaşanan etkileşimin, klasik kanalların yerini almasıyla, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bu noktada kilit kelime; samimiyet. Etkileşimde daha samimi olan içerik her zaman kazanacak.
“Öfkeli müşteri ve rakip sabotajlarına maruz kalabiliriz.”
Ürün kötü ise hakkında kötü konuşulur. Yöneticilerin, deneyimleme sürecini takip etmesi, kullanıcı nabzından kopmaması gerekir. Dolayısı ile önemli olan ürünü mükemmelleştirmek. Siz tek otorite olarak ya orada bulunursunuz ya da kafanızı kuma gömersiniz.
“Hakkımızda konuşulanlar fazla yayılır.”
Ürün ile ilgili dönüşler zaten hızlı yayılır. Kurumun sosyal medya kanalları oluşturulmamışsa; kontrolsüz çoğalan bilgiler, dezenformasyon olarak müşterinin ekranına yansır. Bu güç ile, olumsuz yorumları bile olumluya döndürmek elinizde. Müşterilerinizin potansiyel müşterileriniz ile aynı ekosistemde olduğunu unutmamanız gereken bu mecralarda; hedef kitleniz gibi, yorumları takip etmeli ve ortama hakim olmalısınız.
* Not: Veya profesyonellerden yardım alın.