Var olduğumuz noktadan başlayıp hayatımızı periyotlara bölecek olursak; yaşamak doğumdan itibaren başlayıp ölüme kadar devam eden bir süreçtir. Bu süreçte elbette ki hayatımızdaki getirilerden dolayı farklı farklı yaşam biçimlerimizle şekillendiriyor olsakta bir şeyleri, ben bu yazımda pazarlamanın hayatımızdaki şekillerinden bahsedeceğim.
Öncelikle şunu söylemek istiyorum; “Pazarlama Sosyal Bir Olgudur.”
Bahsetmiş olduğum yaşam sürecinde biz pazarlamayı sosyal bir olgu olarak yaşarız. Pazarlamayı kelime anlamıyla düşünüldüğü zaman birçok insanın sevimsiz bulduğuna şahit olmuştum.
-Pazarlamacı mıyım ben?
-Öfff yine X bir banka ürün pazarlamak için arıyor.
-Pazarlamanın oyunları bunlar hep.. Gibi gibi söylentiler..
Peki ya sizin hayatınızdaki pazarlamalar neler siz hangi pazarlamayı çok yapıyorsunuz ? Evet hepimiz gün içerisinde bile pazarlamanın türlerine dahil oluyoruz. Şimdi onlara bakalım.
Geleneksel Pazarlama : Kısa ve öz haliyle üçlü saç ayağı şeklinde ürünün, üretimin ve satışın hakim olduğu pazarlama türüdür. İletişim genellikle kaynaktan alıcıyadır. Öncesi bir kurgu gerektirir, süreci uzundur. Ürün odaklıdır. Amacında satış ve ürün hakim olduğu için size sunulan pazarlama şeklide tamamen daha fazla ürün daha fazla satış yapmaya yöneliktir.
Dijital Pazarlama : Uzun uzadıya içinde jargonların bulunduğu bir açıklamadan ziyada hepimizin gün içerisinde telefonunda, bilgisayarında, tabletinde gezinirken gördüğü hatta dahil olduğu pazarlamadır. En önemli ve en sık gördüğümüz noktaları sosyal medya, internet medya platformlarıdır.
Dijital pazarlamayı kendi içinde parçalayacak olursak ;
İçerik Pazarlama : Amacında markanın kendini tanıtma çalışmaları vardır, önceliği marka bilinirliğidir Doğrudan satış amacı yoktur. İçerik pazarlamada en önemli noktalardan biri içerik pazarlama yapılırken markanın özgün olması ve beraberinde teknolojiye paralel olarak canlılığını koruyabilmesidir.
Mobil Pazarlama : Hepimizin elinde akıllı telefonlar var ve hepimiz bu telefonlar üzerinden internete erişim sağlıyoruz, işte tam bu noktada mobil pazarlama devreye giriyor, bulunduğumuz konumlara göre, beğenilerimize göre , son gezdiğimiz sitelere baktığımız ürünlere göre bir algılama yöntemi analizi yapılarak hedef kitle seçiliyor. Eminim aynısı şuan ekranınızda var.
E -Posta Pazarlama : X bir siteye kayıt oluyorsunuz, herhangi bir mağazadan ürün alıyorsunuz, şöyle düşünün; kazak alıyorsunuz kasada e – posta adresiniz isteniyor iyi de siz zaten almışsınız kazağı.. Ama daha alacağınız çoook kazaklar var o markada indirim olacak, kampanya olacak, yeni ürünler gelecek sonra birileri sizi bu ürünlere teşvik edecek.. Telefonunuza gelen bilgi mesaj yada mailden sonra yeni bir kazak ihtiyacınız doğacak. İşte bu süreç e-posta pazarlama olarak adlandırılıyor.
Sosyal Medya Pazarlaması : Markaların facebook, twitter, instagram, linkedin, youtube, snapchat, pinterest vs.. gibi birçok sosyal medya platformlarında ürün ve hizmetlerini tanıtmaları ve satış yapmaları olarak açıklayabiliriz.
Arama Motoru Pazarlaması : Arama motoru pazarlaması iki farklı şekilde yapılır;
– SEO (Search Engine Optimization) : Arama motoru optimizasyonu, amacı web sitelerinin, arama motorlarının kriterlerine uygun hale getirilerek hedeflenen aramalarda yükseltilmesidir. İngilizcede ve Türkçede kısaca SEO olarak ifade edilmektedir.
–SEM (Search Engine Marketing): Arama Motoru Pazarlamacılığı, arama motoru pazarlama, internet sitelerinin, arama motoru sonuç sayfalarındaki görülebilirliklerini arttırarak tanıtım yapan internet pazarlama yöntemleridir.
Temel farklılıklarına değinecek olursak ; Sem ücretli bir uygulamadır, Seo’da ise herhangi bir ücret ödemezsiniz. Sonuç olarak her iki yönteminde temel amacı kişilerin internetteki arayış ve anahtar kelimelerine göre ilgi alanları doğrultusunda reklam seçenekleri sunmak ve tabi ki pazarlama evresine dahil etmek.
Viral Pazarlama : Kısa ve öz haliyle ağızdan ağıza (WOM) deyiminin internet üzerinden paylaşılmış halidir. Bu pazarlama yöntemini salgın hastalığa yada virüse benzeten açıklamalarda var. Özünde kendi tanıtımını kendi yapan bir pazarlama türüdür.
Network Pazarlama : İsim olarak tanıdık gelmeyebilir bir çoğuna ama en çok kullandığımız pazarlama yöntemlerinden biridir. Ana mantığında tavsiye vardır. Bir ürünü alır kullanır beğenirsiniz sonra birine tavsiye edersiniz, sizin tavsiyeniz üzerine karşı tarafta da bir güven ve merak oluşur oda size istinaden alır kullanır ve tavsiye eder.
Gerilla Pazarlama : Özeti alışılmışın dışında. Ummadığınız zamanda ummadınız yerde ve hiç ummadığınız biçimde karşınıza çıkan pazarlama yöntemidir . Amacında insanların zihninde yer edinmek ve yine elbette ki satış var. Gerilla pazarlamayı zihnimizde tutmaya yarayan asıl sebepte düş gücü. Örneğin gerilla pazarlama yapacaksanız aslında var olan ama var olanın üstünde merak uyandıran şaşırtan bir hayal kurmalısınız ve tabi sonra da onu reklamınıza uygulamalısınız.
Pazarlama çok geniş bir yelpaze, kanatlarınızı siz fikirlerinizle açabilirsiniz. Hayatımızın bir parçası olduğu için bu olgu her insan için kaçınılmaz. Pazarlamacı olmasanız dahi satın alan kişi olarak bile almış olduğunuz yönteme bağlı olarak pazarlama sürecinin bir parçası da siz oluyorsunuz.