Sizin Evde Private Label Var mı?

Sizin Evde Private Label Var mı?

Tüketimin hayatımızın vazgeçilmez unsuru olduğu gerçeğini öngörerek başlayacak olursak hayatımızın her döneminde tüketmek zorunda olduğumuzu da kabullenmiş oluruz. Peki neleri tüketiyoruz? Yiyecek, giyecek, temizlik, gıda, vb. birçok alanda tüketimi hayatımızın her sürecinde yaşamak mümkün. Zamanla değişen ve çoğalan tüketim ihtiyaçlarımızın yanı sıra tüketim alışkanlıklarımızda değişti. Son zamanlarda özellikle perakende satış alanlarının da hayatımızda yayılmasıyla birlikte beraberinde Private Label ile tanıştık.

Peki Nedir Private Label?

Private Label (Market Markalı Ürünler): Private label bir ürün veya bir hizmetler topluluğunu başka bir şirketin telif hakları veya markası ile o şirket adına üretmek olarak tanımlanabilir. Belirli güç ve kalitedeki markalara kıyasen, aynı özelliklerle satışa çıkıp fiyat avantajıyla tüketicinin gözünde farklılaşan ürünlerdir. Hayatımızdan örnekler verecek olursak;

· Tansas domates salcasi – Tukas

· Carrefour kup gofret – Saray Bim – bherry sivi sabun – Evyap

· Bim – Jucy meyve suyu – Dimes ve Tamek

· Bim – jucy meyve suyu – Dimes ve Tamek

· Migros ayran – Sek

· Dia tost ekmeği – Uno

Private Label Ürünlerin Rekabet Hızları

Private Label ürünler hayatımızda her geçen gün artıyor durumda .Yeni perakende marketlerin hayatımızda çoğalmasıyla birlikte, yeni private label ürünlerde ihtiyaçlarımızın birçoğunu karşılar duruma geldi. Dünyada ve Türkiye de ortalama %40’lık bir büyüme hızına yetişti. Private Label yayılma hızlarının artması üretici markalarında pazar paylarını korumalarını endişeli hale getirdi.

Private Labelin Avantajları

· İlk olarak private label ürünler bir perakende mağazasının markası altında satılan üründür. Dolayısıyla mağaza yönünden bakılırsa tüketici için tek satın alma adresidir.

· Private label üründe fiyatlandırma ve promosyon uygulamaları tüketiciler için önemli bir reklam ve fırsat çalışmasıdır tüketici ürünü satın alırken market adı ve markasına güvenerek satın almaktadırlar.

· Bu sürecin sonrasında tüketici üründen memnun kalırsa fiyat avantajından duyduğu memnuniyet ve üründen duyduğu kalite duygusuyla mağazaya ve mağazanın ortalama bütün ürünlerine güven duyar.

· Private label geniş ürün çeşitlerinden oluşmaktadır.

Üreticiler kendi Private Label ürünleriyle diğer markalara kıyasen farklı ürün çeşidi oluşturabilirler.

Private Labelin Dezavantajları

· Fiyatlarının bilinir markalara kıyasen ucuz olmasından kaynaklı olarak kalitesiz ürün izlenimi yaratabilirler

· Kullanıcı açısından bakıldığı zaman satın alma alanları sadece üretici mağaza ile sınırlıdır.

· Tüketici üründen memnun kalmadığı zaman markanın diğer ürünlerine karşıda olumsuz bir ön yargı oluşturabilir.

1 yorum
  1. Mesela A-101.Marketinde bulundurduğu bütün ürünler kaliteli ürünlerin çakması.Hem kalitesiz hem de ucuz.Ki her geçen gün üstüne 10 krş, 20 krş, 1 tl zam katarak kâr elde etmeye çalışıyorlar.Devir artık böyle para elde etmenin yolları gün geçtikçe çeşitleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir