Sinsi Pazarlama bir markanın sportif, sosyal ve hatta politik bir olayda, kitleleri ilgilendiren
bir organizasyonda, resmî sponsorluğun söz konusu olduğu durumlarda, rakip başka bir
markanın, bir bedel ödemeden ve yasaları da ihlal etmeden, bir uyanıklık yaparak
kendi ismini de olayla ilgili hale getirme çabası olarak kendinden söz ettirmesidir.
Sinsi Pazarlama Çeşitleri
1.Doğrudan Tuzak
Bir marka hiçbir şekilde sponsor değildir.Fakat kendisini bir olay veya özellikle ilişkilendirerek bundan fayda elde etmeye çalışır.
Yırtıcı Tuzak:Kasıtlı pazar payı elde etmek için girişilen çabalardır.
1994 Kış Olimpiyatlarında (Lillehammer, Norveç) resmî sponsor olan Visa’nın olimpik köyde American Express kartlarının kabul edilmemesi yönündeki girişimi üzerine AmEx haklı olarak “Amerika’lıların Norveç’e gitmek için “visa”(vize)ye ihtiyaçları yok” sloganıyla bir reklâm kampanyası hazırlamış ve American Express kartlarının Norveç’te de geçerli olduğunu duyurmuştu.
Self tuzak; Spor organizasyonu izni olmadan, bir oyun için ücretsiz promosyon T-shirt dağıtması gibi şeyler içerir.
1992 Olimyatlarında Reebok resmî sponsor iken, ABD basketbol takımının basın toplantısına Nike sponsorluk yapmıştı. Nike’nin Michael Jordan’ı, altın madalyasını alırken Reebok logosunu kapatmıştı.
Temalı tuzak; Doğrudan mülkiyet veya olayın resmi sponsoru olma dışında meşru bir bağlantıyı kullanarak bir özellik veya olay ile kendisini ilişkilendirmek için girişilen çabalardır.
2.Dolaylı Tuzak
İlişkilendirilebilinir tuzak; İmgeleme veya bir kuruluşun bir spor olayı ya da maddi bağlantıları olduğu bir ima oluşturmak için terminolojinin kullanılmasıdır.Örneğin; Nike Pekin olimpiyatları için ürettiği özel sporcu kıyafetleriyle, olimpiyata sponsormuş gibi bir algı oluşturmuştur.
İsyan tuzak; Bir olay veya yakınındaki sürpriz için sokak tarzı promosyonların dağıtılması.
3.Tesadüfi Tuzak
İstemsiz tuzak; Bir sporcu veya bir takım tarafından tercih edilen ürünlerin tüketiciler tarafından resmi sponsor gibi algılanmasıdır.Örneğin; Olimpiyatlarda yüzücülerin Lazer Mayo tercih etmeleri bir çok kişi tarafından sponsor gibi algılanmasına neden olmuştur.
Sinsi Pazarlamanın Aykırı Olmadığı Durumlar
Her sinsi pazarlama uygulaması dava edilmeyebilir. Bir firma, Dünya Kupası münasebetiyle müşterilerinin satınaldığı ürün başına belli bir tutarı, mesela gençler kupası organizasyonuna ödeyeceği vaadine dayalı bir promosyon yapabilir. Bu iddiasını kanıtladığı halde, Dünya Kupası’nın logosunu da kullanmadığı sürece yasaya aykırı bir iş yapmış sayılmaz. Ama zihinlerde Dünya Kupası ile ilişkilendirilir.
Hukuki Süreç
Dikkatli davranıldığında, korsanlık ve sahteciliğin aksine, sinsi pazarlama uygulamaları yüzünden firmalar hakkında hukukî olarak fazla bir şey yapılamıyor. Bu tip uygulamalar daha ziyade “etik olmayan hareketler” kapsamında değerlendiriliyor.
Alınabilecek Tedbirler
Sponsorluk sözleşmelerini daha dikkatle hazırlamak
Muhtemel bütün fırsatları öngörerek bunları önleyici/ yasaklayıcı maddeleri sözleşmeye yerleştirmek.
Sinsi pazarlama uygulamaları oyunlara sponsor bulma işini de zorlaştırdığından, oyunları düzenleyen organizasyonlar da bu konuda çaba harcamak durumunda kalmalıdır.