2018 yılında sadece vizyonda gösterilen yerli filmlerin izleyici sayısı 40 milyon rakamına ulaştı. Yerli olarak 200’ü aşkın film üretildi. Sinema filmlerinin sponsorlukları hakkında proje sahiplerinin markalar ile nasıl iletişim kurması gerektiğini yazımda işleyeceğim.
Yazıya başlamadan evvel 2017 Yılı Yerli Film Sponsorlukları İnfografiği’ni incelemenizi tavsiye ederim. İnfografik çalışmasında yerli film sayısı, tür istatistikleri, sosyal medya kullanımları, fragman performansları, vizyon tarihleri, gişe verileri ve sponsorlukları hakkında detaylı bilgi yer almaktadır. Yazımda da zaman zaman infografikteki verileri kullandım. (2018 yılı infografiği, 2019’un Mart-Nisan aylarında yayınlanır.)
Film üreticilerinin markalar ile sponsorluk görüşmeleri öncesinde uygulaması gereken bazı adımlar bulunmaktadır. Sponsorluk görüşmelerine, sadece filmin senaryosu tamamlanınca başlanmamalıdır.
Kurumlarla Görüşmeden Önce Hazırlanması Gerekenler
Film Ön Hazırlıkları: Yapımcı, Yönetmen, Senaryo, Oyuncular, Set Ekibi, Bütçe, Görsel Kimlik, Film Logosu vb. detayların hazırlama aşamasıdır. Markalar, film projelerine sponsor olurken, filmin potansiyelini değil mevcutunu incelerler. “Marka bana daha fazla para verirse daha iyi bir oyuncu ile anlaşırım” mantalitesinin derhal terkedilmesi gerekir. Markalar zemini kaygan (net olmayan, kesinleşmemiş detayların olduğu) bir proje ile ilgilenmemektedir. Film ön hazırlık çalışmalarının tamamlanmasının ardından markalar ile görüşülmelidir.
Ek bir not olarak; markalar filmde ünlü bir oyuncu oynadığı için filme sponsor olma kararı almazlar. Eğer o oyuncu ile çalışmak isterlerse oyuncu ile ayrıca anlaşma sağlayabilirler. Filmde oynayan ünlü oyuncunun, ulaşılabilecek kitleyi arttırması veya gişe hedefine ne kadar yaklaşılıp yaklaşılamayacağını gösteren bir detay olması dışında sponsorluk için bir vasfı bulunmaz.
Sponsorluk Dosyası: Geçmiş dönemlerde sponsorluk dosyası konusunda pek çok yazı paylaşmıştım. Film projeleri için de sponsorluk dosyasının hazırlanma amacı değişmiyor. Dosyalar, markalara göre özelleştirilerek sponsor olmaları durumunda markaya neler katabileceğine odaklanmalıdır. Marka çalışanları sizin projeniz ile ilgilenmek yerine, projenin markalarına olan katma değerine göre hareket etmektedir. Filme ait sponsorluk dosyasında, filminizi anlatmak yerine neden o filme sponsor olmaları gerektiğini tarif etmek gerekmektedir. Sponsorluk dosyaları markalar özelinde hazırlanmalı, tasarımlarına dikkat edilmelidir.
Sponsorluk dosyası hazırlama konusunda geçmiş yazılarımı inceleyebilirsiniz (yeni sekmede açılır):
Sponsorluk Dosyası Neden ve Nasıl Hazırlanır?
10 Maddede Sponsorluk Dosyasında İstenmeyenler
Sponsorluk Dosyanı Gönder Diyen Markaya Nasıl Cevap Verilir?
Film projelerinde ait sponsorluk dosyalarında markalara sponsorluk seçeneği olarak aşağıdakiler sunulabilir;
Sunar-Sundu (Bir nevi ana sponsor olarak anılmaktadır. Marka, film içi ürün yerleştirme yapabileceği gibi film dışı pazarlama aktiviteleri ve detaylı haklardan faydalanır.)
İçerik Entegrasyonu (Ürün yerleştirme olarak bilinir, konu hakkındaki detay yazı için tıklayınız.)
Barter Anlaşmaları (Maddi olmayan, markanın ürününü veya hizmetini sunması karşılığında genellikle film kapanış jeneriğinde logolarının yer aldığı bir modeldir. Konaklama, ulaşım, yemek vb. gider kalemlerinin karşılanması veya indirimli halde sunulması ile gerçekleşir.)
Medya ve
Pazarlama Planı: Özellikle film projelerinde olmazsa olmaz bir
detaydır.
İlk fragmanı ne zaman yayınlayacağız?
Teaser yayınlanacak mı?
Outdoor mecraları nasıl ve hangi süre zarfında kullanacağız?
Film fragmanı sinema salonlarında da gösterilecek mi?
Film özelinde dijital bir kampanya çıkılacak mı?
Oyuncular kendi sosyal medya hesaplar üzerinden nasıl paylaşımlar yapacak?
Resmi film afişi ne zaman lanse edilecek?
Film öncesi basın toplantısı veya gala olacak mı?
Yazılı basını nasıl kullanacağız?
YouTuberlara ön gösterim hakkı tanıyacak mıyız?
Film PR çalışmalarını bir PR şirketi mi üstlenecek?
Filme ait #hashtag ne olacak?
Kültür-Sanat odaklı TV programlarına çıkılabilir mi?
Çok daha fazla soru sorabilirim. Tüm detayların planlı olması projenize farklı bir gözle bakılmasına olanak tanıyacaktır. Medya ve pazarlama planının ayrıca hazırlanıp sunulması, aynı zamanda markanın sponsor olması durumunda hangi mecralarda kendisine yer bulabileceği ile ilgili ipucu vermektedir.
Filme Özel İnternet Sitesi: 2017 yerli yapım verilerine göre en çok gişe yapan 100 film arasında 71 filmin kendisine ait özel internet sitesi bulunmaktadır. Veriler analiz edildiğinde sponsorluk çalışması öncesinde filme özel internet sitesi açmak neredeyse bir zorunluluk haline gelmiştir. Tanıştığım yapım şirketlerinden bazıları, şirketinin internet sitesi içerisinde filme özel bir sayfa ekleyerek dijital iletişim yapabileceklerini düşünmektedir. Vizyonda kalma süreleri sınırlı olsa da başarılı olan her film projesinin bir internet sitesi bulunmaktadır. Sponsor arama çalışmalarından evvel global standartlarda tasarıma ve içeriğe sahip olan internet sitesinin açılması gerekmektedir.
Filme Özel Sosyal Medya Hesapları: Yine 2017 yerli yapım verilerine göre en çok gişe yapan 100 filmin, 94’ünün Instagram hesabı, 92’sinin Facebook hesabı, 82’sinin Twitter hesabı ve 72’sinin YouTube kanalı bulunmaktadır. Veriler incelendiğinde özellikle son yılların en popüler uygulamalarından olan Instagram başta olmak üzere sosyal medya kanallarının açılması ve yönetilmesi gerekmektedir.
Açılacak sosyal medya hesaplarının belirlenmesinin ardından, hedef kitle odaklı paylaşımlar yaparak film öncesi iletişim sağlanabilir. Ayrıca çeşitli kampanyanlar ve yarışmalar düzenleyerek potansiyel izleyici kitlesinin filmi merak etmesi sağlanabilir.
Yukarıdaki verilerden bağımsız olarak sürecin daha verimli geçmesi adına; film senaryosuna göre içerik entegrasyonu için önce sektörler belirlenmeli, geçmişte vizyona giren ve sponsoru olan benzer film projeleri incelenmeli ve analiz edilmeli, içerik entegrasyonu için özel sahneler markalar özelinde detaylandırılmalı ve son olarak sponsorluk kategorilerinin ve bütçelerinin belirlenmesi gerekmektedir. Filmin potansiyel vizyon dönemi sırasında yeni bir ürün lansmanı yapabilecek markalara ulaşmak sponsorluk ihtimali kuvvetlendirmektedir.
Sonuç olarak, rekabetin ve bütçelerin çok yüksek olduğu sinema sektöründe sponsorluk bulabilmek için filme ait ön hazırlık çalışmalarını tamamlamalı, PR çalışmalarını belirlemeli, dijital kanalları aktif olarak kullanmalı ve marka odaklı sponsorluk dosyaları hazırlamalısınız. Sorularınız için iletişime kalabilirsiniz.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…
Sayın Koç yeterince açıklayıcı ve faydalı yazılarınız için size ve sizin nezdinizde bu yazılara ulaşabilmemizi sağlayan, emeği geçen herkese teşekkürler…
Biz de Alanya ve Antalya genelinde Mayıs ayında sinema filmimizi çekmeye başlayacağız. Sponsorluk konusunda bize de yardımcı olursanız çok sevinirim.