İş hayatının zorlu aşamalarından doğru adımlarla geçmeyi istiyorsanız ilk olarak yapacağınız şey kendinize yatırımdır. Yapacağınız yatırımları ise iş verenlere pazarlamalısınız. Yatırırımlarınız doğrultusunda sahip olduğunuz deneyimler sizin kendi pazarlama araçlarınız olacaktır. Sahip olacağınız yatırımları her fırsatta anlatabilir ve insanların dikkatini çekebilirsiniz. Peki sizce doğru olan yöntem bu mu? Unutmayın ki yapmanız gereken kendinizi anlatmak değil pazarlamaktır. Peki, kendini pazarlama (Self-Marketing) nedir?
Self Marketing Nedir?
İş arayanların kendilerini farklılaştırmak için kullanabilecekleri birçok strateji var. Bunlar arasına sosyal medyanın gözde uygulamalarını koyabiliriz. Kendimizi tanımlayabileceğimiz, iş tecrübelerimizi gösterebileceğimiz ve iş verenlerle iletişime geçebileceğimiz platformlar bulunuyor. Bunun yanı sıra bloglar ise uzmanlıklarımızı sergileyebileceğimiz, yorum yapabileceğimiz bir kapıyı bize açıyor. Profesyonel konferanslar ise işverenlerle bağlantı kurmamız ve kişisel bir izlenim yaratma fırsatını bize sunuyor.
Bu mecralarda veya işverenlerle yüz yüze geldiğinizde kendinizi pazarlamak için çokça deneyime sahip olmanıza gerek yoktur. Bulunduğunuz pozisyonun size kattıkları, çalıştığınız insanların size kattığı deneyimler size bolca yol gösterecektir. Peki sizin yönünüz ne olmalı?
Önce yola bir hedef ile başlamanız gerek ve bu hedefe gidebilmeniz için pazarlama adımlarını atmaya başlamalısınız. Hedef belirlerken zorlu yollardan geçebilir, sıkıntıya düşebilirsiniz. Bunun için kendinize nerede mutlu olacağınızı sormalı ve bu yönde neler yapmanız gerektiğinizi düşünmelisiniz.
O zaman şimdi self marketing adımlarına bakalım.
Self Marketing İçin Gerekli Maddeler
1. Referansları Kullanın
Eskiden çalıştığınız ekibinizdeki yöneticilerin olumlu dönüşlerinin gelecekteki iş yerlerinizde pazarlanabilir olmasına izin verin
2. Self Marketing’i Alışkanlık Haline Getirin
Self Marketing’i ikinci bir işiniz olarak düşünün. Gününüzün bir kısmını self marketing çalışmalarına ayırın.
3. Sosyal Medyayı Kullanın
Potansiyel işverenleriniz ve/veya müşterilerinizle LinkedIn, Google+ gibi sitelerde iletişime geçin.
4. Çevrimiçi Özgeçmiş Gönderin
İşverenlerin veya müşterilerin websitelerden kapsamlı bir özgeçmiş bulmasını ve indirmesini kolaylaştırın.
5. Kendinizi Açıklayan Yazı Ekleyin
Profesyonel kişisel hesaplarınızda, kendinizi ve çalışmalarınızın daha iyi olacağından bahsedeceğiniz 5 ila 10 cümle arasında bir açıklama yazısı ekleyin.
6. Anahtar Kelimeler Kullanın
Sektör ile ilgili anahtar kelimeleri bloglarda, sosyal medya profillerinde ve kişisel web sitelerindeki yazılarınızda kullanın.