Segmentasyon, Pazar ve Müşteri Segmentasyonu nedir?

Segmentasyon, markaların ilgili olduğu pazarı bölümlere ayırarak, seçilen küçük pazara yönelik strateji oluşturmayı hedefleyen yönteme denir. Öncelikle hedef müşteri kitlesini belirleyen şirketler, daha sonra segmentasyon yani bölümleme yaparlar.

Hedefledikleri pazarı küçük bölümlere ayırarak ürünlerini konumlandırırlar ve ürünü alma ihtimali daha fazla olan grupları belirlerler, böylece şirketin ürününü satma ihtimali hem daha yüksek olur hem de ürünü almayacak olan müşterilerle vakit geçirmeyerek paradan ve zamandan tasarruf eder.

Türkiye’de başta Boyner, Migros, Marka Mağazacılık gibi perakendecilerin olduğu birçok şirket müşterilerini birçok mikro segmentte inceliyor. Bu yöntem sayesinde şirketler kendileri için kritik öneme sahip en değerli müşterilerine özel ilgi gösterebiliyorlar. 

Pazar Segmentasyon u nedir?

Pazar Segmentasyonu, markaların ilgili olduğu pazarı alt pazar bölümlerine ayırarak, seçilen küçük pazara yönelik stratejiler oluşturmayı hedefler. Bu da daha kolay anlaşılabilir, daha hedef odaklı ve daha verimli bir başarı elde etmeye yardımcı olur. Belirlenen alt pazarlar; hedef grupların isteklerine, ihtiyaçlarına ve ilgilerine yönelik ayrı pazarlama stratejisi geliştirmek için kullanılır.

4 ana pazar segmentasyonu vardır.

  • Demografik segmentasyon
  • Coğrafik segmentasyon
  • Psikografik segmentasyon
  • Davranışsal segmentasyon

Müşteri Segmentasyonu nedir?

Bir pazarda var olan müşterilerin sosyo-ekonomik faktörler, gelir seviyesi, kültür düzeyi, davranış biçimleri gibi farklı değerlerine göre sınıflandırılmasına müşteri segmentasyonu denir.

Müşteri Segmentasyonu Adımları

Pazarlama segmentasyonu; pazarlamacılara, müşterileri spesifik istekler ve ihtiyaçlarına göre hedeflemek için olanaklar sunuyor. Müşteri segmentasyonu, pazarlamacıların müşterileri birey olarak görmelerine üç basit adımda yardımcı oluyor; böylece ilişkileri büyük hız ve ölçekte korumak ve derinleştirmek mümkün hale geliyor.

1. Adım: Doğru verileri toplayın

Akıllı telefonlar ile Nesnelerin İnterneti (Internet of Things)arasında dijital alanımız astronomik ölçülerde büyüyor. Müşteri veri temas noktalarının sayısı patlama yaşıyor. Yine de, pazarlamacılardan yalnızca %25’i müşteri verilerini topluyor. Yazıda bu konu ile ilgili olarak her veri noktası bulmacanın bir parçası olduğu vurgulanıyor. Topladığınız bulmaca parçaları ne kadar çok olursa, nihai resmin görünümü o kadar net olur. Verileriniz daha organize olursa, analiz çalıştırmak daha kolay hâle gelir.

2. Adım: Müşteri davranışını yorumlamak ve bundan sonuç çıkarmak için müşteri segmentasyonunu kullanın

Verilerinizi topladıktan sonra, işe koymanın zamanı geldi. Şirketler bu alana büyük miktarda yatırım yapıyor. Aslında pazarlama analitik yatırımının önümüzdeki üç yıl içinde % 4.6’dan yaklaşık % 22’ye, yani % 376 oranında artması bekleniyor. Watson Marketing Insights gibi segmentasyon araçları, kitleleri doğru bir şekilde anlamak ve segmentlere ayırmak için yoğun bir şekilde harekete geçiyor.

3. Adım: İzleyin, test edin ve optimize edin.

Makaleye göre ABD pazarlamacılarından yalnızca % 10’u, müşteri deneyimini başarıyla yönetmiş gibi hissediyor. Müşterileriniz için daha iyi bir deneyim oluşturmak için, kampanyalarınız ile analitik araçlarınız arasında sürekli bir geri bildirim döngüsüne ihtiyacınız var. Onları birbirine bağladığınızda, mevcut kampanyalardan alınan sonuçlar, analiz araçları içi geri gesleme sağlayabilir. Bu, kampanya performansının kitlelerin optimizasyonunu bildirdiği bir geri bildirim döngüsü oluşturur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir