Satıcılık Doğuştan Mı Gelir?
Genetik uzmanlarına göre doğan bir çocukta onun karakterini belirleyen bir diğerlerinden farklı genler bulunmaktadır. Ancak ben her doğan çocukta bir satıcılık yeteneği olduğuna inanıyorum.
Şu olayı gözünüzde canlandırın; Sıcak bir yaz günü babasını dondurmacının önünde durduran çocuk babasına “Babacığım bana çilekli dondurma alır mısın (ya da alsana) ?” der.Babası ise bu isteği; ” Oğlum şimdi yemek vakti geldi. Bak yemeğini iyi yemiyorsun annende yemekten önce dondurma yememeni tembihlemedi mi ?” diye geri çevirir. Hepimiz benzeri olayları anımsıyoruz değil mi ? Buna karşılık çocuk ” Haklısın babacığım yemeğimizi yeriz sonra gelip dondurma alırız” mı ? diyecektir. Tabi ki hayır. Çocuk ” Baba ben dondurma istiyorum” diyerek dondurmacının tezgahına yapışır. Kesinlikle oradan ayrılma niyeti olmayan , ağlamaya ve tepinmeye başlayan çocuğunu gören baba kulağına eğilir ve “Tamam sana bir top dondurma alıyorum. Eve gidene kadar bitir ve annene sakın söyleme aramızda kalacak tamam mı ?” der.
İşte tipik yüzde yüz saf bir satıcılık örneği… “Evet” cevabını almadan satışı terk etmemek ve istenen sonuca ulaşma çabası.
Tabii ki bu yöntemi kullanan yetişkin bir kişi olamaz. İşte bu yetenek sürekli olarak çevre koşullarında körleştiriliyor. “Hayır” sözcüğünü kabul etmeyen üç yaşındaki çocuk, gelişme çağında bu kelime ile yakından tanıştırılıyor. “Hayır” kelimesini duyduğu zaman yapılacak her şeyin bittiğine inanıyor.
Satış mesleğine atılan birçok kişi hep ilk günlerde yaşadığı heyecan ve reddedilme (“Hayır istemiyorum“) korkusunu yaşadığını hep anımsar. Tabii ki sonuçta herkese “Evet” dedirtmemiz imkansız. Ancak amacımız mümkün olduğunca “Hayır” ve “Belki“leri “Evet“e dönüştürmek..