Samsung Çin’deki tedarikçisinin çocuk işçi çalıştırdığı iddalarının ardından şirketle faaliyetlerini askıya aldı.
Güney Koreli elektronik devi Samsung Electronics Çin’deki bir tedarikçisinin çocuk işçi çalıştırıldığı yönünde suçlama içeren bir raporun ardından bu şirket ile faaliyetini askıya aldı.
ABD kökenli Çin’deki İşgücünü İzleme örgütü tarafından geçtiğimiz hafta Perşembe günü yayımladığı raporda Samsung’un tedarikçisi olan şirkette “en az beş çocuk işçinin”, şirket ile herhangi bir sözleşmesi olmadan çalıştırıldığı iddia edilmişti.
Güney Koreli akıllı telefon üreticisi Samsung tarafından yapılan açıklamada, akıllı telefonlar için kılıf ve yedek parça üreten Dogguan Shinyang Electronics şirketinde yasadışı işe alım süreci uyguladığı belirtildi.
Konu ile ilgili olarak Dongguan Shinyang Electronics şirketine ulaşılamadı.
Samsung açıklamasında ayrıca söz konusu Çin şirketi ile ilgili olarak 2013 yılından beri yapılan üç denetimde çocuk işçiye rastlanmadığını ve son denetimin 25 Haziran’da tamamlandığı bilgisi yer aldı.
“Çin otoriteleri de bu konu ile ilgileniyorlar” denilen Samsung açıklamasında, söz konusu iddiaların doğru olması durumunda Çinli şirketle bütün bağlarını kesecekleri vurgulandı ve şirketin bu konuda sıfır toleranslı bir politikası olduğu belirtildi.
Samsung çocuk işçi alımını engellemek için tedarikçilerinden yüz yüze görüşme ve sahte kimlik kartı kullanımını denetleyen bir işe alım süreci talep ediyor. Ancak işgücü izleme örgütü Samsung’un bu izleme sisteminin yetersiz olduğunu belirtiyor.
Samsung’un tedarikçilerini 2012 yılından bu yana izleyen gözlem örgütü daha önce de Çin’deki bir tedarikçinin çocuk işçi çalıştırmasına yönelik suçlamada bulunmuştu. Samsung bu suçlamanın ardından başlattığı inceleme sonucu işyerinde çocuk işçi olmadığını belirtmiş, ancak çalışanların kanuni sürenin üzerinde mesai gibi başka sorunları olduğunu kabul etmişti.
Çin yasaları 16 yaşından küçüklerin çalışmasına izin vermiyor, fakat ülkede çocuk işçi görmek sıra dışı değil. Samsung dışında Apple dahil olmak üzere diğer teknoloji şirketleri de bu sorunla karşı karşıya kalmışlardı.