E-Ticaret Zirvesi ve Ödülleri 28 Kasım Tarihinde Çırağan Sarayında Hibrit Olarak Düzenlenecek Katılmak İçin Tıklayın

Sabandan Bugüne Ekonominin Bilinçaltı

Evet, ilk yazı. ilk yazı en zoru. O yüzden çok geniş perspektifi olan bir başlık seçtim.

Saban (hani şu toprağı sürmek için kullanılan) pazarlamanın, reklamın daha da ötesi kapitalizmin babası. Şu an işleyen tüm ekonomik akışı saban kurdu.

Bunun için saban ekonominin bilinç altında yatan bir sembol.

Avcı toplayıcılar mutlu mesut yaşarken, bir uyanık ekip, biçmeyi keşfetti. Dünya ve insanlık vazgeçilmez bir yola girdi. 10-20 kişilik gruplarıyla barışçıl yaşayan avcı toplayıcı atalarımız, tarıma ufak ufak başlayınca mülkiyet, koruma, hesaplama ve kutsama görevleri doğdu. Üstüne daha uyanık sabanı buldu, anında ürün fazlası oluştu. Sabanı olan ve tarım üretimi yapan ilk çiftçiler artık 1.000-10.000 kişilik bölgelerde yaşamaya başladılar.

Fazla mal onun hesaplanmasını, korunmasını ve sonunda da satılması ihtiyacını doğurdu. Hop! Pazarlama doğuyor. Sanayi devrimine kadar süre çok sert geçti, ama bugünün ekonomi kuralları hızla yerine oturmaya başladı. İşte bu sert kurallar, biz pazarlamacıları yakından ilgilendiriyor.

Pazarlama için milyon tanım var. Ben kendi tanımımı eklemek istiyorum daha antropolojik bir yaklaşımla, 200.000 yıl önce oluşmuş insan zihnini, bilinçaltını, davranışlarını manipüle etmek pazarlamanın benlik tanımı. Dünya tarihinin akış yönüyle paralel akan bir pazarlama yaklaşımı var.

İnsan zihni “şey”leri kavramsal zıtlıklarıyla anlamlandırıyor. Marka iletişimi için yeni emir de bu yönde. “şey” yani marka, kavramsal zıtlıklarıyla değer kazanıyor. Bu da markaları kültürel inanç alanları haline getiriyor. Kısaca bir Mini Cooper sadece bir Mini değil.

Bilinçaltı iletişim kodlarımız, yüz binlerce yıl önce oluştuğu için, pazarlamacılar bu kodları çok dikkate almalı. Tüm içerik yönetimi hatta kavram pazarlaması bu kodlarla beslenirse başarılı markalar çıkıyor. Örnek, kült marka Harley. Genetik kodu hayatta kalmayı başarmayı vaat eden “güçlü, hard erkek” mesajı ile içerik üretiyor.

En güçlü motivasyonu olan “üreme” en iyi karşı cins seçme hakkı üzerine gelişmiş kodlarla besleniyor. McDonald’s da aynı kodlarla yakalıyor. Zihnimizde kalori hayranlığı ve açlığı var. Ürününü buna yönelik geliştiriyor. Ama iletişimini de başka bir kod eğlence/tarz üzerinden kuruyor.

Bilinçaltı öngörülmesi zor bir konu. İsterseniz diğer yazıda devam ederiz.

Pazar ola.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir