PR Ajansları Online Servislere Dönüşüyor!

Türkiye’de 1970’li yıllardan bu yana kişi, kurum ve organizasyonlar, hedef kitle nezdindeki itibarlarını artırmak ve bilinirlik sağlamak için halkla ilişkiler (PR) ajanslarına başvuruyor. Halkla ilişkiler ise ortaya çıktığı günden bu yana sürekli gelişme kaydederken, PR ajansları da kaçınılmaz olarak bu dönüşümden payını alıyor.

Dijitalleşmeyle birlikte halkla ilişkiler uygulamaları ve sektör profesyonelleri de hızlı dönüşümden nasibini alıyor. Bu süreçte PR ajanslarının lügatlarına pek çok yeni kavram girdi. Sosyal ağlar, bloglar, forumlar, SEO ile e-bülten, bu kavramlardan sadece birkaçı. Dijital platformların aktif bir şekilde kullanılmaya başlamasıyla, markalar hedef kitlelerine ulaşmak için yeni kanallar keşfetti. Yeni kavramların yanı sıra varolan halkla ilişkiler araçları da yapısal olarak büyük bir değişime uğradı. PR ajanslarının müşterileri için yaptığı duyurular, röportajlar ve basın bültenleri dijital mecralara uyum sağladı. Dijital mecraları odak noktasına alan pazarlama ve iletişim çalışmalarının geneline ise bugün Dijital/Online PR adı veriliyor.

 

Online PR ve Geleneksel PR’ın farkları nelerdir?

Bu iki kavram arasındaki farkları “uygulayıcı” ve “uygulama” olarak iki başlık altında incelemek gerekir. Halkla ilişkiler uygulayıcıları yani PR ajansları, yapısal olarak mecburi bir değişimle karşı karşıya. Aylık sabit bir ücret alarak yıllık sözleşmelerle müşterilerine hizmet veren PR ajansları, müşterilerin talepleri doğrultusunda artık proje bazlı çalışmalara yöneliyor. Müşteriler ihtiyaç duyduklarında, kullandıkları kadar ödedikleri bir modelde maliyet avantajı ve yatırımın geri dönüşünü (ROI) ölçümlemek istiyor. Bu durum, verilen hizmetin sınırlarının ve çıktılarının net olarak belirlenmesini sağlıyor.

PR paketleriyle maliyet avantajı sağlanıyor

Bir örnek vermek gerekirse, PR ajansından basın iletişimi noktasında hizmet almak isteyen bir müşteriden aylık sabit bir ödeme ve yıllık bir sözleşme isteniyor. İster bir çalışma yapılsın isterse de yapılmasın bu ücret aylık olarak müşteriden talep ediliyor. Online PR ajansları ise basın iletişimi çalışmaları için müşterinin ihtiyacına yönelik (basın bülteni, advertorial/ilan, içerik projeleri, medya analiz) paketler sunularak bu paketler kapsamında çalışma yürütüyor. Müşteri isterse her ay isterse de yılda bir kez ihtiyacı olduğu zaman bu hizmetten yararlanarak büyük bir maliyetten kurtuluyor. Bir servis gibi hizmet veren Online PR ajansları dinamik yapıları sayesinde müşterinin ihtiyacına ve beklentisine yönelik çalışmalara odaklanabiliyor.

 

Halkla ilişkilerde çalışmalarının performansı nasıl ölçülür?

İki kavram arasındaki uygulama farklarında ise ön plana ölçümleme çıkıyor. Halkla ilişkiler kapsamında özellikle basın iletişimi çalışmalarında en büyük çekince yapılan çalışmanın ölçümlenmesinde ortaya çıkıyor. Online PR kapsamında dijital mecralara odaklanan bir basın bülteni çalışmasında, haberlerin potansiyel erişim rakamı, reklam eşdeğeri ve hatta kaç saat haberin anasayfada kaldığına dair rakamlara ulaşılabiliyor.

Geleneksel PR ve Online PR arasındaki farklar, en net şekilde basın bülteni gönderimi çalışmalarında görülüyor. Basın bülteni çalışmaları yalnızca kamuoyunu bilgilendirmek için değil aynı zamanda internet kullanıcılarının arama motorlarında yaptıkları aramalarda da karşılarına çıkabilecek SEO kurallarına uygun ve birçok kuralı içinde barındıran metinler haline geldi. Ayrıca basın bültenleri markayı ya da ürünü tanıtan, reklam kokan metinler yerine tüm kamuoyunu ilgilendiren ve haber değeri taşıyan metinlere dönüştü. Özel haber ve röportaj çalışmaları için ertesi gün kimsenin ulaşamadığı ve okumadığı gazeteler yerine internet haber siteleri öncelikli hale geldi.

Özetlemek gerekirse; geleneksel bir PR ajansından alabileceğiniz tüm hizmeti bir Online PR ajansından alabiliyorsunuz. Bu hizmetleri alırken aylık sabit bir maliyet yaratmadan, tek kullanımlık PR paketleri dahilinde ilerleyebiliyorsunuz.

Avrupa’nın ilk Online PR Ajansı B2Press ise bu alanda öne çıkıyor. Ajans, Türkiye’nin yanı sıra dünyanın 30’dan fazla ülkesinde basın bültenlerinizi hazırlıyor, yerelleştiriyor, haber ajansları ve medya listeleri üzerinden dağıtarak raporluyor. 2019 yılında; 76 ülkede, 265 basın bülteni hazırlayıp servis eden, 67 özel haber/röportaj projesi yöneten B2Press, bu çalışmalar neticesinde global çapta 27 bin 861 haberin medyada yayınlanmasına aracı oldu. Hazırlayıp servis ettiği her basın bülteni ortalama 94 basın yansıması elde etti. Siz de Online PR’ın ayrıcalıklarından ve avantajlarından yararlanmak için hemen B2Press ile tanışın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir