Pazarlamada Yapay Zeka (AI) – UPS Bunu Nasıl Yaptı?

damattween

İnsanların zekâ kullanarak yerine getirdikleri görevleri kendi başlarına gerçekleştiren makine ya da programlar 1950’lerde yapay zekâya sahip olarak nitelendiriliyorlardı. Yapay Zekâ sistemleri ilk tanımlanmalarından bugüne kadar çok farklı zümrelerce çok farklı şekillerde açıklanabilse de tipik bir şekilde insan zekâsıyla ilişkili olarak planlama, öğrenme, akıl yürütme ve az miktarda da öğrenilebilen sosyal zekâya sahip sistemlerdir.

Sadece bilimsel çevreler ya da B2B sektörlerde boy göstermeyen Yapay Zekâ (Artificial Intelligence – AI) kavramı pazarlama alanında da çok geçmeden işletmelerin gündeminde önemli yer edinmeyi başardı. Pazarlama aksiyonlarında kullanılan en önemli araç gereçler arasında yerini sağlamlaştıran AI, küresel firmaların vazgeçilmezi konumuna erişti diyebiliriz.

Kullandığı AI çözümleriyle birçok mecrada boy gösterip, birçok uzmanın verdiği örnek olan UPS bizim de bu yazımızın konuğu olacak. UPS tüm küresel operasyonlarında yıllık 200 Milyon USD’nin üzerinde tasarruf sağlamak için AI’ya sımsıkı sarılmış durumda diyebiliriz. Elbette UPS’in teknoloji yatırımları için yılda 1 Miyar USD ayırdığını düşündüğümüzde AI ile aralarındaki ilişki hiç de sürpriz görünmüyor.

Tıpkı Ali Express örneğinde de görüleceği üzere Müşteri Deneyimini geliştirmek ve iyileştirmek için bir AI ChatBot kullanan UPS, böylelikle müşterilerinin gönderileri ile ilgili özellikle takip vb. sorularında hızlı ve eksiksiz cevap verebilir konuma kavuşmuş durumda. Ücret bilgisi dahi öğrenilebilen bu ChatBot’lar birçok sosyal iletişim kanalından müşteriyle sohbete bağlanabiliyor. Bu AI’nın müşteriler için gerçek değer yaratabileceği basit ama güçlü bir örnektir bizler için.

ORION (On-Road Integrated Optimization and Navigation) şirketin operasyonlarının merkezinde yer alan, UPS tarafından geliştirilmiş son derece sofistike bir AI platformudur. Bu platform, UPS sürücüleri tarafından alınan yüklere ait rotaları planlamak ve optimize etmek için gelişmiş algoritmalar kullanmakta ve böylece hızlı, zamanında ve verimli rotaları insandan bağımsız olarak paketler alınır alınmaz oluşturabilmektedir.

UPS’in EDGE (Enhanced Dynamic Global Execution) aksiyonunun içeriği şirketin operasyonları boyunca topladığı muazzam büyüklükteki dünyanın farklı bölgelerinden onlarca şirketten toplanan veri koleksiyonuna dayanmaktadır. Bu koleksiyonun AI ile analizi sonucunda yüklerin tırlara nasıl yükleneceği, hatta tırlar ıslak olan tırlara bunun nasıl yapılabileceği başlığına kadar detayda bilgiye dinamik olarak ulaşılabiliyor olacak. EDGE planının tamamen küresel sisteme entegre edilip çalışır hale getirilmesiyle beraber şirketin yılda 200 Milyon USD’nin üzerinde tasarruf beklentisi bulunuyor.

 

 

Pazarlamacılar UPS’den Ne Öğrenebilirler?

Pazarlamacılar, UPS ile aynı ölçekte çalışmayabilirler, ancak bu konunun uzmanı birçok danışmana göre şirketin AI ile gerçekleştirdiği deneyimlerden hızlıca çıkarabilecekler birkaç basit ders bulunuyor:

Bütçenizde Yapay Zekâ (AI) Sistemlerine yer ve meblağ ayırın: Birçok şirket, teknolojinin bir öncelik olduğunu söylese de bunu söyleyenlerden de birçoğunun ne yazık ki AI için ayrılmış özel bir bütçesi bulunmuyor. Pazarlama aksiyonlarındaki AI avantajlarını yakalayabilmek ve şirkete uyarlayabilmek için AI’ya özel bir nominal bütçe ayırmalısınız. Tahmin edemeyeceğiniz kanallardan büyük geri dönüşlerle karşılaşacaksınız.

Varsayımınızdaki problemleri değil gerçek problemleri çözün: Gayet net ve basit görünüyor ama değil. Birçok işletme AI’nın gerçekte problemleri nasıl çözdüğüne dair fikir sahibi olmadan çok büyük miktarlarda parayı AI’ya yatırıyor.  Hâlbuki öncelikle işletmenin ve müşterilerin karşılaştığı ‘gerçek’ problemler tespit edilip bunlarla başlanmalı ve ardından AI’nın size nasıl yardımcı olabileceğine dair tersine mühendislik yapılmalıdır!

Veri dağınıklığından kurtulup hepsini sistematik bir şekilde organize edin: Hangi büyüklükte şirket olursanız olun, verilerinizi daha sonra değil, şimdi! toplamaya ve organize etmeye başlayın. Veriler AI’yı harekete geçiren yegâne enerjidir. AI’yı etkili bir şekilde kullanmak için, verilerinizi doğru bir şekilde derliyor ve arşivliyor olmanız gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir