E-Ticaret Zirvesi ve Ödülleri 28 Kasım Tarihinde Çırağan Sarayında Hibrit Olarak Düzenlenecek Katılmak İçin Tıklayın

Pazarlamada Oyunlaştırma Nedir?

Pazarlama kavramının, 1450’de yazılı reklam kavramı ile birlikte çıkmış olduğu düşünülse de, bu yıllardan önce outbound marketing olarak uygulanmaya başlanmıştı. Günümüzde birçok aşamayı kateden pazarlamanın etkin duraklarından biri ise pazarlamada oyunlaştırma. Peki pazarlamada oyunlaştırma nedir?

Pazarlamanın tarihine bakacak olursak, internet teknolojisinin geliştiği, blogların yazıldığı, SEO’nun ilk yapılmaya başlandığı 2000’li yıllara kadar pazarlama kavramı sadece outbound pazarlama olarak vardı. Yani müşteriye gidiliyordu. Yani gitmezseniz, kendinizi tanıtmazsanız, hizmetinizin, ürününüzün faydalarını anlatmazsanız kimse sizi tanımıyor, sizi tercih etmiyordu. Fakat internet teknolojilerinin gelişmesi ile bu durum artık inbound olarak değişti ve birçok strateji geliştirildi.

Pazarlamada Oyunlaştırmanın Önemi

Arama motoru optimizasyonu, Arama motoru reklamcılığı, E-posta pazarlama, Sosyal medya pazarlaması ve bu gibi stratejilerden daha niceleri kullanılmaya başlandı. Teknoloji gelişmeye devam etti, daha bir çok yeni kavram geldi. Rekabet oranı arttı, pazar büyüdü, daha iyi gelirler elde etmek ve marka bilinirliğini arttırmak için yeni stratejiler geliştirildi, geliştirilmeye de devam ediyor. Ben de bu yazımızda size Gamification’ın yani oyunlaştırmanın günümüz pazarlama yöntemleri içindeki rolünü ve önemini elimden geldiğince bahsedeceğim. 

Her zaman belirttiğim gibi günümüzde pazarlama alanında başarılı olmak, fark yaratmak için günlük dinamikleri mutlaka takip etmek gerekiyor. Trendleri, viral olayları takip ederek real time marketing kavramını stratejinizden eksik etmemeniz büyük faydanıza olacaktır. Fakat artık kullanıcı, müşteri, iş ortağı edinmektense onları elde tutmak daha önemli oldu. Çünkü sadık 1 müşteri yeni gelecek 3 müşteriden daha iyidir benim gözümde. 

Kullanıcılarınızı edindikten sonra elde tutamıyorsanız yani retention rate’iniz düşükse bir şeyleri değiştirmeniz gerektiğinin farkına varmanız gerekiyor demektir. Buradaki en büyük kozunuz da stratejinize oyunlaştırma eklemek olabilir! Bunun dünya ve ülkemiz genelinde çok başarılı örnekleri var onlara da yazının sonunda değineceğim. 

Peki Pazarlamada Oyunlaştırma Nedir? Oyunlaştırma kısaca, bir platformda ( Web sitesi, mobil uygulama, reklam kampanyası, topluluklar vb.) mevcutta bulunan kitleyi harekete geçirmek, sadakati sağlamak ve mevcut kitlenin referans olmasını sağlayarak yeni kitleleri bu platforma çekmek için oyun prensiplerinin bu platforma entegre edilmesidir. 

Mesela, takı sattığınız bir e-ticaret sitenizin olduğunu var sayalım. Puanlama sistemi oluşturarak, en çok puanı toplayan müşterinize bir badge verebilir, ismini web sitenizin kenarındaki puan tablosunda belirgin bir şekilde gösterebilirsiniz. Bu hem onun sitenizden daha çok alışveriş yapmasında motivasyon kaynağı olabilir, hem de diğer müşterilerinizin daha çok puan toplamak için bir yarış içine girmesini sağlayabilir. 

Bunları yapmanız için oyunlaştırma içerisindeki bazı prensipleri mutlaka uygulamanız gerekiyor. Çünkü bir kaç tane oyunlaştırma modeli var ve bunlardan kendinize en uygun olanı seçmeniz gerekiyor. Bu konuda da bir profesyonele danışmak en iyisi. 

Pazarlamada Oyunlaştırma Nedir ve Oyunlaştırma Sayesinde Neler Gerçekleşir?

– Mevcut kullanıcılarınızın, müşterilerinizin motivasyonunu arttırarak daha aktif olmalarını sağlayabilir,
– Mevcut kullanıcılarınızın, müşterilerinizin referans olmasını kolaylaştırarak yeni kullanıcılar elde edebilir,
– Eğer bir ürün satıyorsanız, potansiyel müşterilerinizin satın alma kararını etkileyebilir,
– Marka tanıtımınızı alışılmışın dışında yaparak markanızı daha akılda kalıcı bir hale getirebilirsiniz. 

Türkiye’den ve Dünyadan Pazarlamada Oyunlaştırma Örnekleri

Yemek Sepeti: Türkiye’nin en kapsamlı oyunlaştırma projesi olarak geçen ciddi bir örnek. Rozet, seviye, pozisyon gibi mekanikleri kullanarak, insanları daha çok sipariş vermeye ve verdikleri siparişleri oylamaya teşvik ediyor. Arkasındaki ekibi tebrik etmek boynumuzun borcu 🙂 

Swarm: Aslında mobil uygulamalardaki ilk oyunlaştırma olayı diyebiliriz. Foursquare ile başladı fakat swarm’da daha da geliştirildi. En basit olarak Mayor’luk sistemi ile insanların check in yapmasını, yanındaki arkadaşını etiketlemesini ve arkadaşının da check in yapmasını sağlayarak aslında hem iç hemde dış kaynaklı motivasyonu bir arada kullanıyor. 

Piano Stairs Bir metro istasyonunda obezite sorununa dikkat çekmek va farkındalık yaratmak için merdivenler piyano şeklinde düzenlenmiş, insanlara merdiveni kullanmaları teşvik edilmiş. Video için buraya tıklayınız.

Yani oyunlaştırmayı pazarlamanıza yedirmeniz hem markanız için, hem sizin için hem de müşterileriniz için çok güzel sonuçlar doğuracaktır 🙂 

Bunu yaparken eğlenmeyi, eğlendirmeyi unutmayın! 🙂 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir