Bir olayın başlangıcıyla olaylar zinciri yaratması etki alanını sıçrayarak büyümesini düşünün. Bu bir viral pazarlama, sosyal medyada patlayan bir video, ya da o dönemde birden yayılan trendlerden biri olabilir. Bunu düşünen pazarlamacılar normal yöntemler yerine ürünün zincir etkisi yaratması için paylaştırmaya yönelik gelişmeler gösterdiler. Bu bir markanın hakkında iyi ya da kötü düşüncelerini paylaştığı bir Tweet atmak, markanın Youtube’ta viral reklam yaparak internette paylaştırmaya çalışması gibi şeyler olabilir. Bu noktada en önemli kriterler doğru zamanda doğru hedef kitlesini ne kadar yakayabildiğimizdir.
Örneğin, Linkedin ilk açıldığında kurucusu Reid Hoffman 1000 ünlü iş bağlantısını Linkedin’e davet ederek bir anda domino etkisi yarattı ve daha fazla kişiye ulaştı. Bu fırsat ilk girişimcilik sergileyecek olanlara büyümenin çıkış noktası olarak ürünlerin nasıl yayıldıkları konusunu düşündürüyor. Öte yandan, ALS hastalığı hakkında farkındalık yaratmak için başlatılan Ice Bucket Challenge kampanyasını ele alalım. Çok kısa bir sürede çok çabuk yayılan ve dünyanın birçok yerinde ünlülerin de katıldığı kampanya domino etkisi yarattı.
Bir diğer domino etkisi ise büyüme korsanlığı. Ürünün direkt kendisine yönelik yayılma girişimleri olarak growth hacking (büyüme korsanlığı) terimi olarak kullanılıyor. Günümüzde Twitter ve Facebook gibi şirketler daha fazla kullanıcıya ulaşmak için bu yöntemi kullanıyor.
Ürünler üzerindeki iyi ya da kötü deneyimlerini insanların birbirleriyle paylaştığı ve tüketim alanını bu sayede genişlettiği bir diğer domino etkisi yaratan pazarlama stratejisi ise ağızdan ağıza pazarlama yani bir diğer ismiyle Word Of Mouth stratejisi. Amerikalı araştırmacı George Silverman bu stratejinin domino etkisini şu şekilde vurgulamaktadır: “Bir kişi bir bilgiyi 25 kişiye söylemesinin ardından 25 kişinin yeni bir 25 kişiye söylemesi ile o bilgi 625 kişiye yayılır. İkinci halkada bu 15 bini aşar. 5’inci halkada ABD nüfusu kadar yani 244 milyon insana 6’ncı halkada ise 6 milyar, yani dünya nüfusu kadar insana yayılır” Yani bir ürün hakkındaki düşünceler reklamın ulaştığı kişilerden daha fazla kişilere yansıtılarak daha hızlı geri dönüşler alınabilir. Kısacası, pazarlamada domino etkisi ilkel pazarlama yöntemlerinden çok daha etki yaratmakta ve günümüz teknolojisiyle pazarlamacılara iyi bir fırsat sunmaktadır.