Pazarlama Müdürü Ne İş Yapar? Görev Tanımı Nedir? Maaşları Ne Kadar?

Bir şirketin en önemli departmanlarından biridir, “Pazarlama” bölümü. Pazarlama; yeni ürün geliştirme, marka değerinin yükselmesi, pazarda satış ve kârlılığın artması, markanın diğer markalar ile rekabet edebilmesi, tanıtım ve tutundurma faaliyetlerinin yapılması, dağıtım kanallarının tespiti, ürünle ilgili her türlü araştırmanın yapılarak müşteri tercihlerinin tespit edilmesi veya ihtiyaç yaratılması, fiyatlandırma stratejisinin belirlenmesi ve tüm bunların en uygun zamanda ve en verimli bir şekilde gerçekleşebilmesi için planlama ve bütçesinin yapılmasından sorumlu departmandır.

Kısacası Pazarlama departmanı, Philip Kotler’in ortaya attığı “Pazarlama Karması”nın (4P = Product, Price, Place, Promotion) tüm bileşenlerini kapsamaktadır. Günümüzde üretim odaklı P’lerin sayısı artmış ve tüketici odaklı yeni kavramlar (C’ler) ortaya atılmış olsa da ana bileşenler (4P) her şartta geçerliliğini korumaktadır.

Pazarlama Müdürü Ne İş Yapar?

Pazarlama Müdürü, pazarlamasını yaptığı markanın “Ürün Yaşam Döngüsü”nden sorumludur. Kısacası, bir ürünün ortaya çıktığı zamandan, durgunluk dönemine girene kadar ki süreçtir. Maturity (Olgunluk) dediğimiz gelişme safhasının en verimli geçirilmesi Pazarlama Müdürü’nün o ürün veya hizmeti nasıl pazarladığına bağlıdır.

Pazarlama Müdürü’nün üstüne düşen görevler nelerdir?

İlk olarak; doğru hedef kitleyi belirlemesi gerekmektedir. Bunun için, gerekli “Pazar Araştırmasını” yapması ve bu araştırma sonuçları neticesinde hedef kitleye göre ürün veya hizmet pazarlamasını yapması gerekmektedir. Pazar Araştırması yaparken müşteri anketleri ve odak gruplarını kullanabilir. Hedef kitle ile iletişim kurmak, müşteri ilişkilerini doğru şekilde yönetmek, müşteri veritabanlarını korumak ve güncellemek de Pazarlama Müdürü’nün görevleri arasındadır.

İkinci olarak; reklam ve kampanyalarla ilgilenmektedir. Reklamcılık fırsatlarını değerlendirmek, reklamları basın veya iletişim kanallarına konumlandırmak, broşür ve reklamlar gibi pazarlama materyallerini tasarlamak, hem internette hem de baskılı kampanyalar için içerik üretmek ve baskılı işlerin dağıtılması gibi görevleri vardır.

Dijital Pazarlama ile ilgili, kitle erişimini artırmak için sosyal medya platformlarının kullanımlarını organize edilmesinden sorumludur. Şirketin bünyesinde Sosyal Medya Uzmanı ve Grafik Tasarım Uzmanı bulunmaması durumunda, dijital ajanslardan destek alarak çözüm üretmesi gerekmektedir. Fotoğraf ve video çekimlerinin gerçekleştirilmesi ve web sitesi için blog yazılarının organize edilmesi ile ilgili içerik üretmesi veya takımını yönetmesi beklenmektedir.

Konferans, seminer, üniversite etkinlikleri gibi organizasyonları organize etmek veya temsilci olarak katılması beklenir. Bu süreçte,  sponsorluk anlaşmalarının yapılmasıyla da ilgilenmektedir.

Bir pazarlama stratejisi geliştirmek ve uygulamak, doğru araçların kullanıldığından ve kampanyaların etkili olduğundan emin olmak için pazarlama kampanyalarını, reklamları, internette SEO çalışmalarını inceleyebilme becerisine sahip olmak, pazarlama performansını takip etmek, haftalık veya aylık olarak yönetime rapor hazırlayıp sunmak; etkinlikleri, basın ilişkilerini, sunumları, tanıtım materyallerini ve internet içeriklerini etkili şekilde yönetmek ve son olarak ise pazarlama bütçesini denetlemek ve yönetmekten sorumludur.

Pazarlama Müdürü Nasıl Olmalıdır?

Bir Pazarlama Müdürü’nün iletişim ve kişiler arası iletişim becerilerinin yüksek olması beklenir. Müşteri odaklı bakabilmelidir. Yaratıcı ve detay gözü güçlü, raporları değerlendirebilecek analitik beceriye sahip olması ,sayısal yeteneğe sahip olması, stratejik düşünme yeteneği, takım çalışmasına yatkın ve ekip arkadaşlarını iyi yönetebilmesi, en az bir Sosyal Medya Uzmanı kadar dijital platformda da iyi olması ve yabancı dilinin iyi düzeyde olması beklenir.

Pazarlama Müdürü ne kadar maaş alır?

Pazarlama departmanında çalışanlar, yaklaşık olarak 2000 TL ile 8000 TL arasında maaş alırlar. Bu aralıktan da Pazarlama Müdürü’nün ortalama maaşını çıkarabiliriz. Bir Pazarlama Müdürü’nün maaşı, çalıştığı şirket veya bulunduğu pazarlama departmanına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.  Örneğin, maaşlar dijital pazarlama için daha yüksektir.

3 yorum
  1. Merhaba Gülşah Hanım ,
    Ben endüstri ürünleri tasarımı bölümü 4. Sınıf öğrencisiyim.Bu yıl mezun oluyorum ve pazarlama bölümünden yüksek lisans yapmayı planlıyorum. Lisans bölümüm üzerine pazarlamadan yapacağım yüksek lisansın bana getirileri hakkında yorumlarınızı rica edebilir miyim ?
    Teşekkürler

  2. Pazarlama müdürleri minimum 15bin TL ile 60bin TL arasında almaktadır. Pazarlama direktörleri 45bin TL ile 240bin TL arasında almaktadır. Bilginize…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir