Özellikle otomotiv sektörü gibi erkeklerin egemen olduğu sanayi sektörlerinde daha çok ofislerde görev alan kadınlar son yıllarda üretimde de ciddi oranda rol alır hale geldi.
Oyak Renault, Ford, Hyundai, Toyota gibi şirketlerin bu politikasına 2016 sonlarından itibaren Tofaş’ında katılımı ile “Kadın İstihdamı” konusunda otomotiv sektöründe önemli bir yol kat edilmiş oldu. Tofaş’ın bugün Bursa’daki üretim tesislerinde 500’den fazla kadın işçi üretim departmanlarında görev alıyor. Yapılan araştırmalar, sadece üretim departmanlarında değil; kullanıcı, bayi gibi hatlarda etken kadın oranının arttığını gözler önüne seriyor. Ocak ayında Uşak Kia Bayisinin bir kadın tarafından açılması da bunun yakın zamandaki somut güzel örneklerinden.
Yönetim alanında ise şuan 49 firmanın sadece 3’ünün kadınlar tarafından yönetildiğini bilsekte 2014 yılında Mary Barra ‘nın General Motors ceoluğuna geçerek bir ilke imza attığını düşündüğümüzde kadın istihdamın halen erkeklere göre çok az oranda seyrettiği ülkemizin ise bu konuda hızla gelişmesi mutluluk verici.
Otomotiv sektörünün tümünü ele aldığımızda ise %27 ile Borusan Otomotiv Grup güzel bir oran yakalamış durumda iken sanayi sektörü içinde en çok kadın istihdamını üretimde %25, ofiste %50 ile Ford Otosan sağlıyor.
Şüphesiz ki bu durumda okuyan kadın sayısındaki artışın, değişen toplam algılarının ve kadın otomobil kullanıcı sayısının artmasının etkisi büyük. Bu istihdam artışındaki devamlılığın verilen eğitim, öncü firmalarda izlenen şirket ve devlet politikalarına bağlı olduğunu düşünürsek bu amaçla 2016 Aralık ayında imzalanan “Mesleki Eğitimler İşbirliği Protokolü”nün de önümüzdeki yıllara katkısı olacağını umuyorum.
• Bu konudaki istatiksel veriler;
İşgücüne katılım;
Erkek: % 71,6
Kadın: % 31,5
• Okuryazar olmayan kadınlarda: % 16,1
• Lise altı eğitim : %26,6
• Lise : %40
• Üniversite : %71
( 2015 TÜİK verileridir.)