E-Ticaret Zirvesi ve Ödülleri 28 Kasım Tarihinde Çırağan Sarayında Hibrit Olarak Düzenlenecek Katılmak İçin Tıklayın

Oteller için Google Ads Kullanım Önerileri

Google Ads kampanyalarına başlamadan önce hedefinizi iyi belirlemelisiniz. Marka bilinirliği, trafik, rezervasyon, iletişime yönlendirme gibi sonuçlar sizin reklam stratejinizi belirlemenizde büyük rol oynar.  

Şunu unutmamak gerekiyor Google Ads’de dahil dijital reklam platformlarının tamamı doğru bütçe ile verimli olur. Eskiden kalan “cepte ne kadar para varsa o kadarlık reklam” mantığı geride kaldı. Artık rakiplerin önüne geçebilmek ve performans elde edebilmek adına rekabet ettiğiniz piyasanın ölçülerine göre bir bütçenin kesinlikle kullanılması gerekiyor.

Peki ne kadar bütçe harcamalıyım?

Cevap çok basit değil. Önerim öncelikle bir beta çalışması yapmanız yönünde. Düşük bir bütçe ile başlatacağınız reklamlarda ortalama tıklama başına maliyetlerinizi ve rakiplerinizi görebilirsiniz. Aynı anahtar kelimeyi hedefleyen rakiplerin gösterim payı oranlarına ve dönüşümlerine göre ortalama bir bütçe belirlemek mümkün.

Rakiplerinizi görüntüleyebilmek için yeni Google Ads panelinizde Kampanyalar sekmesinin yanındaki “AÇIK ARTIRMA BİLGİLERİ” bölümünü inceleyebilirsiniz.

Oluşturduğumuz kampanyalar performans gösterebileceği bütçenin altında bir bütçe ile yönetiliyor ise zaten paneliniz size “Bütçeyle Sınırlı” diyerek bir uyarıda bulunacaktır. Bu uyarılara dikkat etmenizi ve Google’ın size önerdiği bütçeleri göz önüne almanızı öneririm.

Ben genellikle otelcilik sektöründe bir kampanya kurgulamaya başladığımda, bütçenin %20’lik bir bölümünü arama ağı, %80’lik bir bölümünü görüntülü reklamcılık ağına ayırıyorum. Bunun sebebi, hali hazırda tatil araması yapmış olan kişilere de görüntülü reklamcılık aracılığı ile ulaşabiliyor olmamız.

Buraya kadar anlattıklarım temel olarak tüm Google Ads kullanıcılarının bildiği fonksiyonlar. Şimdi kullandığım ve verim aldığım az bilinen fonksiyonların bazılarından bahsetmek istiyorum.

Özel Amaç Kitleleri

Özel amaç kitleleri fonksiyonuyla hedef kitlenizin Google tarafından tanınmasını bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz.

Bunun için, “Hedef Kitleler” bölümündeki “Göz At” ekranına girip, “Pazardaki Kitle ve Özel Amaç” linkine tıklamanız yeterli. Karşınıza çıkan ekran aşağıdaki gibi olacaktır;

Burada otomatik oluşturulan bir özel amaç kitlesi seçerseniz, sizin bugüne kadar Google Ads ile yaratılan trafiğinizden sistem otomatik bir kitle oluşturacak ve bu kitlenin alışkanlıklarına göre reklamlarınız yayınlanacak. Ancak, siz bu kitleyi kendiniz belirlemek istiyorsanız, alttaki “Özel Amaç Kitleleri” bölümüne girmeniz gerekli. “Özel Amaç Kitleleri” ekranında size anahtar kelime veya web sitesi sorulacaktır. Bu ekrana rakiplerinizin web sitelerini girerek, hedef kitlenizin bu siteleri kullanan kullanıcılar olduğunu sisteme tanımlayabilirsiniz.

Burada yanlış anlaşılma olmasın, rakip web sitelerini bu alanlara girerek direkt olarak rakip sitelerin trafiğine reklam yapamazsınız. Yani bu alan bir “Remarketing” alanı olarak kullanılamaz. Buradaki amaç, işletmenizin hedef kitlesini sisteme daha iyi anlatmanız. Örneğin, hedef olarak pazarlamaturkiye.com yazdığınızda sistem pazarlamaturkiye.com’a giren kullanıcıları analiz edecek ve hedef kitlenizi pazarlamaturkiye.com kullanıcılarının alışkanlıklarına göre düzenleyecektir.

Geri Sayımlı Arama Ağı Reklamları

Otellerin hemen hemen hiç kullanmadığı bir reklam türü. Özellikle erken rezervasyon reklamı çıkan bir otel için çok uygun bir fonksiyon.

Senaryomuza göre erken rezervasyon kampanyamızın bitmesine 29 gün kaldı ise, arama ağı reklamlarımızda aşağıdaki gibi bir görüntü çıkarabiliriz;

Bunu uygulama için reklam metninizde geri sayımın görünmesini istediğiniz bölüme (( yazdığınızda karşınıza 3 seçenek çıkacak;

Burada “Geri Sayım” seçerseniz aşağıdaki menüyü göreceksiniz;

Bu menüyü kendi bilgilerinize göre doldurup uygula dediğinizde, reklam metninizin belirttiğiniz bölümünde artık geri sayım görünüyor olacak.

Aktif olarak kullandığım 2 araçtan bahsettim. Daha derin kullandığım ve performans aldığım araçlarım da elbette mevcut. İlerleyen yazılarımda bunlardan da bahsedeceğim.

Son olarak, konunun en başında da belirttiğim gibi Google Ads ve türevi tüm reklam mecraları aslında bütçe odaklı mecralar. Ancak şunu da bilmek lazım, reklamlarınız “web sitesi performansınız + reklamlarınızın kalitesi + bütçeniz” ile değerlendiriliyor. Bu durumda, yanınızdaki otel 100 liraya 100 tıklama alırken, siz daha kaliteli reklam metinleri ve daha kaliteli web sitesi ile 100 liraya 300 tıklama alabilirsiniz. Bir kere reklam kurup, bir daha dokunmadan o reklamların performans göstermesini de beklemeyin. Sürekli olarak rakiplerinizi ve performansınızı analiz edin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir