Ne yazık ki günlük yeni vaka ve vefat haberlerini almaya devam ettiğimiz Covid-19 Pandemi süreci dünyada henüz kontrol altına alınmış ve tam olarak normalleşme sürecine geçilmiş değil. Bu durum, birçok sektörde ve iş alanınında belirsizliğin devam etmesine sebep oluyor.
Birçok ülke ile birlikte ülkemizde de kontrollü bir şekilde insanların günlük rutinlerine başladığı bir dönem içindeyiz. Bu dönemde tüketicilerin davranışları da değişkenlik göstermektedir. Her gelen haber anlık olarak tüketici davranışlarının değişmesine neden oluyor. Dolayısı ile şirketlerin Pazarlama ekipleri için bu süreci yönetmek, önemli bir hal alıyor ve bir o kadar da bıçak sırtı hareket alanı yaratıyor.
Pazarlama ekiplerinin bu süre zarfında en çok ihtiyaç duyduğu başlıklardan biri de belirsizlik ortamını çözümleyebilecek teknolojiler oldu. Kontrollü Normalleşme çabalarının her alanda sürdüğü bu günlerde pazarlama profesyonellerinin teknoloji ihtiyaçlarında 3 ana başlık trend oldu. Peki nedir bu trendler?
Normalleşme Sürecinde 3 Pazarlama Trendi
- Büyük Verinin Yönetimi: Tüketicinin davranışlarının kontrollü normalleşme döneminde bir çok değişkenden etkilendiği gerçek. O yüzden alışılagelmiş klasik orantısal tahminleme yöntemleri işlevselliğini yitirmiş, daha çok gerçek zamanlı makro ve mikro verilerin bir alanda toparlandığı büyük veri yorumlamaları ön plana çıkmıştır.
- Online ve Offline Kanalların Yönetimi: Birçok mecrada kanal yönetimi olarak omni-channel olarak da duyduğumuz tüketicinin satın alma işlemini gerçekleştirdiği noktalar, bu dönemde çok kritik bir hal aldı. Dijital kanallarda satış hacminin arttığını hepimiz gözlemeledik. Klasik perakende kanalları da faaliyetlerine ara vermeden devam etti ve devam ediyor. Bu süreçte pazarlama ekipleri tedarik yönetimi ve kanal yönetiminin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördü. Bu alanı yönetirken de en önemli silahlarının teknolojik alt yapı yeterliliği olduğunu deneyimledi.
- Kontrollü İletişim: Pazarlama 4.0 konseptiyle artık tüketicilerin satın alma kararını tek başına vermediklerini biliyorduk. Aileler, arkadaşlar ve sosyal medya takipçileri kişilerin karar vermesinde kritik önem arz ediyordu. İçinde bulunduğumuz belirsizlik döneminde ise otoritelerin yönlendirdiği temel ihtiyaçlara yönelik bilgiler de karar mekanizmasının bir parçası oldu. Bu süreçte hem tüketicinin hassasiyetini gözeterek iletişime devam etmek hem de sürecin getirdiği bütçe kısıtından dolayı kontrollü harcama yapmak, pazarlama profesyonelleri için önemli bir sınav oluyor. Burada da iletişim araçları ve ölçümleme-tahminleme teknolojileri pazarlama profesyonelleri için güçlü bir araç olarak ön plana çıktı.
Normalleşme Sürecinde Çözüm Yöntemleri
- Büyük Veri Yönetimi için Bulut Altyapısı – Mobilite – İş Zekası Çözümlerini Pazarlamaya Adapte Etmek: Büyük verinin her geçen gün katlanarak ve farklılaşarak arttığı günümüzde, verinin saklanması ve kategorize edilmesi artık fiziksel sunucuların boyunu çoktan aşmış durumda. Bu durumda hem maliyet avantajı hem de kullanım kolaylığı açısından bulut teknolojileri pazarlama teknolojilerinde de çok değerli bir konumda. Bunun yanında artık her şey hareket halinde. Dolayısı ile geliştirilen her çözümün mobilite uyumu olmazsa olmaz bir noktada. Gelelim en kritik dokunuşa: Pazarlama ekipleri kendilerine özgü yorumlar sunan iş zekası araçlarını kullanarak bu alandaki yönetimi işleri özelinde kullanabilirler. Dolayısı ile veriden destek alarak tüketicilerine daha fazla zaman ayırabilirler.
- Online ve Offline Kanalların Yönetimini Tüketici Davranışlarına Göre Optimize Etmek: Yukarıda trend bölümünde de bahsettiğim gibi, artık tüketiciye 360 derece satın alma kanalları sunmak bir trend. Bu trend ayrı zamanda hayatta kalmak için artık bir zorunluluk. Ayrıca maliyetli bir zorunluluk. Hal öyle olunca burada optimizasyon yöntemi; tüketicinin tespiti ve onun aktif olduğu kanalları doğru tespit ederek harcamaları en uygun noktalara yapmaktan geçiyor. Bu yöntem yukarıdaki büyük verinin yorumlanması ile mümkün. İçinde yapay zeka / makina öğrenmesi gibi yeni nesil çözümlerle, kanallardan toplanan verilerin işlenmesi bu optimizasyonda kolaylık sağlayacaktır.
- Kontrollü İletişimi ölçümleyerek yoğunlaştırmak: Kontrollü normalleşme sürecinde ve geçtiğimiz aylada bir çok marka harcamalarına limit getirmek zorunda kaldı. Bu kalemlerden biri de iletişim harcamaları oldu. Ancak tüketicinin doğru bilgiye ve doğru yönlendirmeye en ihtiyacı olduğu bir süreç içindeyiz. Bu iki çıktıyı yönetmenin en kolay yolu ise iletişimi doğru hedef kitleye yapmak. Mümkün olduğunca 360 derece iletişim kanallarını, pazarlamacının kendi tüketici kitlesini hedef alarak yapmasından geçiyor. İletişimin sayısal yöntemlerde ölçümlenmesi sadece dijital kanallar için değil tüm mecralarda bir ihtiyaç haline geldi. Pazarlama profesyonellerinin bu yöndeki çözümlere kulak kabartıp, işlerine entegre etmesi pazarlamanın katma değerli geleceği için çok önemli bir yöntem.
Covid-19 Kontrollü Normalleşme Sürecinde pazarlama profesyonellerinin teknoloji ihtiyaçlarını çözümlemeyi şu 3 mottoda özetleyebiliriz: “Adapte Ol – Optimize Et – Ölçümleyerek Yoğunlaş”. Kişisel görüşüm bu 3 aksiyon mottosu, aynı zamanda pazarlamanın geleceğini de yeniden şekillendirecek.