Neuromarketing Nedir?

Neuromarketing Nedir?

Neuromarketing nedir? Diğer bir anlamı ile Nöro pazarlama  insan beyninde etki eden, düşüncelere giriş yaparak amaca direkt ulaşmanın yollarını arayan bir pazarlama çalışması olarak tanımlanabilir. Tüketici davranışlarının temelinde neyin yer aldığını ortaya çıkaran bir kavramdır. Ürün ya da hizmet satışlarının değiştirilmesinde de mutlaka tercih edilen bir alandır.

Neuromarketing Nedir?

Araştırmacıların, neyi isteyip istemediğimizi bu kavram sayesinde anlayabiliyor olması, tüketici dünyası için merak uyandıran bir konu. Bunların keşfedilmesi adına kullanılan birçok yöntem mevcuttur. Örnek vermek gerekirse; pupilometre, ürünlerin içerisinde tercih yapılırken gözbebeğin büyüme ve küçülmesi hareketlerine göre, tüketicilerdeki fiziksel değişimlerin ne yönde olduğu hakkında birçok bilgi sunmaktadır. Aynı şekilde göz hareketlerinin değerlendirilmesi sonucu gözün takip edilmesi tekniği, reklam ya da market raflarında bakılan yerlere göre göz hareketlerinin sonucunu çıkarmaktadır.

Diğer bir yöntem ise, derinin iletkenliğidir ve duygusal olarak reklamlardan etkilenme şeklini açıklar. İnsan beyninin içerisine girme konusunda en çok etki sağlayan yöntemler fMRI ve EEG olarak bilinir. Bu iki yöntem sayesinde tüketicilerin reklam izlerken beyinlerindeki hangi bölge ile aktif halde oldukları tespit edilir.

Neuromarketing Nedir?
Neuromarketing Nedir?

Neuromarketing Örnekleri

Klasik ancak bu alanda en iyi örneği göstermekte olan Coca-Cola ve Pepsi deneyinden bahsetmek en iyisidir. Neuromarketing konusuna dair önemin vurgulanması adına bu örnek en iyisidir. Bu yöntem ile tüm katılımcılara deney öncesi hangi marka içeceği tercih ettiği sorulur. Ardından markaları söylenmeden Coca-Cola ve Pepsi içecekleri verilir, diğer bir adımda ise tüm katılımcılara bu iki içeceğin markası gösterildikten sonra sırasıyla içmeleri beklenir.

Tüm bu süreç esnasında fMRI yöntemi kullanılır ve katılımcıların beyinlerinde oluşan tüm hareketler kayıt altına alınır. Sonuçlar, senelerdir gerçekleştirilen araştırmaların sonuçlarını her seferinde kanıtlamak için yeterlidir. Katılımcılar, markası söylenmeden verilen kolaları içtiği zaman fMRI sonuçlarına göre Pepsi’nin tadını daha çok seviyorlar ancak tek tek tercihleri sorulduğu zaman ise Coca Cola içmeyi tercih ediyorlar. Herkes tarafından bunun sebebi oldukça merak ediliyor.

Bir ürünün tercih edilmesi esnasında yalnızca tadı, rengi, kokusu etkili olmakla kalmıyor. Ürüne ait olan anılar, konumlandırma ve bilgiler, 5 duyumuzun ötesine geçmekle birlikte, beyne direkt olarak ‘’al’’ komutunu gönderebiliyor. Çoğunlukla da satın alma işlevi bu şekilde ilerlemektedir. Herhangi bir ürün özelliğinin hoşa gitmesi sonucu, beyin bunu emir olarak işleyebiliyor.

Neuromarketing, bir ürünün konumlandırılması, tüketici ile ürün arasındaki ilişkiyi belirleyebilmesi ve bu ilişkide mevcut olan psiko-sosyal sebepleri ortaya çıkarabilmesi açısından reklam dünyası ve tüketiciler adına çok önemlidir. Bir ürün ya da hizmetin satın alınması, tercih edilmesi ve talep görmesi esnasında ortaya çıkan etkenlerin beyin üzerindeki etkisi bu yöntemler ile araştırılıp tespit edilebilmektedir. Piyasadaki her ürün ve reklamı için de gereken bir araştırma olduğunu söylemek mümkün olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir