Netflix Gizli Kodları

Netflix’ten Ders Niteliğinde 5 Pazarlama Prensibi

Netflix hepimizin yakından gördüğü üzere bilinirliğini ve abonesini hızla arttıran oluşumlardan biri. Peki bu başarısı nereden geliyor? Hepimizin içine çekildiği, ustalıklı, hem popüler hem de eleştirel çok iyi yapımlar ortaya çıkarttığı aşikar ancak, tek sebep bu iyi yapımlar değil. Bu kadar yayılmasının en büyük sebeplerinden biri; Pazarlama.

Yeni şovları gibi, en yeni dijital pazarlama tekniklerini kullanması ve bunu da bir prensip haline getirmesiyle ünlü bir kuruluş Netflix. Tabii ki bu teknikler Netflix’e, hem yeni müşteriler, hem de eldeki müşterileri kaybetmeme olanağı sağlıyor. Netflix’in bu tekniklerinden daha doğrusu prensiplerinden bazılarını inceleyelim:

1.) Kişiselleştirilmiş İçerik En İyi İçeriktir:

Netflix’i rakiplerinden ayıran en önemli özelliklerinden biri de budur: İçerik Kişiselleştirmesi. Netflix bu konuya çok fazla takıntılı diyebiliriz. Kullanıcısının zevklerine hitap edebilecek içerikleri, algoritması sayesinde öne çıkarıp, diğerlerini gizler. Herkesin Netflix anasayfasının değişikliğinin sebebi de budur. Netlix’iniz daima size özeldir.

Bu arada bu algoritmayı kullanmak için mükemmel mühendislere, çok büyük maliyetlere ihtiyacınız yok. Optimizeely ve Adobe Experience Cloud gibi araçlar, bir IP adresi ile ilişkili birçok veri noktasına dayanacak şekilde, içeriği kişiselleştirmenize veya bir ziyaretçinin bir CRM’de lider yapılıp, yapılmadığına izin vermenizi sağlar. Bu bilgilere dayanarak pazarlamacılar, belirli bir ziyaretçinin çıkarlarına daha iyi hizmet verebilmek için farklı web sitesi deneyimleri görüntülemeyi seçebilir. Unutmayın kişiselleştirilmiş pazarlama sizi daha çekici gösterir ve tercih edilme oranınızı arttırır. Bununla ilgili daha çok bilgi sahibi olmak için;

https://pazarlamaturkiye.com/pazarlama/marka-urunde-kisisellestirilmis-pazarlama/

 

2.) Çok Kanallı Kampanyalar, Mesajınızı İletmenin Anahtarıdır.

Netflix size birçok kanaldan ulaşabilme şansı verir. Akıllı televizyondan, akıllı telefona kadar, istediğiniz zaman diliminde, istediğiniz yerden netflix kanalına ulaşabileceğiniz çok sayıda alternatifi emrinize sunar. Netflix’teki pazarlamacılar da buna benzer bir yaklaşımı benimserler. Çok çeşitli kanallardan; Facebook, Instagram gibi platformlardan tanıtım yapar. Örneğin; Stranger Things için Snapchat ile iş ortaklığı yapıp, ek bir gerçeklik deneyimi sundu. Ülkemizde “I am Waldo” adı altında ekşisözlük platformunda yapılan çalışmanın, Netlix’e aitliği kesinleşmese de, Netlflix’in adını bol bol duyurmuştu. Ayrıca inanın, bu tür pazarlama hiçte zor değil hatta hedef kitleye ulaşmanın en kolay olduğu pazarlama türlerinden biri.

3.) Basit, Karmaşık Bir Dünyada Güçtür.

Karışık ve oldukça gürültülü bir dünyada yaşıyoruz, öyle ki kendi iç sesimiz bile, tek seslilikten çıkıp bizi boğabiliyor. Haliyle böyle bir dünyada, bir insanın ortalama dikkat süresi sadece 8 saniyedir ve bu durum New York Tımes’ın araştırmasıyla kanıtlanmıştır. Netlflix, bu düzen ve bu süre içerisinde, en doğru olanı yaparak, en basit tasarıma sahip olmayı seçmiş bir kuruluş. Bu durumda, basitlik Netflix’i farklılaştırıyor ve özelliği bir pazarlama ürününe çeviriyor.

4.) E-Posta Pazarlaması, Müşteri Tarafında Halen Önemli Bir Parçadır.

Aksi iddia edilse de, e-posta pazarlaması ölü bir pazarlama değildir. Ölü olan, yaratıcı olmayan e-posta pazarlamasıdır. Netlfix, ölü denen bu pazarlamayı canlandıran bir etken. Üzerinde düşünülen, zaman harcanan, yaratıcı çalışmalar barındıran bir dizi çalışma yapar ve müşterilerine düzenli olarak postalar. Bu platformun benimsenmesinin bir yoludur, uzun vadede müşterinin memnuniyetini de arttırır. Netflix’in Punisher için yaptığı e- posta pazarlaması, yaratıcılığın ve başarının tanımı sayılabilir. Kısaca anlatacak olursak; Netflix kullanıcısısınız ve spam gibi gözüken bir mail alıyorsunuz, ancak bir kez açtığınızda, e-posta, abonelere Punisher’ı izlemeye teşvik edecek butona kadar, bilgilendirici ve teşvik edici gifler gösteriyor ve en sonunda butona ulaşıyorsunuz. Belki de görebileceğimiz en yaratıcı e-posta pazarlaması olabilir, tabii başkası ya da Netflix, kendine rakip çıkmazsa.

5.) Olduğun Yeri Benimse

Bu başlıksa tamamen Netflix Türkiye’nin aramıza karışıp, gönüllerimizde taht kurmasıyla özdeşlebilir. Türkiye’ye girdiğinden beri, hedef kitlesini tanıyan, yerelleşmiş çalışmalar sürdürdü Netflix. İzdivaçın özdeştiği isim Esra Erol’la izdivaç programına benzer bir bölümü tanıtan çalışması, gizemli olaylarla özdeşlesen Saadettin Teksoy’lu Stranger Things çalışması ve Orkları mahallemizin esnafı, insanı yaparak aramızdan göstermesi tamamen Türkiye’ye özgü bir durumdu. Hedef kitleyi belirleyen en önemli özelliklerden biri de kültür olduğundan, Netflix Türkiye aramızda olmayı başardı. Sevip sevmediğimize dair çıkarım yapılmış bir yazı okumak isterseniz, sizi şöyle bir başka Pazarlama Türkiye yazısına alalım;

https://pazarlamaturkiye.com/pazarlama/turkiye-netflixi-sevdi-mi/

1 yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir