Internet of Things (IoT)Nedir? Hayatımıza Nasıl Girdi?

ds-damat

Bugünlerde sıklıkla duyduğumuz ve ileride daha da fazla duyacağımız bir kavram Internet of Things…

İlk kez 1999 yılında Kevin Ashton tarafından bir şirket için hazırladığı sunumda kullanılan bu kavram gelişen teknoloji ile birlikte, ortaya çıktığı günkü halinden daha geniş bir vizyona erişti ve öyle büyüyen bir pazar olacağı öngörülüyor ki, Gartner’ınyaptığı araştırmaya göre 2020 yılında yaklaşık 26 milyar ürünün bir şekilde internete bağlanılacağı tahmin ediliyor.

Nesnelerin İnterneti Nedir?

Nesnelerin interneti “benzersiz bir şekilde adreslenebilir nesnelerin kendi aralarında oluşturduğu, dünya çapında yaygın bir ağ ve bu ağdaki nesnelerin belirli bir protokol ile birbirleriyle iletişim içinde olmaları” olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca bu kavramı kabaca; çeşitli haberleşme protokolleri sayesinde birbirleri ile haberleşen ve birbirine bağlanarak, bilgi paylaşarak akıllı bir ağ oluşturmuş cihazlar sistemi olarak da tanımlamak mümkün.

1991 yılında Cambridge Üniversitesi’ndeki yaklaşık 15 akademisyenin kahve makinasını görebilmek için kurduğu kameralı sistem o günün koşullarında değerlendirildiğinde ufuk açıcı bir uygulamaydı.2001 yılına kadar kullanılan sistem, kahve makinesinin görüntüsünü dakikada üç kez bilgisayar ekranlarına gönderiyordu. Çevrimiçi ve gerçek zamanlı olması sebebiyle “nesnelerin interneti” kavramının ilk örneği olarak tarihte yerini aldı.

Nesnelerin İnterneti adı altında geliştirilen ürünlere bir göz atalım…

Akıllı bileklikler, akıllı saatler, akıllı gözlükler, akıllı tshirtler, akıllı raketler, ev otomasyon sistemleri, akıllı arabalar ve giyilebilir teknoloji. Ayrıca giyilebilir teknoloji hakkında detaylı bilgi almak isteyenler yazdığım haberime göz atabilir.
Nesneler üzerine yapılan yatırımlarla, hepsi yakın bir zamanda Wi-Fi ve Bluetooth teknolojisi ile internete bağlanıyor olacak. Bağlanılamayan bölgelerde ise Mark Zuckerberg’in Internet.org projesi altında hayatımıza dahil etmeyi planladığı dronelar devreye girecek. Akıllı ürünler de internete yakınlarında bulunan ve modemler dışında dronelar sayesinde de girebilecek ve kullanıcılara bildirileri aktarabilicek.

Başlıca ürünler:

Nest: Google tarafından 2014 Ocak ayında 3.2 milyar dolara satın alınan Nest ile evinizin / ofisinin sıcaklığını dışarıdan kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca Nest’te duman detektörü de bulunuyor ve herhangi bir acil durumda sizi uygulama üzerinden haberdar ediyor.

Hapifork: Bir akıllı çatal olan Hapifork, hızlı yediğinizde ya da gün içerisinde fazla yemek tükettiğinizde sizi uyarıyor ve düzenli beslenmenize destek oluyor.

Micoach Akıllı Top: Adidas markası altında çıkan bu akıllı top ile; attığınız kaç penaltının gol olduğunu, kaç kilometre hız ile vurduğunuzu ve hangi ayakla kaç gol attığınız gibi bilgileri uygulama sayesinde takip edebiliyorsunuz. Ayrıca arkadaşlarınızla karşılaştırma da yapabiliyorsunuz.

Smart Things: Akıllı evler için şu anda en fazla tercih edilen ürünlerden biri Smart Things. Ürünü akıllı telefonunuz üzerinden desteklenen cihazlarla entegre ederek, sabah uyandığınızda kahveniz yapılmaya başlanabilir ya da eve geldiğinizde ışıklar veya müzik sistemi otomatikman açılabilir.

Babolat: Akıllı raket olan Babolat; tenisçilerin topa vuruş hızlarını, vuruş açılarını ve hangi elle/stille vurduklarını takip ediyor. Ardından da uygulama üzerinden istatistikleri anlık olarak kullanıcı ile buluşturabiliyor.

Edyn: Bahçeler için geliştirilmiş bir akıllı ürün olan Edyn, toprağa ne ekmeniz, nasıl ekmeniz ve toprağı hangi aralıklarla sulamanız gerektiği konusunda önerilerde bulunuyor.

Dropcam: Nest’in bu yıl içerisinde 555 milyon dolara satın aldığı Dropcam, evinizi kurulan kameralarla akıllı telefon ya da PC üzerinden izleme imkanı sunuyor. Kameraların içerisinde ayrıca zoom yapabilme özelliği de mevcut ve çekilen görüntüler buluta kaydediliyor.

Tüm bu faydalarının yanında Nesnelerin İnterneti bazı sorunlara da yol açacaktır.Birbirlerine bağlı cihazlar sayesinde sosyal hayatımızı internet üzerinden kayıt altına sunuyor olmamız, ortaya çıkacak veri miktarını inanılmaz derecede arttıracak ve bu büyük verilerin çözümlenerek işlenmesi zor ve karmaşık bir iş haline gelecektir.Bunun yanında ortaya çıkan bu verilerin gizliliği ve güvenliği de önemli bir konu olarak karşımıza çıkacaktır.

Pernod Ricard IoT kullanarak kendi sektöründe fark yaratmaya mı çalıştı?

Alkollü içecekler şirketi olan Pernod Ricard, nesnelerin internetini (IoT) kullanarak kendi sektöründe fark yaratmaya ve kullanıcı deneyimini en iyi hale getirmeye çalışan şirketlerden biri.
Pernod Ricard’ın küresel ivme direktörü Antonia McCahon, SharpEnd ajansını işe aldıktan sonra Pernod Ricard’ın insanların bağlı yaşam biçimlerinin avantajlarından nasıl yararlanabilceğini tam anlamıyla anlamaya yönelik inovasyonlara imza attı. McCahon, akıllı asistanlar ve bağlantılı ev aletleri vasıtasıyla insanların evlerine girmeden önce bar ve kulüplerde limitli olan içkilerin bahsedilmesini sağladı.Markanın odak noktası satışları
zorlamak yerine bilinirliği üzerine IoT ile farklı bir kullanıcı deneyimi ortaya çıkarmaktı.Örneğin, Çin’de QR kodları ile etiketlenmiş “bağlı” şişeleri test ederek başarı elde etti ve insanlar arkadaşlarıyla nereye gideceklerine dair öneri almak için telefonlarını kullanarak tarayabiliyorlardı. WeChat kullanıcıları için oluşturduğu “Ask Jerry” adlı bir chatbot için de test ile sanal barmen. Pernod Ricard markalarının yanı sıra rakip markaların barları ve kokteyl tariflerini de önererek tüketiciler arasında bir etkileşim alanı oluşturdu.Pernod Ricard markası IoT kavramına sanılanın aksine 3 yıl önce Çin’de ilk bağlantılı şişeyi piyasaya sürdüğünde başlatmıştı.Bu sayede müşteriler mağazadaki bir şişenin orjinalliğini kontrol etmek isterse, markette genel bilgi edinmenin yanı sıra içki fabrikasından rafa giden yolculuğu da izleyebilir hale geldi.Şirket 6 ay içinde (McCahon ayrıntı vermese de) başarıya ulaşmaya başladı ve önümüzdeki aylarda markalarıyla bağlantılı şişeleri QR kodlarıyla bireysel olarak yayınlamayı planlıyor.

Önümüzdeki yıllarda etkileşimin ve internetin hemen her nesnenin içine gireceği ve farklı nesnelerin ortak amaçlar için hareket edeceği bir döneme gireceğiz.Bu arada insanların fizyolojik ve psikolojik olarak bu değişime ne tepki vereceğini hep beraber göreceğiz. 🙂

1 yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir