Şirketler, markalar ya da kurumlar için en temel ihtiyaçlardan biri müşteri yaratmaktır. Temelden başlamak gerekirse müşteri, şirketinizin ürün veya hizmetine bir şekilde veya şekillerde ilgi göstermiş bir kişidir. Peki müşteri yaratma nedir? Müşteri yaratma insanları kendi markanıza karşı harekete geçirmek için bulmaya çalıştığınız eşsiz yollardır. Olası müşterilerinizi markanıza doğru çekebilme ve nihayetinde bu süreci satın alma ile sonlandırabilme çabasıdır. Yaptığınız iş ya da çalıştığınız sektör her ne olursa olsun bir kitleye ulaşamadığınız sürece başarıya ve kâra ulaşma ihtimaliniz çok düşük olacaktır. Müşteri yaratmada en can alıcı nokta ise doğru insanları hedeflemektir. Doğru hedef kitleyi bulamadıysanız bütün bu çabalar anlamsız olacaktır. Doğru hedef kitleyi bulmak için ise önce kendi amacınızı ve ne için var olduğunuzu sormanız başlangıç noktanız olacaktır.
Değişen ve gelişen teknolojiler ile müşteriye ulaşma yolları da sürekli değişmektedir. Hepimizin bildiği üzere geleneksel medya büyük ölçüde popülerliğini yitirmiş ve etkisi azalmıştır. Artık insanlar bilgiye çok daha kolay ulaşabildiklerinden bilgiye ve aradıkları cevaplara çok daha yakınlardır. Bu da onları daha bilinçli ve farkında yapar. Yaşadığımız dönemde insanlara ulaşabilmek ve onları elimizde tutabilmek için çokça değil akıllıca çalışmamız gerektiği söylense yanlış olmaz.
Günümüzde daha fazla etki etmiş ve daha akılda kalmış çalışmaların içeriklerine baktığımızda müşterilerine değer vadeden, onlara bir şeyler katabilmeyi amaçlamış çalışmalar olduğunu görebiliriz. Bütün bu satın alma süresi boyunca müşterileriyle güven bağı kurabilen markalar gerçek başarıya ulaşabilmişlerdir. Bugünün bilinçli müşterileri için kullanılabilecek bazı müşteri yaratma taktilerine hep beraber göz atalım.
-
Kitlenize dair her daim açık ve şeffaf olmak
İnsanların ürünlerinizi açıkça görmesine dahası, görünenden fazlasını görmesine olanak tanıyın. Sattığınız şey her ne ise insanlara onun nereden geldiğini, nasıl yapıldığını, neler kullanılarak var edildiğini açıkça gösterin ki saklanacak ya da şüphe edilecek herhangi bir hatanız olmadığını dürüstçe onlara göstermiş olun. Bu madde kitlenizle ile güven bağı kurmak için oldukça önemli bir adım.
-
İnsanların sizi yakından tanımasına izin verin.
Markaların ya da şirketlerin ‘Biz Kimiz?’ sayfaları sadece birer yazıdan ibaret değildir. Bu sayfalar tüketicilerin, müşterileriniz olabilmesi için eşsiz bir olanak yarattığı yerlerdir. Buralarda insanlara neden var olduğunuzu, nelere değer verdiğiniz ya da nelere değer katmak istediğinizi, sizi diğerlerinden neyin ayırdığını ve sizi eşsiz kılan özelliklerinizi onlara sunun. Böylece insanlar sizi yakından tanıyabilsinler, onların önem verdiği değerlere sizin de değer verdiğinizi görsünler ki gerçek sizi bilip sizinle bağ kurabilsinler.
-
Konferanslara, seminerlere ve atölyelere gidin
Yüz yüze iletişim hala iletişim yöntemleri arasında hala en etkilisi olabilir. Konferanslara, çalıştaylara ve seminerlere katılmak, kendiniz ve şirketiniz için hem alanınızda uzman bir duruş sergilemenizi sağlar hem de kendinizi birinci ağızdan anlatma olanağı yakalarsınız. Fakat en iyi tarafı bunlar da değil, en iyi yanı ise rakiplerinizin neler yaptığı daha da önemlisi neler yapmadığını gözlemek için eşsiz bir fırsat yakalayabilirsiniz. Böylece yapılmayanı yapmak için harekete geçebilirsiniz.
-
Gönüllülük ve hayırseverliği göbek adınız yapın
Gelecekte kâr ümitleri için zamanınızı ve kaynaklarınızı bağışlamak tuhaf görünebilir fakat sosyal sorumluluğa bu kadar önem verilen bir çağda yaşarken, gönüllülük işlerinin size nasıl geri döneceğini bilemezsiniz. Toplumun önünde iyi bir itibar ve pozitif bir görünüm yakalamanız için bu tarz gönüllülük ya da sosyal sorumluluk işleri size çok fayda sağlayabilir. Gerek doğaya gerek hayvanlara ya da yardıma ihtiyaç duyan insanlara karşı atacağınız her adım şirketinize ya da markanıza pozitif bir görünüm olarak geri dönecektir. Ve bir kere insanların aklında iyi bir yer bulursanız hep orda kalabilme şansınız olacaktır.
-
Kimin sizi gerçekten duymak istediğini belirleyin
Kuruluşunuzun kime hitap ettiğini çok iyi belirleyin. Toplumun hangi kesimine, hangi yaş aralığına, hangi coğrafyaya ya da hangi gelir grubuna hitap ettiğinizi bilmeniz sizi gereksiz ve amacına ulaşmayan çalışmalar yapmaktan kurtaracaktır. Gerçekten kime seslenmeniz gerektiğini bildiğiniz zaman mesajlarınız çok daha başarılı olacak ve yerine ulaşacaktır. Kimin sizi duymak istediğini bulun ve onlara duymak istediklerini söyleyin.