Mobbing Nedir ?
Mobbing tüm dünyada insanların iş yaşamlarında önemli bir sorun haline gelmeye başladı. Peki Mobbing Nedir ? ?
Mobbing ; Latince kökenli “mobile vulgus”tan türemiş olan bu sözcük Türkçe bir ifadeyle bezdirmek, yıldırmak gibi kelimeleri çağrıştırıyor. Çalışan kişiler yada grup üzerinde psikolojik şiddet, baskı, taciz, rahatsız etme, bunaltma, sıkıntı verme, küçük görme, dışlama vs. şeklinde oluşan bir takım eylemlerdir. Daha çok hiyerarşik düzenin olduğu kurumlar ast -üst ilişkilerinde görülürken yönetim sisteminin zayıf olduğu kurumlarda da sıklıkla görülebilir. Genellikle mobbing süreçleri çatışma yaşanan taraflar arasında mobbinge maruz kalan kişinin istifa ederek işten ayrılmasıyla sonuçlanır. Mobbing uygulayan kişiye “tacizci”, mobbinge maruz kalan kişiye ise “mağdur” denir.
Mobbing Nasıl Anlaşılır?
Kurum içinde yada grup içinde kişinin sürekli olarak dışlanması, değer verilmemesi, hakaret ,şiddet ve tehdide maruz kalması, psikolojik olarak istemediği birşeye zorlanması, niteliklerinizin altında bir iş verilmesi yada fiziksel olarak yapamayacağız ağır işlere verilmesi vs. gibi durumlar mobbing sürecinin göstergesidir. Mobbing için sistematik bir tespit yapabilmek adına en az 6 aylık bir zaman öngörülmektedir.
Mobbing Türleri Nelerdir ?
Düşey Psikolojik Taciz: Üstlerin astlarına karşı yapmış oldukları psikolojik tacizlerdir.
Yatay Psikolojik Taciz: Kurum için aynı yada benzer pozisyon ve yetkilerdeki kişilerin birbirlerine karşı yapmış oldukları psikolojik tacizlerdir. Daha çok birbirini çekememe, kıskanma ,birinin diğerine karşı daha üstün olma çabası gibi sebeplerden oluşur.
Dikey Psikolojik Taciz: Astın üste karşı yapmış olduğu psikolojik tacizlerdir. Sebebinde daha çok astın yöneticiyi kabullenememesi yada önceki yöneticisine olan bağlılığı yer almaktadır.
Mobbingin Kişiye Etkileri Nelerdir ?
Motivasyonu düşürür.
Özgüven duygusunu zedeler.
Bireylerde işten ayrılma isteği uyandırır.
Tükenmişlik hissi yaratır.
İşe gitmeme isteği doğurur.
Mobbing Yapan Kişi Karşısında Neler Yapılmalı.
* Mobbing yapan kişiye karşı kendinizi net bir şekilde ifade etmeli rahatsızlığınızı dile getirmelisiniz.
* Yapılan mobbing karşısında doğru bir şekilde itirazınızı gerçekleştirmelisiniz.
* Eğer mobbing süreci devam ediyorsa daha üst bir yöneticiyle konuşup durumu paylaşmalısınız.
* Bütün bunları yaparken yanınızdan bir tanığın olması yada elinizde sesli ve yazılı belgeler olması sizin lehinize sonuçlar verecektir.
* Psikolojik olarak destek alın.
* Şikayetinizle ilgili yapılan çalışmaları takip edin .
Mobbing Tazminatı Nedir?
Mobbing tanımındaki verilen eylemlerden kaynaklı olarak bireyin kişisel haklarına saldırı olarak kabul edilir. Bu eylemlere maruz kalan kişilere de manevi tazminat davası açma hakkı tanınmıştır. Buna karşılık yine mobbing gerekçesiyle mobbing görmüş olduğu kurumdan tazminat almak isteyen kişiler haklı sebeplerle istifa edebilirler. İş sözleşmesi gereğince haklı sebepten dolayı istifa eden kişinin kıdem tazminatı hakkı kaybedilmemiş olur.