Minimalist Pazarlama Nedir?

Her şeyin bol bulunduğu, şatafatın ve sloganların abartıldığı hatta neonların fazlaca kullanıldığı pazarlama çağından daha sade bir pazarlama çağına evrildiğimiz bugünlerde Minimalist Pazarlama nedir? Neden önemlidir? Örnekleri nelerdir? Cevaplarını bulmak için bir yolculuğa çıkacağız bu yazımda.

Minimalist Pazarlama Nedir? Nereden Çıkmıştır?

Aslen kelime anlamını incelediğimizde sadeliğin pazarlamaya yansımış hali olarak da bu tekniği kısaca özetleyebiliriz. Kelime anlamının dışında uygulayanların örneklerini incelediğimizde, “Minimalist Pazarlama” fikrinin karşımıza müşterilerin tüketim davranışlarının son dönemlerde değişmesi sonucunda çıktığını fark ediyoruz. Bir dönem tüketim çılgınlığıyla ortaya çıkan abartılı reklamlar ve sloganlar, bu zamanlarda alıcıyı etkilememeye hatta bu abartılı yaklaşımlar neredeyse müşteriyi soru işaretlerine iter duruma geldiğini görmeye başladık.

İşte tam da bu noktada büyük kitlelere hitap eden markaların pazarlama stratejilerinde ardı ardına sadece ürünlerinin içeriği ve başarısından bahseden reklamlar üretmeye başlaması bir de ürünlerinin ambalajlarını hiç olmadığı kadar sadeleştirmesinden sonra yavaş yavaş bu akım yayılmaya başladı. Hepimiz biliyoruz ki herhangi bir pazarlama tekniğinin ortaya çıkması ve yayılması tamamen müşterilerin kabul görmesiyle mümkün olur. Birçok ismin sadeliği tercih etmesi de bizlere müşterilerin beğenisinin alındığını gösteriyor.

Minimalist Pazarlama Neden Önemlidir?

Teknolojinin gelişmesi ve sosyal medya kullanımının yaygınlaşması ile gerekli gereksiz birçok reklama maruz kalıp bir de ihtiyacımız olup olmadığını ölçüp tartamadan alışverişe itilmeye başladığımız bir düzende yeni bilinç yaratılmaya başlanıyor. Araştırmalara göre, gün içinde normal bir internet kullanıcısı en az 30 reklama rastlıyor. Bu da birçok reklamın, karmaşanın içerisinde potansiyel müşterilerini de kaybetmeye başladığını gösteriyor.

Bu konu üzerine araştırma yaparken çok somut bir örneği Tasarımcı Mehmet Gözetlik, “Reklam Kampayalarında Minimalizm” üzerine yazılan bir yazıda şöyle vermiş: “Günümüzün giderek artan çeşitliliği ve tüketim özgürlüğü bizleri karmaşık bir seçim paradoksunun içine sürüklemektedir. Bir süpermarkette sos almak isteyen birisi, 20’den fazla makarna sosu, 40’dan fazla meksika sosu, 50’den fazla peynir sosuyla beraber, zeytinyağından sirkeye, acılardan baharatlara kadar yüzlerce ürün ve markayla karşılaşır.

Bu yüzlerce sos çeşidinin reyonlarından size doğru “beni al” diye bağırdığını hayal edin, hangisinin sesini duyabilirsiniz? Üstelik süper market alışveriş listemizde sadece bir sos yok.”

Mehmet Gözetlik’in de burada üzerinde durduğu gibi markaların “Beni Al” çağrılarını artık tüketiciler görmemeye başladı. Pazarlamanın kör edeci etkisi de diyebiliriz.

Y jenerasyonunun da alışverişte ve alışveriş davranışlarında katma değer sahibi olacak kadar verisinin olmasıyla reklamların, kampanyaların veya ambalajların sadeliğe evrildiğini görüyoruz. Gün içinde mail kutumuza gelen kampanya maillerinin bile mesajı hemen verebilen, kısa olanlarına göz atıyor, uzun olanları direkt çöp kutusuna yolluyoruz. İşte bu yüzden net bir mesaj ve ürününüzün en güçlü özelliğiyle müşterinin karşısına tüm çıplaklığınızla çıktığınız takdirde bu devrin müşterilerinin odağı olmaya başlıyorsunuz.

Minimalist Pazarlama Nasıl Olmalıdır? Örnekleri Nelerdir?

Markalar, müşterilerin artık sayısız reklamla iç içe geçmiş mesajlarla vakit kaybetmek istemediğinin farkına varmasıyla öncelikle logolarında sadeliğe giderek, sadece kendilerini en iyi ifade eden renklerle anılmak istediğini gösterdi. Bunların En önemli örneklerinden biri ise ‘’Google”.
Google kendi uygulama logolarını en sade haline getirerek onları anımsatacak renklerle hemen hemen her gün kullandığımız uygulamaların ve müşterisinin yanında olmak istiyor.

Yan tarafta Google’ın Maps uygulaması ikonunu çok yakın zamanda sadeleştirdiğini ve yalnızca kendilerini anımsatacak renkleri kullanarak uygulamanın amacını yansıttığını görüyoruz.

Markanın ilk izleniminin pazarlama için önemli olduğunu bilen markalar da logo, slogan ve ambalaj sadeleştirmeleri için hızla çalışmaya devam ediyor.

Aşağıda ise bu çalışmalardan nasibini almış birkaç ambalaj sadeleştirmesi çalışmasını görebilirsiniz.

Minimalist Pazarlama Nedir
Minimalist Pazarlama Nedir
Minimalist Pazarlama Nedir
Minimalist Pazarlama Nedir

Sadeliğin gücünü ambalajlarında göstermek isteyen markalar, stratejilerine uygun ilerlemeyi de önemsiyor. Maaliyet açısından da birçok markaya fayda sağlayacak bir akım olduğunu düşünüyorum.

İnsanların sadece pazarlamada değil birçok alanda “Minimalizm’i” benimsemesi, sade yaşamayı öğrenmesi ve fazla tüketim çılgınlığının önüne geçmesinin çevre bilincini de artıracağına inanıyorum.

Minimalist Pazarlama yaklaşımları potansiyel müşteriler açısından yoğun ilgi görse de ilerleyen günlerde alışveriş davranışlarını nasıl etkileyeceğini hepimizi göreceğiz.

Minimalist Pazarlama Örneklerini incelemek için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir