metaverse

Metaverse Dünyada Pazarlama Nasıl Olacak?

728x90 damat

Daha ne kadar ileriye ve ne kadar “evren üstü”ne gideceğimizi merak ediyoruz. Evet çok merak ediyoruz…

Terim; insan topluluğunun avatarlar biçiminde etkileşime girebileceği, fiziksel gerçekliğe paralel bir siber uzayı belirtiyor. Konsept, yazar Neal Stephenson tarafından 1992 bilim kurgu romanı “Snow Crash”de ortaya atılmış.

Metaverse dünyada ilk uygulamaların geldiği bazı markalar aşağıdaki gibi:

FACEBOOK

En büyük sosyal ağ platformlarından olan Facebook, ismini Meta olarak güncellediği ve hem iş hem nde eğlence sektörünü hedef aldığı bir metaverse dünya peşinde. Facebook’un yazılım dünyasına ek olarak arttırılmış gerçekliği de kullanması bekleniyor.

MICROSOFT

Microsoft, Teams uygulaması ile metaverse dünyada yerini alan ilk şirket oldu. Şimdilik video konferans ile sınırlı olan girişimin, ilerleyen zamanlarda oyun vb alanları da içermesi bekleniyor.

İŞ BANKASI

Türkiye’nin en büyük ve ilk özel bankası olan iş bankası da ilk metaverse toplantısını gerçekleştiren banka oldu. Bu alanda yapabileceği çok yenilik olacağına inandığım banka, diğer bankaların da öncüsü olacak gibi görünüyor.

NIKE

Roblox video oyun markası işbirliği ile metaverse dünyasına giren Nike, Nikeland isimli alanda oyuncuların avatarları için kıyafet seçebileceği bir Nike mağazası bile içeriyor.

metaverse billboard

Peki böyle bir dünyada pazarlama ne olacak?

İşte bu noktada çok daha fazla ileriye gitmemiz gerekiyor. Aklın sınırlarını aşan bir noktaya dek… Bu da demek oluyor ki, önümüzdeki günlerde yazılım ve kodlama dünyası, pazarlamanın vazgeçilmezi olacak.

Dijital pazarlamanın çok daha fazla önemli hale geleceği bu dünyada, dijital reklam da herşey olacak. Geçmiş dönemde yer almış, baskılı materyal gibi uygulamalar tamamen ortadan kalkacak ve zaman içinde sahip olduğumuz her şey alışkanlıklarımızın değişmesi ile birlikte “online” bir dünyanın sanal gerçekliğinde pazarlanacak.

Bu; Online metaverse kuponlar, dijital satış, metaverse kampanyalar, avatarlar yolu ile tasarlanan marka stratejileri ve hatta marka iletişimi demek.

Alışveriş alışkanlıklarımızın bile o metaverse dünya aracılığı ile etkilenmeye başlayacağı gelecekte, tüm “hedef kitle” analizleri bile değişecek. Bu noktada, artık ister B2C ister B2B olsun, önemli olan kullanıcıların yarattığı avatarların profilleri haline bile gelebilir. Bu profillerin giyim tarzı, cinsiyeti, seçtiği saç ve aksesuar şekli gibi analizlerin de gerekeceği bir hedef kitle araştırmasına doğru bir yolculuk başlayacak.

Aynı zamanda bu kullanıcıların profillerine reklamlar verilecek, bu kullanıcılar takip altına alınacak ve en önemlisi bu kullanıcılar “niche” pazarlar olarak gruplandırılabilecek.

Zamanla, ürünlerin bile metaverse dünyada pazarlanmasının söz konusu olması kaçınılmaz olabilir. Online alışveriş, zaman içinde yerini metaverse alışverişe evriltebilir.

Metaverse dünyanın ne getireceği büyük merak konusu. Ama şimdiden söyleyebilirim ki, pazarlama dünyası da en baştan şekil alacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir