Medikal sektöründe satış motivasyonu…
Bu kelimeye dikkat çekmek istiyorum… Motivasyon. Olmazsa olmaz …
Şirketlerin olmazsa olmazı satış ekipleri…. Şirketler altyapısı güçlü, iyi eğitim almış adayları tercih ediyorlar, yıl içinde plan yapıp bir dizi istek belirtiyorlar.
Şirketlerin satış ekibinden beklentileri fazla peki satış ekipleri firmalarından ne bekliyor?
Satış ekibinin motivasyonunu etkileyen beş madde sıraladım
1. Gerçeğe yakın doğru hedefler konulmalı!
Birçok şirket bir sonraki senenin kotalarını geçen yıla bakarak belirli yüzdeler kullanarak arttırıyor. O yılın mali durumları sektör gereksinimi pekte hesaba katılmıyor. Amaç her yıl daha fazla satış yapılması. Ulaşılması imkansız hedefler konulması satışçıyı hedefin belirlendiği ilk andan itibaren demotive ettiğinden alınan verim daha da düşüyor.
2. Satışçının rapor ettiği bilgiler ciddiye alınmalı..
Satış ekibi firma ile müşteri arasındaki köprüdür. Sattığı ürünün piyasasını en iyi satan kişi bilir. Satış düşüşünün sebepleri, rakip firmalarının tercih edilmesi, müşterilerin firmadan beklentileri vs.. Bununla ilgili oluşturduğu her rapor satış müdürleri tarafından dikkatle incelenmeli , ve planlar oluşturulmalı, varsa sorunlar çözülmeli ekip üyesinin önünde engel oluşturan olumsuz durumlar ortadan kaldırılmalı, satışçının sahada daha rahat çalışması desteklenmelidir.
3. İyi eğitim verilmeli..
Satışçının piyasadaki gücünü arttıran bir diğer faktör eğitimdir. Satışcıyı daha güvende hissettiren gerek mesleki gerek kişisel eğitimlerin verilmesi doğru kitleye daha doğru ilişkiler kurulmasına ,firmayı daha doğru temsil etmesine neden olacak , kendine olan güvenini arttıracak ve satışının yükselmesine neden olacaktır.
4. Doğru ekipler oluşturulmalı…
Şirketlerde ekip halinde çalışmak her zaman rekabetçi bir güç nedenidir.. Daha güçlü daha donanımlı olunmasına etkendir. Bu ekibi daha da güçlü yapan şey ise bireylerin gerçek anlamda birbirine olan destekleridir. Ekipler kendi içlerinde değil dış rakiplere karşı rekabet içinde olmalıdır. Dolayısıyla ekip içinde yaşanacak bir anlaşmazlık ve rekabet hırsı kişileri demotive etmekte, huzursuz bir ortamda çalışıyor olduklarını hissettirmeye neden olmaktadır. Bu satış müdürleri tarafından doğru kişileri bir araya getirerek bir takım oldukları durumunu unutturmadan çalışılmasına yön verilerek yapılmalıdır.
5. Taktir Taktir ve Taktir….
Bir satışçının en ama en değer verdiği , sağlanılan maddi veya yan imkanların yanı sıra en uzun motivasyonu sağlayan, yaptığı işte taktir görmesidir.
Günümüzde bunun yanı sıra yapılan işler zaten yapılması zorunlu olunduğu düşüncesi ile yaklaşıldığından genelde pas geçilir. Oysaki kişiyi işine bağımlı hale getiren ve şevklendiren en önemli faktör yaptığı işe saygı duyulması ve takdir edilmesidir.
Bunu unutmamak atlamamak gerekir..
Dolayısı ile motive kişiler güçlü ekipleri güçlü ekipler ise güçlü şirketleri oluşturur.
Başarmanın en büyük yolu da budur!
[message_box title=”E-Bültenimize abone olun:” color=”red”][wysija_form id=”1″][/message_box]