Marketing ROI Nedir ?
Eski bir finansçı yeni bir pazarlamacı gözüyle yaratıcılığımın önündeki tek engel nedir diye sorsalar ROI derim, çünkü bütçeyi düşündüğünüz an yapmak istediklerinizin maliyetleri ile birlikte olur olmaz kararlarını sorgulamaya başlarsınız. Başa dönelim şimdi, biz pazarlamacılar iki sebepten görünür olmak isteriz.
- Marka konumlandırması bakımından doğru branding alanıdır ve bu maliyete değer denebilir,
- Müşteri satışı bakımından satış tetikleyici bir yerdir ve yapılan harcamanın geri dönüşü muhakkak vardır.
Sonra da finansçılar diyor ki bu pazarlamacılar çok uçuyor, aslında bilseler biz de hesap kitap yapıyoruz. ROI ROI ROI (Nam-ı değer Return on Investment) diye dilinde tüy bitmemiş finansçılara sesleniyorum buradan, sizin ROI’niz varsa bizim de MROI’miz var (hadi bakalım).
Globalde şirketlerin medya pazarlama bütçelerinin 2019 yılına kadar $2.1 trilyon söylesem ne derdiniz ? MROI’de burada devreye giriyor ve diyor ki pazarlama için bu kadar para harcıyoruz da geri dönüşümü ne oluyor ? Bunun ölçümlemesi için nelere dikkat etmek gerekir ? Klasik bir oran orantı mantığıyla şöyle bir formül kursak olmaz mı ki?
Gelin birlikte çok basit haliyle düşünelim,
- Pazarlama harcamaları bir şirketin hem kar-zarar tablosunda işler iyiye gitmediğinde ilk azaltmak istediği hem de ivedilikle sonuç alabildiği bir harcama kalemidir. Finansçı gözüyle bakıldığında karlılığımıza pozitif etkisi var mıdır sorusu kritiktir. Satışçı gözüyle bakalım satışlarımı artırdı mı? Pazarlamacı gözüyle soralım.Bu harcamalar sayesinde sürdürülebilir ve karlı bir satış artışı oldu mu?
- Yapılan harcamanın daha hızlı sonuç alınabildiği ve daha fazla roı’si olan bir alternatifi var mıydı? Burada pazarlamacı artık risk almıştır ve sonuçları ancak yaşayarak görecektir.
- Hoop bir de rakip vardı değil mi? Bu harcamalara karşılık rakipler nasıl bir defans sergiledi? Yapılan işler Pazar payını artırdı mı? (Pazar mı büyüdü yoksa pazardan mı pay alındı)
- Bazı işlerde parayla ölçümlenemeyen ama şirket imajına ve marka duruşuna pozitif etkisi olan müşteri değeri yaratmak! Bu iş için gerçekten pozitif ivmeli bir dönüş söz konusuysa yapılan iş gerçek anlamda amacına ulaşmıştır diyebiliriz.