Dijital pazarlama, geniş yelpazeye yayılmış durumda. Ücretsiz bir şekilde markanızın / web sitenizin daha fazla duyulmasını sağlayacak bir çok yöntem bulunmakta. Bu yazıda bahsedeceğim aksiyonlarda harcayacağınız tek kıymetliniz zamandır. Bunun dışında başlığı “Cebinizden kuruş çıkmadan pazarlama yapma” olarak da değiştirebiliriz. Girişi toparlamak gerekirse konuyu dağıtmadan, her konuda uzman olmanın imkansız olduğu gibi dijital pazarlama alanında da yine her alt konuda uzman olmak imkansızdır. Ama hiç endişelenmeyin uzman olmadan yapılabilecek bir çok hamle bulunuyor.
Para harcayarak alacağınız her aksiyonun elbette bir riski bulunmaktadır. Eğer bu riski almak istemiyorsanız gerçekten ücretsiz bir şekilde üstesinden geleceğiniz kanallar var. Bu yazımda sadece 3 tanesini anlatacağım, araştırıp bulmak, uygulayıp geliştirmek tamamen size kalmış.
NOT: Bu yazı, yerel işletmeler üzerinde yoğunlaşmıştır. Buradaki yaklaşımlar daha sıkı pazarlama bütçelerine sahip küçük işletmeler için uyarlanmıştır.
1-Dijital Varlığınızı Yerel Listelere Ekleyin
Web siteniz hazır, eşe dosta sitenizi gösterdiniz. Herşey tamam gibi duruyorsa eğer yerel olarak listelenen rehberlere kendinizi eklemenizde fayda var. Bu sitelerin bir çoğu otoriter ve geçmişten gelen SEO güçleri ile direkt olarak marka aramalarında sizleri yukarı taşır. Üstelik yeni bir markaysanız insanların genellikle sizinle ilgili aldıkları ilk izlenimler bu siteler olabilir.
- Google My Business
- Yandex Harita
- Yelp
- Mynet Fesmekan
- Yellowpages
- Bulurum
listeyi kendinize göre daha fazla arttıradabilirsiniz. Hatta bazı webmaster forumlarında misal r10 “10-15 TL gibi ücretler ile 40-50 firma rehberine kayıt” gibi hizmetler mevcut. Bedavadan biraz pahalı olarak görebileceğimiz bu paketlere ulaşarak bu işlemi daha fazla yayabilirsiniz.
Ayrıca bu büyük haritalama & dizinleme listelerine ek olarak çoğu işletme kategorisinde daha spesifik siteler bulunmakta. Kendinize en uygunları Google üzerinde sadece 10-15 sorgu yaparak çıkartabilirsiniz. Örnek olarak “reklam ajansları” diye bir arama yaptım istanbul.net.tr ‘nin “İstanbul’da bulunan reklam ajansları” listesini buldum. ( net anlaşılması açısından örnekler ile anlatıyorum.)
Bu dizinlere kayıt olurken doğru bilgiler vermeye özen göstermeliyiz. Biraz yukarıda bahsettiğim gibi bir çok kişi belki ilk olarak sizi buralarda bulacak.
2-Yerel SEO Yapın, OKYANUSTA Boğulmayın
Farz-i misal çiçekcisiniz, Çekmeköy’de çiçek satan bir dükkanınız var. Global ve ülke genelinde çok güçlü ve otoriter çiçekcilerin yanında SEO yapmaya çalışırken bu yoğun rekabete ne paranız ne de vaktiniz olmayabilir. Sıfırdan başlayarak sektörün büyük markalarını geçmek için özellikle SEO’da paradan daha önemli metrikler var. Mesela zaman, mesela otorite, mesela marka bilinilirliği gibi. Ama “Çekmeköy Çiçekci” kelimesine yani daha niş bir kelimeye oynamak size hem zaman hem para kazandıracaktır. Hatta çiçekçi örneğinden çok daha az rekabetli sektörlerde sadece sitenizin başlığını yerelleştirerek dahi hiç para harcamadan 1.sayfa görebilirsiniz.
BONUS : “Çekmeköy’de Çiçekçi – Çiçek Sipariş” başlığından daha ziyade “Çekmeköy’de Çiçekçi – Çekmeköy içi siparişlerde %10 indirim” tarzı bir başlık seçmek yerel müşterilerinizin sitenizi ziyaret etme ve alışveriş yapma olasığını arttıracaktır.
Yerel olarak nasıl bir SEO stratejisi izleyeceğinize karar vermek için ücretsiz olarak Google Keyword Planner kullanabilirsiniz. Ayrıca SEO konusunda daha önce yazdığımız ve Yerel SEO taraflarına ekstra değindim 2017 SEO Trendleri yazısını okumanızıda öneririm.
Bir Web Siteniz Olsun!
Bunu ekstra başlık olarak açıyorum, bir üst maddede yerel seo yapalım dedik ama dijital varlık anlamında henüz web sitesi olmayanlar olabilir. Ücretsiz bir şekilde sizlere web sitesi yapma imkanı sağlayan bir çok platform mevcut. 10-20 dolar verip kendim wordpress kurmak istemiyorum diyorsanız. ( wordpress kurulumu kolay olduğu için yazıyorum ) wix.com gibi platformlar çok fazla. Buralardan hemen şimdi bir site yapmaya başlayın ve dijital bir varlığınız olsun.
3-Mutlu Müşterilerinizden İnceleme Yardımı İsteyin
Çekinmeyin, sizi seven sizden memnun olan herkesden yukarıda bahsettiğimiz listelerin mümkün olanlarına olumlu değerlendirme ve inceleme isteyin. Bu listelerde sıralamayı ve dikkat çekmeyi etkileyen en önemli faktörler bu yorumlar oluyor. Hatta internetten ürün alırken dahi yorumları okumadan almıyoruz. Kaldiki bir marka hakkında bilgi okumak ve incelemek internet insanının temel alışkanlığı. Ücretsiz bir şekilde rica ile bu işlemleri yaptırabilirsiniz.
Birçok işletme için, müşteri referansları güven inşa etmeye ve bir sonraki satışa kazandırmaya yönelik uzun bir yol aslında. Aşağıdaki örnekte, yaklaşan yıldönümünüz için çiçek sipariş etmeniz gerekti ve arama yaptınız. Karşınıza bu seçenekler çıktı hangisini seçerdiniz ?
İçinde şaşırtma olan bir soru değil: bariz olarak seçim C’dir. Çiçekçi C, sadece Google’da en iyi yıldız derecesine sahip değil aynı zamanda en çok inceleme yapılan firma konumunda. Bu durumlar hemen dikkat çeker, telefon numaralarını görebilir ve hemen bir arama yapabilirsiniz. Yani anında müşteri, üstelik tamamen ücretsiz…
Ekstra : Sitenize ziyaretçiyi alabildiniz, sonra nasıl tutundurma yapacaksınız?
- Blog tutun, sıkıcı olmasın blogculuk mantığına uysun, okurken dalıp gidelim 🙂
- Paylaşıma açık bir site olsun, beğenen paylaşabilsin ( sosyal medya, whatsapp hatta print butonu bile olsun)
- Alakalı konular açılsın, alakalı konulara linklemeler yapılsın ( girince kaybolalım hiç çıkmayalım)
- Google Analytcs kullanın, sitenize gelen her oturumu takip edin. Kim, nerede , ne zaman, ne sıklıkla giriş yapıyor, çıkış yapıyor ve neden yapıyor gibi soruların bütün cevabı analytcs’de ve ücretsiz…