Wattpad, sosyal medyanın genç üyesi, markaların da yeni pazarlama mecrası. 2006 yılında mobil üzerinden okumayı kolaylaştırma amacıyla kullanıma sunulan uygulama bugün milyonlarca hikaye barındıran bir platform.
Wattpad, %90 Y ve Z kuşağı, %10 30 yaş üstü üye barındırıyor.
Wattpad’in aylık aktif kullanıcı sayısı 55 milyonun üzerinde, günlük yeni abone sayısı 130 bini aşkın, paylaşım başı geçirilen vakit ise ortalama yarım saat.
Diğer sosyal medya mecraları ile kıyaslandığında kullanıcının içerikle meşgul olduğu süre daha fazla. Bu durumda hedef kitlesi Y ve Z kuşağı olan markalar için Wattpad bulunmaz nimet.
Wattpad, “Brand Stories” ile kullanıcıların yanısıra markaların da kendi profillerini açıp yaratıcı hikayeler oluşturmalarına olanak sağlıyor. Markalar okuma listesi oluşturarak, komisyon içerikler üreterek, kitle kaynaklı katılımlar düzenleyerek ve doğal reklam uygulamaları ile içeriklerini pazarlayabiliyor.
*Okuma listeleri ile markaya uygun popüler içerikler oluşturuluyor.
*Komisyon içerik yöntemiyle Wattpad’de popüler yazarlarla birlikte çalışarak marka için özgün hikayeler yazılabiliyor.
*Kitle kaynaklı katılım yönteminde içerikler okuyucularla beraber oluşturuluyor, kullanıcılar ödüllendirilerek daha fazla etkileşim sağlanıyor.
*Doğal reklam uygulamaları yöntemi ise Wattpad’in kendi reklam birimleriyle markaları desteklemesi ile oluşuyor. Wattpad, marka içeriklerinin daha fazla okuyucuya ulaşmasını sağlıyor.
Brand Stories özelliği 2016’da Türkiye’ye sunulduktan sonra markalar çalışmalarını Wattpad’e yönlendirmeye başladı. Pazarlamada Wattpad’i kullanan ilk yerli marka Mavi. Mavi’nin çalışması tam manasıyla bir Wattpad pazarlama örneği sayılmasa da mecranın potansiyelini çok iyi değerlendirmeyi başarmış.
Wattpad’de istediğiniz her türde hikaye yazabiliyor ya da bölümlere ayırarak kitap bütünlüğü sağlayabiliyorsunuz. Hikayelerinize dilediğiniz görseli seçerek kapak fotoğrafı haline getirebiliyorsunuz. Büşra Küçük’ün kaleme aldığı sene başında filme uyarlanan “Kötü Çocuk” kitabı da Wattpad’de ünlenen hikayelerden. Büşra Küçük, “Kötü Çocuk” kitabı için kapak görselinde Brezilyalı blogger Vini Uehara’nın fotoğrafını kullanıyor. Takipçilerin Vini Uehara’yı başkahraman Meriç Tuna’yla özdeştirmesiyle Brezilyalı fenomen Türkiye’de de ünleniyor.
Mavi işin içinde hiç yokken bu durumu değerlendiriyor ve Uehara’yı marka yüzü yapıyor. “Vini’nin Denim Günlüğü” temasıyla gerçekleştirdiği fotoğraf çekimiyle yeni bir koleksiyon hazırlıyor. Bir etkinlikle de Vini’yi hayranlarıyla İstanbul’da buluşturarak kampanyayı başarıyla tamamlıyor.
Mavi’den sonra Wattpad’i kullanan diğer bir marka ise Samsung. Samsung Galaxy A 2016 serisini tanıtma amacıyla Wattpad’de “Teknoloji ile Biraraya Gelenlerin Hikayeleri” ve “Eşsiz Yetenekli Karakterlerin Hikayeleri” adında iki sponsorlu okuma listesiyle hedef kitlesiyle bağ kurmayı başarıyor.
Nescafe de Wattpad’de okuma listeleri oluşturarak okuyucu kitlesi kazanan markalardan. #Sabahlarolmasın hashtagiyle oluşturulan “Elinden Bırakamayacağın Hikayeler” serisiyle uykusuz gecelerde Nescafe eğlenceli hikayelerle takipçilere eşlik ediyor.
Diğer markalardan farklı olarak Coca Cola kendi Wattpad içeriklerini üretiyor. Mecrayı kitle kaynaklı katılım ve komisyon içerik yöntemleriyle kullanıyor. Wattpad’in fenomenlerinden Büşra Yılmaz’ın yazdığı hikayeye okuyucular yön verebiliyor.
Sadece tüketiciyle bağ kurmak için değil Wattpad eleman ararken de kullanılabilecek bir mecra. YouthWorks bunun olabileceğini bize gösterdi ve stajyerini Wattpad üzerinde düzenlediği bir yarışma ile belirledi. Ajansın yayınladığı kısa hikayenin devamını en yaratıcı şekilde tamamlayan yarışmacı staj yapmaya hak kazandı.
Eğer hedef kitleniz Y ve Z kuşağı ise Wattpad’de yaratıcı içerikler üretmek seçeceğiniz doğru bir yol olacaktır.
Y ve Z kuşaklarının davranış şekliyle ilgili daha çok bilgi almak için Senem Kılıç’ın Geleceğimizin Kuşakları: Y ve Z yazısını okuyabilirsiniz.