SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir?
SEO, web sitelerinin Google gibi arama motorları aracılığıyla yapılan aramaların sonuçlarında üst sıralarda yer almasını sağlayan tüm çalışmalardır. Sıralamanın yükselmesi için arama motoru web sitesini berrak bir şekilde taramalı ve anlayabilmelidir. SEO bu sadeliği kaliteli bir şekilde sağlamaktır.
SEO Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Türkçesinden de anlayabileceğimiz gibi SEO en kısa tanımıyla optimize etmektir.
- Amaç ‘her zaman bulunabilen’ bir web sitesi yaratmaktır.
- Hedefin sınırı yoktur, her gün daha geniş bir kitleye ulaşmak istenir.
- Site İçi SEO ve Site Dışı SEO olarak iki şekilde yapılmaktadır.
- SEO çalışmaları sayesinde kullanıcıların sizinle ilgili geri bildirimlerini alabileceksiniz. Bu sayede olumlu yönlerinizi öğrenirken olumsuz özelliklerinizi de tespit edip iyileştirme şansı bulabileceksiniz. Bu durumu es geçer ve iyileştirme çalışmalarına önem vermezseniz SEO çalışmalarınız başarısız olabilir.
- SEO çalışmalarını doğru yapabilmek ve başarısızlık riskini ortadan kaldırmak için SEO uzmanlarıyla çalışabilirsiniz.
SEO Aşamaları
SEO, belirli bir plan ve programa göre hareket etmeyi gerektirir. Aksayan ve sekteye uğrayan çalışmalar başarısız olma riskiyle karşı karşıya kalır. Doğru SEO çalışması için şu aşamalar izlenmelidir:
- Araştırma
1.1 İş Analizi
SEO çalışmalarının ilk aşamasıdır. Bu aşamada her şeyi netleştirip belirleyebilmek için çalışılacak marka ile birlikte birçok soruya cevap aranmaktadır. Bu sorulardan bazıları:
- Dijital pazarlama çalışmalarından beklenti nedir?
- Satılan ürün veya hizmetin internet ortamında karşılık bulabilmesi için neler yapılmalı?
- Genel hedef nedir?
- SEO dahil olmak üzere tüm pazarlama aşamalarının tamamlanması için bir zaman sınırı var mı?
- Pazarlama için ayrılan bütçe ne kadar?
Burada yazılan sorular bir kural değildir. Ancak bu ve benzeri şekilde sorulan birçok soru, ortak bir amaç belirleyebilmek, karşılıklı anlaşabilmek ve aynı yolda yürüyebilmek için çok faydalı olacaktır.
1.2 Rakip Analizi
Dijital pazarlama çalışmaları günümüzde oldukça yaygın. Bu yola bizden daha önce çıkmış rakiplerimiz olabilir. Bu rakipleri analiz ederek attıkları başarılı ve başarısız adımları tespit edebilirsiniz. Böylelikle birçok çalışmayı baştan yapmak yerine başarılı olabilecek çalışmalarla ilgili fikir sahibi olmuş olursunuz. Ayrıca olumsuz adımlardan da kurtulma şansınız olur.
Markanızı ve projenizi ilgilendiren ‘Anahtar Kelime’leri belirleyin. Belirlenen kelimeler için büyük arama motorlarında geniş bir araştırma yapın.
1.3 Anahtar Kelime Analizi
İzlediğiniz adımlar sizi bu aşamaya getirecek. Anahtar kelimelerinizi tespit etmek ve analizlerini yapmak için Google Adwords (Google Anahtar Kelime Aracı) gibi ücretsiz servislerden faydalanabilirsiniz.
- Planlama ve Strateji
SEO çalışmalarının en uzun aşamasıdır. Sitenizde yer alan içeriklerin neler olacağını bu aşamada belirlemeniz gerekiyor. Blog sayfası, soru-cevap köşesi, referanslar, müşteriler, site haritası, iletişim bilgileri vb. gibi olması gereken içerikleri belirlemelisiniz. Ancak zorunluluk durumu sitenin amacına göre değişmektedir.
Markanızın sosyal medyada boy göstermesi ise sektör fark etmeksizin bir zorunluluktur. Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn gibi sosyal medya mecralarında var olmalı, markanızı öne çıkaracak çalışmalar yapmalısınız.
Sıralamasında yer etmek istediğiniz arama motorunu bu aşamada tespit etmelisiniz. Gelişmişliği ve kullanıcı sayısı ile öne çıkmasından dolayı markaların %95’i Google’ı tercih etmektedir. Hedeflediğiniz arama motorunu belirledikten sonra, sıralama algoritmasının nasıl olduğunu öğrenmeli ve bunun üzerine çalışmalar yapmalısınız.
Tek bir arama motoru belirlemek zorunda değilsiniz. Ancak yelpazeyi çokta genişletmemek gerekir.
- Uygulama
Marka ve SEO uzman ekibi arasında tüm sorular cevabını buldu. Tüm iletişim çalışmaları tamamlandı. Artık uygulamaya geçme zamanı. Yukarıda SEO çalışmalarının ikiye ayrıldığını belirtmiştik.
3.1 Site İçi SEO
Web sitenizin için Anahtar Kelime Optimizasyonu, içerik optimizasyonu, site içi yönlendirmeler vb. çalışmaları içermektedir.
3.2 Site Dışı SEO
Backlink, Linkwheel, Sosyal Medya vb. alanlarda yapacağınız site dışı olan ancak sitenize yönlendiren çalışmalardır.
- Takip ve Analiz
Çalışmalarınızın sonuçlarını görmeden ne kadar başarılı olduğunu tespit edemezsiniz. Bu yüzden uygulama aşamasını geçmiş olsanız bile takibinizi sürdürün. Çalışmaların müşteri tarafındaki yankısını analiz edin ve raporlayın.
Elde ettiğiniz sonuçlar üzerine gerektiğinde yeni stratejiler belirlenebilir. Olumsuz sonuçları göz önüne alarak bunları düzeltmek için çalışın.
Analiz çalışmalarını yapmak için Google Analytics gibi araçlardan yardım alabilirsiniz.
SEO’nun Avantajları Nelerdir?
SEO çalışmaları özellikle maddi ve verimlilik anlamında pek çok avantaj sağlamaktadır.
- Web sitenizin ortalama ziyaretçi sayısı artar.
- Web sitenizin dönüşüm oranı artar.
- Web sitenizden maksimum verim almanızı sağlar.
- Diğer reklam türlerine göre maliyeti çok daha düşüktür.
- Web siteniz arama sonuçlarında üst sıralarda görüneceği için müşterilerinizin markanıza bakışı da olumlu yönde etkilenir.
- Diğer dijital alanlara verdiğiniz reklamlardan kurtulmanızı ve buraya ayırdığınız bütçenin de cebinizde kalmasını sağlar.
- Reklam optimizasyonu gibi pek çok zahmetli işi yapmaktan kurtulursunuz.
- Hedef kitlenize yönelik bir çalışma olduğu için tam anlamıyla hedefi 12’den vurursunuz!
- Yapabileceğiniz rekabet analizleri sayesinde SEO çalışmalarının getirilerini önceden hesaplayabilirsiniz.
Markalar Neden SEO Çalışmaları Yaptırmalı?
- Organik aramalar sonucunda web sitenize ulaşılabilecek en yüksek trafiği sağlar. Bu sayede ürününüz ön plana çıkar ve satışlarınız artar.
- Müşteri ve marka arasında bir güven ilişkisi oluşur. Size güvenen müşteri hem kendisi alışveriş yapacak hem de bağlantıda olduğu insanları size yönlendirecektir.
- Ölçülebilir bir pazarlama tekniği olduğu için başarınızı hesaplama şansı bulabilirsiniz. Bu sayede ayıracağınız bütçeyi ve karşılığında alabileceğiniz kazancı bilirsiniz.
- Kaliteli bir kullanıcı deneyimi sunar. Bu sayede web siteniz, alanında akla gelen ilk adres olabilir.
- SEO sitenizi güncel tutar. Bu sayede hiçbir durumda günün gerisinde kalmaz ve ziyaretçilerinizin ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz.
- SEO internet dünyasında yer edinmenizi sağlar. Kullanıcı sayısı günümüzde hat safhalara ulaşmış olan internet dünyasında yer etmek, saniyede yüzlerce aramanın yapıldığı Google’da ve daha birçok yerde bilinirliğinizi arttırır ve öne çıkmanızı sağlar.
- SEO’nun en büyük avantajı ekonomik olmasıdır. SEO çalışmalarına bütçe ayıran markaların çoğu, başka reklam harcamalarına ihtiyaç duymamaktadır.
Eğer SEO çalışması yapma kararı aldıysanız, bu işi ustalık içinde yapmalısınız. Başarıya ulaşma şansınızı yükseltmek ve kazancınızı arttırmak için CRM Medya 360 derece dijital pazarlama ajansında SEO Arama Motoru Optimizayonu hizmetini inceleyebilirsiniz.
1 yorum