Markalar Bize Aslında Ne Satar?

Alışverişlerimizin birçoğuna baktığımızda tercih sebebimizi net olarak açıklayamayız. Bunun en temel sebebi kararlarımızın ve özellikle satın alma davranışlarımızın kaynağının bilinçaltımız olmasıdır. Bilinçaltı, pazarlamacıların satın alma kararını etkiledikleri bir kör nokta gibidir. Bu kör noktanın aydınlatılması ise nöro pazarlamanın konusudur. Çeşitli bilimsel testler yaparak bunun davranışsal izdüşümü hakkında raporlar elde eder. Bu raporlar ise markaların pazarlama politikalarını belirler. Konumuz nöro pazarlama değil ancak konumuzu derinleştirmesi bakımından önem arzediyor.

İstanbul Boğazında çay içenlerimiz olmuştur. Boğaza nazır bir cafede keyifle yudumladığınız çayı düşünün. Dostlarınızla hoş sohbetleriniz. İşte konumuz da tam olarak bu. Masadan kalktığınızda ödediğiniz tutarı, sadece çay içmek için ödemediniz. O cafe, size çay içmeyi değil; Boğazda dostlarınızla çay içmenin verdiği huzuru ve mutluluğu sattı.

E-ticaret ile yapılan 100 TL lik tekstil alışverişinin 65 TL si kadın kullanıcılar tarafından yapılıyor. Eşlerinin kredi kartlarını kullananları saymazsak tabi.

Lüks tekstil markaları, sanal pazarlarda en çok tercih edilen markalar arasında. Dikey e-ticaret sitesi dediğimiz, Markafoni, Morhipo gibi sitelerde, lüks tekstil markaları uygun fiyatlarda satılmakta. Bu siteler bayan kullanıcılara, bir tekstil ürünü satmanın yanında o markaya sahip olma ve hayranı olduğu ünlüyle aynı ürün kullanma duygusunu satmaktadır. Bu pazarlama yöntemi ‘bilinçaltı pazarlama’ ya örnek olarak gösterilebilir

Marka konumlandırması; hedef pazarın zihninde oluşan algıdır. Markafoni güzel bir örnekti. Çünkü marka konumlandırmasını ‘’alışveriş ve aşk’’ teması üzerinden yapmaktadır. Aşağıdaki reklam filminde de bu tema işlenmektedir.

Markaları değerli kılan ihtiyaçları giderebilmelerinin yanında, hedef kitlesine göre marka konumlandırmasını yapması ve bu algıya göre pazarlama politikası belirlemesinde gizlidir.

Coca- Cola, nöro pazarlamayı en etkili kullananlardan. Marka algısını ‘’mutluluk’’ sloganı üzerinden oluşturmaktadır. Neredeyse tüm reklamlarında bu mottoya vurgu yapmaktadır. Mutluluk ve Coca Cola kavramlarını ilişkilendirmektedir. ‘’Coca Cola için mutlu olun’’ ve ‘’Mutlu anlarınızda Coca Cola yanınızda’’ mesajları, firma tarafından hedef kitleye ‘’subliminal’’ kodlarla işlenmektedir. Aşağıdaki reklam filminde de bunu anlayabilirsiniz.

Bu reklamları da, saha çalışmaları ve dijital pazarlama projeleriyle desteklemektedir

Markalar ayakta kalabilmek için bu savaşları veredursun , yine de bilinçli tüketici olmakta fayda var.

E-Bültenimize abone olun:[wysija_form id=”1″]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir