Marka Yönetiminin Püf Noktaları

Kurumsal hayattan sıkıldınız ya da üniversiteden yeni mezun oldunuz, kendi işinizi kurma hayalleriniz var, kendi markanızı oluşturmak istiyorsunuz. Tüm resmi prosedürleri tamamladınız ve şirketinizi kurdunuz! Artık olmazsa olmaz, ilk yapmanız gereken sosyal medya hesaplarınızı kurmak olacaktır. Sosyal medya hesaplarınızı açtınız. Bundan sonraki süreçte hangi adımları izlemeniz ve markanızı en iyi şekilde yönetmek için nelere dikkat etmeniz gerekiyor? İşte marka yönetimi ile ilgili tüm püf noktalar:

Marka nedir? Marka aslında bir ruhtur. Markanızın bir kişiliğini ve ruhunu oluşturmanız gerekir. Doğru bir iletişim stratejisi ve tüketici ile duygusal bağ markanızı vazgeçilmez yapacaktır. Duygusal bağı nasıl kurarız? Samimi ve dürüst olsun. Müşterinizi mutlaka özel hissettirin. Sosyal medyadan size mesaj mı attı? Mutlaka ismi ile hitap ederek samimi bir şekilde cevap verin. Unutmayın, kötü yorum yazan kişileri samimiyetiniz ve dürüstlüğünüz ile geri kazanabilirsiniz. Sizin markanızı seven ve müşteriniz olan kişileri, onları özel hissettirmeyerek de kaybedebilirsiniz. Starbucks’ın bu kadar başarılı olmasının en önemli sebepleri arasındadır, size isminiz ile hitap etmeleri ve orada saatlerce oturmanız halinde kimsenin size kalk demeyecek olması…  

Duygusal bağı en iyi şekilde kuran şirketlere örnekler ise; Coca Cola, Arçelik, Vakıfbank gösterilebilir. Coca Cola son reklamında,  Anadolu’yu kamyonuyla dolaşan Coca Cola çalışanının oğlu, babasının “mutluluk” taşıdığını anlatıyor. Bu reklam ile duygusal bağ öyle güzel kurgulanmış ki reklamın son saniyesine kadar Coca Cola ismini duymuyorsunuz. Coca Cola’nın bir diğer duygusal bağ kurduğu reklamında ise, iftarda ve bayramlarda kalabalık sofralar ile Türk kültürünü bizlere yansıtıyor olması. O duygusal bağ ile ailemizin bir markası gibi görüyoruz.

Arçelik ise, Kenan Doğulu-Beren Saat ile reklamında “Ne yaparsan yap aşk ile yap!” mesajı ile bizlerle o sevgiyi, samimiyeti kurdu. Tabii bir de Arçelik’in Çelik ve Çeliknaz’ını unutmamak gerekiyor.

Markanız içinde kendinize rakip olacak pazarlama stratejileri yapmayın!

Markası içinde kendine rakip olacak pazarlama stratejisi uygulayan en güzel örneklerden biri Coca Cola Zero’dur. Tüketici bir restauranta gittiği zaman bir “Zero” alabilir miyim? diyordu ve artık Coca Cola ismini duymuyorduk. Coca Cola bu durumun farkına varıp ürünü “Şekersiz” adı ile değiştirdi. Artık “Bir şekersiz alabilir miyiz?” dediğimizde, Türk Kahvesi de olabileceği için, Coca Cola Şekersiz şeklinde telaffuz ediyoruz.

Sosyal medya paylaşımlarımızda nelere dikkat etmeliyiz?

Sosyal medyada görsellik en önem verilmesi gerekenler arasındadır. Fotoğraflarınız arasında renk ve ton uyumu olmalıdır. Örneğin, toprak tonlarında ve görüntü kalitesi yüksek bir fotoğraf paylaştınız. Takipçileriniz bir sonraki fotoğrafınızda görüntü kalitesi düşük ve çok farklı tonlarda bir fotoğraf görmek istemezler. Hep bir adım ileri gittiğiniz, önceki fotoğraflar ile de uyum halinde paylaşımlar ile o ahengi oluşturabilirsiniz.

Farklılaşmaya bakın!

Kendi markanız, kendi renkleriniz ve tonlarınız, fotoğraflarınızın karşı tarafa geçirdiği his, içerik metinlerinizin dili, samimiyetiniz, dürüstlüğünüz…vs. Farklı olursanız fark yaratırsınız.

Gün içinde kaç tane post ve story paylaşımı yapılmalı?

Her gün mutlaka bir post paylaşımı, 3-4 tane ise story paylaşımı yapmaya özen gösterin.

Paylaşım Planlarınızı Oluşturun!

1-2 haftalık paylaşım planlarınızı oluşturun. Bu size hem zaman kazandıracak, hem planlı olmanızı hem de belirli özel günleri kaçırmamanızı sağlayacaktır.

Hangi saatler, paylaşım için en uygun saatlerdir? 

Sabah saatleri 09:00-10:00, öğle saatleri 12:00-13:00 veya akşam saatleri 20:00-22:00 arası en etkileşimli saatlerdir.

Mutlaka Sosyal Medya Bütçesi Ayırın!

Kazancınızın belli bir yüzdesini mutlaka sosyal medya için ayırın. Bu bütçe ile sponsorlu reklamlar yapın, bloggerlar ile anlaşmalar yapın.

Sosyal Medya Kampanyaları Yapın!

Hepimizin çok bildiği malum sosyal medya çekilişleri… Günümüzde etkileşimi çok fazla arttıran bir uygulamadır. Ayda 1-2 kere çekiliş yapmaya özen gösterin.

Kısaca, marka yönetiminin püf noktası: “Rakiplerine benzeme. Markanı yansıt. Tek bir mesajın olsun. Duygusal etkinin gücünü kullan.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir