marka isim onerileri

Marka Yaratırken İsim Nasıl Bulunur?

728x90 damat

Markanıza isim vermek, şirket kurarken muhtemelen vereceğiniz ilk kararlardan biridir. Fakat marka isminize karar vermeden önce üzerine düşünmeniz gereken birçok konu vardır.

  • Markanıza ne isim vereceksiniz? 
  • Markanızı oluşturan her şeyi bir veya iki kelimeyle nasıl ifade edeceksiniz?

Yukarıdakilere benzer soruların hepsini cevapladıktan sonra mükemmel görünümü ve hissi veren benzersiz bir isme odaklanmanız gerekir. 

İlginizi Çekebilir: Doğru Marka İsmi Bulmanın Püf Noktaları Nelerdir ?

Marka Adı Neden Bu Kadar Önemlidir?

Markanızın adı kimliğinizdir. Markanız, sunduğunuz şeyin aynısını sunan yüzlerce hatta binlerce başka marka olsa bile, diğer markalardan farklıdır.

Neden mi? 

Çünkü size aittir ve benzersiz işletme kimliğinizi ifade eder. 

Marka adınız, markanızın yalnızca potansiyel müşteriler tarafından değil, sektörünüzdeki diğer şirketler tarafından da nasıl algılandığını şekillendirir. Marka adınız, olumlu veya olumsuz sunduğunuz her şey için bir kısaltmadır.

Bu nedenle, tüm dünyanın görmesi için özgün ve net bir şekilde sizi yansıtan bir marka adına ihtiyacınız var. Marka adı kimliğinizin önemli bir parçasıdır, insanların sadece göreceği değil, duyacakları da bir varlıktır. 

İlginizi Çekebilir: Marka Değerinin Şirketlere Etkisi

Marka Yaratırken İsim Nasıl Bulunur?

Marka yaratırken isim bulma söz konusu olduğunda, dikkate alınması gereken birçok faktör vardır. Bu faktörlerden en önemlileri aşağıdaki şekildedir:

1. Uzun vadeli düşünün

Bir işletme kurarken ne kadar büyüyeceğinizi kestiremeseniz de, işletmeniz büyüdükçe marka adınızın da işletmenizle alakalı kalması gerekir. Aksi takdirde, işletmeniz müşterilerinizle bağlantı kuramayabilir.

Belki şu anda sadece bir ürün satıyorsunuz, ancak gelecekte markanıza daha çeşitli ürünler eklemeye karar verirseniz, marka isminizle kısıtlanmamalısınız. Bu yüzden sattığınız ürün türüyle alakalı bir marka adı seçin, ancak bunu yalnızca bir ürün veya kategoriye özgü hale getirmeyin. Ürünlerinizi temsil etmesi için seçtiğiniz ismin uzun ömürlü olacağından emin olun.

2. Global olun

Uluslararası bir markaya isim vermek, sadece bir ülkede faaliyet gösteren bir markaya isim vermekten farklıdır. Markanın faaliyet gösterdiği ülkeler farklı dilleri konuşuyor olacağı için markanıza isim vermek daha da zor olabilir. Bu yüzden faaliyet göstermeyi planladığınız ülkelerde önerilen her bir ismin nasıl yorumlanacağını araştırın. Planladığınız her pazarda seçtiğiniz adı ticari marka haline getirebileceğinizi garanti ettiğinizden emin olun. 

3. Tescil ve ticari marka araştırması yapın

Faaliyet gösterdiğiniz her ülkede marka adınızı ticari marka haline getirmeniz gerekir. Bu, uzun, karmaşık ve pahalı bir süreç olabilir. Fakat fiilen faaliyete geçmeden önce her ülke için marka adınızı ticari marka haline getirmekte sorun olup olmadığını kontrol edin.

Markanızı oluştururken herhangi bir telif hakkını veya ticari markayı ihlal etmediğinizden emin olun. Marka ihlali sadece yasa dışı olmakla kalmaz, aynı zamanda müşterilerinizin kafasını da karıştırabilir. Rakibinizin markasına yakın bir marka adı kullanırsanız, sizin yerinize onlardan satın alma yapabilirler. Bu, satışlarınızı büyük ölçüde etkileyeceği için iyi bir uygulama değildir.

Ayrıca marka adınızın uygunluğunu araştırırken, URL’leri de belirlediğiniz marka adıyla arayın. Marka adı ticari markalı olmasa bile, işletmeniz için istediğiniz alan adı başkasına ait olabilir. Bu durumda, iki seçeneğiniz vardır. Başka bir marka ismi seçebilir veya alan adını mevcut sahibinden satın alıp alamayacağınızı araştırabilirsiniz. 

4. Kalabalığın arasından sıyrılın

Alanınızdaki diğer markalara çok benzemek istemeseniz de, kitlenizin ne sunduğunuzu bilmesi gerekir. Bu yüzden sektörünüzdeki diğer markaların kendilerini nasıl ifade ettiğini araştırın. Bu, herkesin yaptığını tam olarak yapmanız gerektiği anlamına gelmez, ancak markanız için hangi tür marka adının en iyi olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir.

Sektörünüzün tipik tarzından çok farklı türde bir isim seçmek sizi kalabalıktan ayırabilir, ancak potansiyel müşterilerinizin sizin hangi sektörde olduğunu anlamasını zorlaştırabilir. Bu yüzden hangi tür marka isimlerinin uygun olduğu konusunda bir rehber olarak sektörünüzün kültüründen yararlanın ve özgün bir marka adı bulmaya odaklanın.

5. Kısa tutun

En iyi marka isimleri sadece 1 veya 2 hece uzunluğundadır. Marka adınızı kısa tutmanın avantajları arasında; daha kolay hatırlanma, arama yaparken daha az hata yapma olasılığı ve daha güçlü bir marka kimliği oluşturmak yer alır.

6. Kısaltmalardan kaçının

Markanızın kısaltması yıllar önce trend olan bir kelime yüzünden anlamlı olsa da, yeni müşterileriniz ne demek istediğinizi anlamadıkları için onlara anlamsız gelebilir.

7. Gizli anlamlardan kaçının

Marka adınızın dünyanın herhangi bir yerinde utanç verici veya aşağılayıcı bir şey ifade etmediğini veya bunlarla ilişkili olmadığını kontrol edin.

8. Anlamlı tutun

Marka adı, altında satılan ürünler için anlamlı olmalıdır. Örneğin, kıyafet satıyorsanız, markanıza “çanta” kelimesine atıfta bulunacak bir kelime eklemeniz bir anlam ifade etmez. Bu yüzden müşterileriniz için hiçbir şey ifade etmeyen ve ürünlerle alakasız yabancı isimlerden kaçının. Bu tür bir marka bilinci oluşturma, odağı ürünlerinizden uzaklaştırabilir ve işinizin büyümesini etkileyebilir.

9. Logo ve slogana yatırım yapın

İyi tasarlanmış bir logo ve esprili bir slogan, markanızı müşterilerle buluşturmanıza yardımcı olabilir. Logo markanız için bir zorunluluk olmasa da, marka adınızı daha çekici hale getirmek için ilginç bir formatta tasarlayabilirsiniz. Bu, markayla bir tür ilişki kurabilir ve böylece müşterilerin onu tanımlamasını kolaylaştırır.

10. Merak yaratın

Bağlamsal olarak doğru bir marka adına sahip olmak önemli olsa da, marka adınızı sıkıcı hale getirmeniz gerekli değildir. Bunun yerine merak uyandıran bir marka adı seçin. Fakat hiçbir anlamı veya sesi olmayan rastgele bir isimden de kaçının.

Yukarıdaki ipuçlarından yararlanarak marka adınızı buldunuzu varsayalım, bir sonraki adımınız, alan adı tescili olacaktır.

İlginizi Çekebilir: E-Ticaret Siteleri İçin Pazarlama Trendleri

Marka Adına Uygun Domain Seçimi

Marka adınıza karar verdikten sonra marka adınızla eşleşen bir alan adı bulmanız ve bu alan adını satın almanız gerekir. Marka adınıza uygun olan domain’i satın almadan önce müsait olup olmadığını öğrenmek için domain sorgulama yapmanız gerekir.
Atak Domain üzerinden domain sorgulama yapmak isterseniz, linke tıklayabilir ve sorgulama işlemini direk gerçekleştirebilirsiniz.

atak domain
Domain sorgulama işlemi yapmadan önce ilk tercihiniz global olarak en çok kabul gören .com uzantısını tercih etmek olmalıdır. İnsanlar .com alan adı uzantısına daha aşinadır ve bu da .com uzantısına güven duyulmasını sağlar.  

Eğer .com alan adı uzantısı boştaysa, ilk domain satın alma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Fakat markanızı güvence altına almak istiyorsanız, seçtiğiniz domain’in, .net, org vb. gibi tüm alan adı uzantılarını da satın alabilirsiniz.

Son olarak Türkiye’de bir şirket kurmayı planlıyorsanız ya da global bir şirketin Türkiye ayağıysanız, .com.tr uzantısını da tercih edebilirsiniz. Com.tr uzantılı alan adları, artık belgesiz bir şekilde kaydedilir ve ilk gelen alır modeli ile ilk kaydeden kişiye tahsis edilir. Siz de COM.TR uzantılı alan adı almak isterseniz, COM.TR uzantılı alan adı tescilinde Türkiye’nin bir numaralı kayıt şirketi olan Atak Domain’i tercih edebilirsiniz.
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir