Şirket İsimleri

Marka Nedir? Brand 101

728x90 damat

Marka Nedir?

Marka nedir? Günlük yaşamda sıklıkla karşımıza çıkan birçok kavramdan biri de markadır. Marka kelimesini sıklıkla duyarız ve aynı zamanda sıklıkla ağzımızdan çıkan bir kelimedir. Marka, en basit tabiri ile bir firma tarafından ortaya çıkarılmış, ismi duyulduğunda tüketicilerin kafasında bir şema canlandırabilen, etkili ve güçlü isim, logo veya şekillerdir. Bu nedenle marka nedir sorusunun cevabı oldukça önemlidir.

Marka aracılığı ile müşterilere hem fiziksel hem de bilişsel olarak birçok farklı durum ve duygu yaşatılabilir. Markanızın ne kadar güçlü olduğu bu nedenle son derece önemlidir. Güçlü bir markaya sahipseniz, müşterilerinizle ilişkilerinizi iyileştirme
imkânınız da yüksek olacaktır.

Marka Nedir ve Marka Oluşturma Süreci:

Bir marka oluşturmak istiyorsanız öncelikle hangi tipteki müşterilere yönelik bir çalışma yürüteceğinizi belirlemeniz gerekmektedir. Bunu sağlayarak hedef kitlenizi daha sınırlı bir hale getirebilirsiniz. Bu da izleyeceğiniz yolu daha net ve keskin bir şekilde belirleyebilmeniz için önemlidir. Daha dar ve net bir çizgide ilerlediğinizde hem markanızı insanlara duyurmanız hem de başarıya ulaşmanız daha kolay olacaktır. Basit bir örnekle açıklayacak olursak 1 milyon hedef kitleli bir müşteri  portföyü yerine 100.000 hedef kitleli bir müşteri portföyü karşılaştırıldığında ikinci portföyde başarıya ulaşma ihtimaliniz matematiksel olarak daha mümkündür ve maliyeti azdır.

Bu nedenle planınızı önceden hazırlamanız ve bu doğrultuda emin adımlarla ilerlemeniz sizin için son derece faydalı olacaktır.

Markanın Gücü!

Bir marka aracılığı ile insanlara kendilerini farklı hissettirebilirsiniz ve bir gruba ait oldukları hissiyatını verebilirsiniz. Böyle bir durumda en temel fayda, firmanıza bağlılık hisseden müşterilere sahip olma ihtimaliniz olacaktır. Bağlılık gösteren müşteriler her zaman için uzun vadede kârlılık anlamına gelmektedir ve son derece önemlidir.

Bunu sağlamak için de müşteri ile empati yeteneklerinizi geliştirmeniz gerekmektedir. Sizin ürününüzü veya hizmetinizi kullanan bir tüketicinin, kullanmaya devam etmesi için duygusal anlamda yakınlık kurması oldukça önemlidir. Bir marka ortaya çıkarma kararını aldığınızda yapmanız gerekenlerden biri de rakiplerinizi iyi tanımanız ve piyasa analizi yapmanızdır. Bu sayede daha gerçekçi bir şekilde markanızın akıbetini ve geleceğini tahmin edebilirsiniz. Sonucun olumsuz sonuçlanması ihtimalinde kaybedeceklerinizi ve yedek planınızı da önceden düşünmüş olmanızda fayda vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir