Marka İsimlerinin Doğuşu (2)

 Marka isimlerinin anlamları ve doğuş hikayelerinin ilk bölümünü bir önceki haftalar da paylaşmıştık. İkinci yazımız da, hemen hemen tamamı Türk menşei sahibi birçok firmanın hikayeleri paylaşılıyor. Beklentilerden uzak olsalar da ilginç ve ilgi çekici hikayeler sizlerle…   

kigili-logo

Ailesi Bingöl’ün Kiğı ilçesinden göçme olan Fenerbahçe Yöneticisi ve Futbol federasyonu Eski Başkanı Abdullah Kiğılı, markaya soy ismini vermiştir. İlk olarak söylenmesi ve akılda kalması zor olduğu için maka ismi olarak piyasada dezavantajlı yaratmasına rağmen yeterli duyurum yapıldığında, kulağa ilginç geldiği için avantaj dahi yaratmaktadır.

beymen-personel-alımı

Boyner Grubu’na ait olan bu markanın isminin geçmişi de ilginç: Erkek giyimi üzerine bir üretim ve mağazacılık yapma kararı verildiğinde konu ile ilgili toplantıya katılanların hepsi erkek yani ‘bey’ imiş. Hem de marka o dönemde sadece erkekleri düşünerek konumlandırılıyor. Bir de küresel bir hüviyet kazandırmak için İngilizce adam anlamına gelen ‘men’ kelimesi ile birleştirilerek Beymen markası ortaya çıkıyor.

YUMATU-FTA-UYDU-ALICISI-33-90-TL__101324389_0

Herkesin bir Japon markası olarak bildiği ancak menşei Türk olan televizyon televizyon markası. Yumatu isminin açılımı, Yusuf, Mahmut ve Tuncer kardeşler. Üç ismin ilk hecelerinin bir araya gelmesiyle oluşmuş bir marka ismi. Piyasada japon markası sanılan fakat taklit üretim yapan bu firmadan, Japon firmaları oldukça şikayetçi.

ramsey433

Hazır giyim markası olan Ramsey, ismini Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Gür’ün isminin türevleştirilmesiyle almıştır. İmaj olarak Türkiye’de iyi bir noktada olan marka, yabancı çağrışımı yapıyor. Bu durumda hedeflerden bir tanesi. Ayrıca, Mısır firavunu Ramses’i hatırlattığı için yabancı pazarlarda da akılda kalıcılığı yüksek.

Vakko-logo

Vitali ve Alber Hakko kardeşlerin isimlerinin baş harfleri ve soy isimlerinin son üç harfi birleştirilerek ortaya çıkarılan marka, şapka devriminden sonra, 1934 yılında, Şen Şapka ismi ile kurulmuştur.

kombassan

Konya Basım ve Ambalaj Sanayii olarak 1989 yılında Konya’da bir kimya öğretmeni olan Haşim Bayram tarafından kuruldu. İlk çıkışı matbaa sektöründe olmasına rağmen bugün, gıda, turizm, petrol, pazarlama gibi birçok alanda faaliyette bulunmakta. Çok ortaklı bir şirket olup, en büyük ortaklık hissesi yüzde biri geçmeyen ve bugün sayıları 150 bini bulan ortak sayısına sahiptir.

indir (1)

Şirketin adı olan IKEA, İsveçli kurucusunun isminin (IngvarKamprad), büyüdüğü yerin (Elmtaryd) ve memleketinin (Agunnaryd) baş harflerinden oluşmuştur. Merkezi şu an Hollanda’da bulunmaktadır. 1943’te İsveç’te kurulmuştur.

 

indir (2)

Enişte ve kayınbirader unvanlarının ilk heceleri birleştirilerek oluşturuldu. Enişte Şarık Tara, kayınbirader de Sadi Gülçelik. Sadi Gülçelik, Şarık Tara’nın kızkardeşi ile evlenmiş. Bu ikili 1957’de ENKA Kolektif Şirketi’ni kurarak müteahhitlik faaliyetlerine başlıyor. Daha sonra Kolektif Şirket Anonim Şirket şekline, 1972’de de ENKA Holding A.Ş’ye dönüşüyor.

kvk36

1993 yılında kurulan K.V.K. Mobil Telefon Sistemleri Ticaret AŞ, Türkiye’nin en büyük cep telefonu distribütörü. Kurucuları olan Mehmet Emin Karamehmet, Murat Vargı ve Osman Kavala’nın soyadlarının baş harfi biraraya getirilerek oluşturulmuş bir isim. 

indir (3)
Durmuş Yaşar ve Oğulları Boya ve Vernik Fabrikaları AŞ’nin kısaltılmışı. 1954 yılında kuruldu. 

images
Çoğunlukla Hacılar Erciyes Spor olarak telaffuz edilen ama doğrusu Hacılar Elektrik Sanayii olan kablo firmasıdır. İstikbal ve Bellona Grubu’nun da sahibi olan Hacı Boydak’a ait olan şirket sanayinin ihtiyaç duyduğu kabloları üretiyor. HES KABLO 1974 yılında Kayseri’de kuruldu. 

indir (4)

Adana Kayseri Bankası. Sakıp Sabancı’nın geçmişi Babası Hacı Sabancı’nın memleketi Kayseri’ye uzanıyor. Aslen Kayserili olmakla birlikte iş dünyasındaki devleşmeleri Adana’da gerçekleşti. Sabancı ailesi 1959 yılında Adana ve Kayseri’nin baş harflerini birleştirerek Akbank’ı kurdular. Akbank bugün Türkiye’nin en büyük 3. özel bankası konumunda.

indir (5)

İsmini, Uluslararası İş Makineleri’nin (Internatıonal Business Machine) kısaltması olarak almıştır.

3 yorum
  1. şuna dikkat etmeliyizki.bize ne kadar yabancı bir kelime gibi gelsede çok yakınlarından üretilmiş kelimelerle karşı karşıya geliyoruz.buda bizlere büyük ışık tutuyor.teşekkürler, başarılar diliyorum yolun açık olsun.

  2. evet Fatih Bey, altlarında çok gizli anlamlar taşıdıkları falan yok aslında mesele o markayı yerleştirebilmekte hakkında konuşulduğu zaman bir çok yorum zaten gelecektir. bu doğal bir süreç

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir