Alışverişte Dişi Erkek Farkı

ds-damat

Genler kadar kromozomlar da alışveriş biçimlerinde söz sahibi.

NLP odaklı pazarlama araştırmacıları iki cinsiyet arasındaki alışveriş motivasyonlarını tarıyorlar ve oldukça kullanışlı bilgilere ulaşılıyor. Bu bilgilerden bazılarını paylaşmak istedim.

İki cinsiyet arasındaki yaklaşım farkını şu şekilde açıklamak mümkün, “erkek satın alır, dişi alışveriş yapar!”. Amaca giden eylemin ifade biçiminde bile farklılık görünüyor. Erkek markalarını satan mağazalarda kompakt bir yapının olmasının nedeni budur. Basit bir tasarım ve kolay ulaşılır bir perakende yaklaşımı. Kadın mağazalarında ise ciddi ciddi karmaşık bir yapı oluşur. Majör ürüne gelene kadar etrafa serpiştirilmiş birçok tuzak bulunur. Kadın gerçek hedefine odağını kaybetmeden başka küçük hedefleri gerçekleştirebilir. Kromozomun hediyesi olsa gerek erkek tek hedef odaklıyken(avı vurmak anısı), kadın aramayı ve alışveriş ikliminin bir parçası olmayı seçiyor.

Birçok kadın “alışveriş yapıyorum öyleyse varım” mottosu ile betimleniyor. Kadın satın alma güdüsü ile daha güçlü bir pazarlama fırsatı. O zaman şunu söyleyebiliriz, X kromozomu alışverişte belirleyici olandır. Ben buna antropolojik bir yaklaşımla, toplayıcı genin hakimiyeti diyorum. Toplayıcı dönemin erkili kadın, aynı davranış biçimini, market rafları arasında da gösteriyor. Avcı genetik kodundan beslenen erkek, tek amaca odaklı, hızlı ve net alışveriş biçimini tercih ederken, on binlerce yıl önce edindiği davranış biçimlerine güveniyor. Alt beyni avı hemen başarıyla sonlandırmasını emrediyor. Çünkü av(ki burada alışveriş nesnesi oluyor) kaçabilir, başka avcı gelip avı kapabilir. Kadın ise toplayıcı dönemden gelen mirası ile daha iyisini, daha faydalısını arama lüksüne sahip davranıyor. Topladığı (artık neyse) rafta onu bekliyor, belki etrafta daha iyisi var! Kadın daha iyisini kaçırmak istemiyor. Bu nedenle alışveriş ikliminin bir parçası olmayı tercih ediyor.

 

İlgimizi çeken bir şey gördüğümüzde, yüz trilyon sinaps harekete geçerek arzu noktası oluşturuyor. Bu ağ bizi motive eden süreçleri başlatıyor. Hep diyoruz ya, “müşterinizin duygusuna seslenin! Nedeni bu alışverişi sağlayan sinapslar en çok duygusal mesajlardan tahrik oluyor.

Pazarlama bilimi, sinir biliminden ve antropolojiden referans alırsa, kadın ve erkek için iki ayrı motivasyonun olduğunu dikkate almalı;

1 erkek, 100.000’lerce yıldır iz sürüyor!

2 kadın, 100.000’lerce yıldır mağarayı düzenliyor!

Modern insanın bilinçaltında yatan iki önemli tetikleyici unsur bunlar. Peki bir pazarlamacı bundan nasıl faydalanır? Maddeleyelim;

Obje erkekse,

  • Meydan okumak kazandırır.
  • Takip eden riski alandır.

Obje kadınsa,

  • Satın alma iklimi oluşturmak gerekir.
  • Toplayıcı ve düzenleyici duygulara temas satar.

Pazarlama iletişim alanında iletişimsel kodlar, alt beynimizde gizli. Alt beynimiz ise yüz binlerce yılda yavaş yavaş evrildi. Güçlü markalar bu kodları avuçlarının içine alıp tüketici algısını yöneten markalar. X kromozomu ise kadın ve erkek alışveriş motivasyonlarındaki farkı oluşturan öge.

Pazar ola.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir