Linux, tıpkı Windows gibi sunucular üzerinde çalışan bir işletim sistemidir. Temel felsefesi, işletim sisteminin yapısını olabildiğince basit tutmak olan Linux’ta sistemin yapılandırılması ve yönetilmesi komut satırı üzerinden yapılır.
Linux, Unix tabanlı bir işletim sistemi olduğundan çekirdeğe erişim gibi özelliklere sahiptir. Cihaz ve işlemler de dahil olmak üzere tüm bileşenler bir dosyadadır ve çekirdek sistemde ayarlamalar yapmak her zaman için mümkündür. Yöneticilerin belirli dizinleri ve uygulamaları değiştirme ve bir sunucudaki tüm dosyaları görme yetkisi vardır. Bu nedenle kötü amaçlı yazılımlarla başa çıkmak için gizlenmiş dosyalar sorun olmaz.
Linux sunucularının çoğunun yapılandırma değişikliği için yeniden başlatılmalarına gerek duyulmaz.
Linux Hosting’in Kullanım Alanı
- PHP programlama diliyle yazılmış uygulamalar için Linux hosting tercihiniz olmalıdır. WordPress ile site oluşturmak istiyorsanız WordPress; PHP tabanlı bir yazılım olduğu için Linux Hosting paketlerinden birini seçmeniz gerekir. WordPress ile web sitesi oluşturmanın nasıl fark yaratacağını öğrenmek isterseniz WordPress Nedir? adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
- E-ticaret sitesi, kişisel web sitesi ve bloglar için Linux hosting kullanabilirsiniz. Karmaşık ve kritik web uygulamaları için de Linux hosting önerilir.
- Linux; Apache veya NGINX web sunucusunu nasıl yapılandıracağını bilen deneyimli web geliştiricileri ve MySQL veritabanı ile geliştirmek için Perl, PHP veya Python kullanan geliştiriciler için uygun bir seçimdir. Bu geliştirme araçları Linux ile uzun süredir kullanılmaktadır.
Linux Hosting’in Avantajları
- Linux açık kaynaklı bir işletim sistemidir, bu nedenle lisans satın alma işlemlerine para harcamanıza gerek yoktur.
- 10 veya daha fazla yıl önce yapılandırıldıkları aynı donanımın üzerinde çalışan birçok Linux sunucusu bulunur. Art arda yükseltme yapılmasını gerektirmediğinden maliyet avantajı vardır.
- Linux sunucusu herhangi bir teknik zorluk veya kesinti olmadan yaklaşık bir yıl sorunsuz çalışabilir, bu nedenle güvenilirliği yüksektir.
- Linux’u hosting firmaları ve web sitesi sahipleri arasında popüler yapan özellik işlevselliğidir.
- Linux hosting uygun fiyatlı bir barındırma çözümüdür.
- Pazar lideri olması nedeniyle Windows, siber saldırılara daha çok hedef olmaktadır. Linux sunucuları bu açıdan daha güvenlidir.
Linux Hosting’in Dezavantajları
- Linux; komut satırı üzerinden yazılımları yapılandırmayı sağladığından bir Linux sunucusunu yönetmeyi öğrenmek kolay sayılmaz. Ancak en popüler hosting kontrol paneli olan cPanel, Linux sunucu yönetimini basitleştirir ve bu dezavantajı ortadan kaldırır.
- ASP kodlaması gibi, Microsoft’a ait olan modül ve uzantıları Linux ortamında çalıştırmak zordur. Windows tabanlı web siteleri Linux platformunda barındırılmamaktadır.
Özet
Google dahil olmak üzere birçok geliştiricinin tercihi olan Linux’un popülerliği; fiyat, güvenilirlik ve işlevsellik gibi özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Linux hosting, basitten karmaşığa çok çeşitli web siteleri oluşturmak isteyenler ve esneklik ile istikrarı önemseyenler için en uygun seçenektir.