Günümüzde yöneticilerin birer lider olması gerekir, fakat çoğu idarecidir. İş hayatında vaktinizin çoğunu detaylara, organizasyon çizelgelerine, harcamalara, çalışanların sizi dinleyip dinlemediğini gibi detaylara kafa yorarak geçiriyorsanız siz bir idarecisiniz demektir. Lider olabilmek için öncelikle doğru yapıya, donanıma ve etkin iletişime sahip olmak gerekir. Etkin bir lider olabilmek için ise etrafınızdaki çalışanlar ile, toplumdaki insanlar ile fazla vakit geçirmeye, fırsatları araştırıp değerlendirmeye, iyi bir vizyon geliştirmeye, amaçları verimli kılmaya, etrafınıza değer katmaya, daha iyi bir gelecek için kuruluşu ensinlendirmeye daha fazla vakit harcamalısınız.
Lider yöneticiler ekip anlayışı, iletişim, zaman yönetimi, çatışma ve değişim yönetimi gibi becerileri ile şirketlerin vizyonunu belirleyen baş mimarı olmalıdır. Liderler birer öğretici olmalı ve etrafındakilere liderlik duygusunu yaşatmalı ve lider olma konusunda eğitmelidirler. Bunun tersine lider olduğunu düşünen kötü yöneticiler, fikirlerinin gerçekleştirmesi için emir komuta zincirine bel bağlayarak iş yapmak isterler.
“Bir liderin büyüklüğü; inançlarının derinliği, heveslerinin büyüklüğü, görüşlerinin genişliği ve sevgisinin menzili ile ölçülür.” (D.N.Jackson) Bir liderin görevi vizyoner bir bakış açısıyla bir kitleyi harekete geçirerek hedefledikleri esasları, amaçları yaratmaktır. Sahip olduğu vizyonu akıllara ve kalplere yerleştirmelidir.
Vizyon; başkalarının göremediği şeyleri görebilme ve algılama sanatıdır, çalışan ve şirket ortaklarına ilham vermek için, kişinin, büyük fırsatlardan oluşan düşlenen geleceğinin resmini canlandırma yeteneğidir.
John P. Kotter dediği gibi “Başarılı liderlerin ilk işi, insanların benimseyecekleri bir vizyon yaratmaktır”. Vizyonun bir kitleyi etkilemesi, arkasında sürükleye bilmesi, ikna edebilmesi için öncelikle liderin o vizyona tutkuyla inanması gerekmektedir.
Vizyoner liderler; vizyonu toplumlarına, örgütlerine anlatabilme ve aktarabilme kabiliyetine sahip olmalıdır bu nedenle gerekli eylemleri ve amaçları anlaşır kılmak için iyi bir iletişime sahip olmalıdır. Vizyon paylaşımını yazılı ve sözlü yapmasının yanında bunu davranışlarıyla da vizyonu pekiştirici bir şekilde hareket etmelidir. En önemlisi vizyonu diğer liderlik davranışlarına ve ortamlarına yani şirket içindeki tüm departmanlara uyacak şekilde geniş bir şekilde yayılmasını sağlamalıdır.
Lider yöneticiler şirketlerine yeni gelecek çizebilen insanlardır. Lider yönetici geçmişi iyi analiz etmeli, bugünün gerçeklerinin tasvirini iyi yapmalı ve anlamalı, geleceğe iyi yön verip değer yaratmalıdır. Bunun olabilmesi lider; vizyonun iletişimine, düşüncenin çeşitliliğine, şirket içinde ekip kültürünün gelişimine, çalışanların birbirleri arasındaki dinamik ve karşılıklı iletişimine, katılımına hakim olmalıdır. Liderlik sadece yönetmek, idare etmek değildir şirketi ve çalışanların geleceğini bir yerlere ulaştırmak için alev alev tutuşmak demektir.
Yöneticilerimizin nereye gitmek istediklerini, neleri tam olarak iletmeleri ve nasıl iletişime geçmesi gerektiğini, insanları sadece bir çalışan olarak mı yoksa bir takımın üyesi olarak mı gördüklerini, çalıştıkları kurumun bugün nerede bulunduğunu ve hangi hedeflere taşımak istediklerini sorgulamaları gerektiğini düşünüyorum.