Herkesin dilinde bir kurumsallıktır gidiyor. Peki gerçekten ne olduğu biliniyor mu?
Kurumsallık kavramı; bir marka ve ya işletmenin çalışmalarını kişilerin varlığına bağlı kalmadan sürdürebilmek için kurduğu sistemdir. Çalışanlardan bağımsız olarak faaliyetlerin yürütülebilmesi için oluşturulan bir sistemdir.
Kurumsallık sonradan elde edilebilir mi?
Bir marka oluşum esnasında kurumsal temeller üzerine oturtulmamış olabilir. Yani sonradan da kurumsal özellikler oluşturulup işletme bu taşlar üzerine alınabilir. Bunu yaparken gerçekçi yaklaşımlarda bulunmak doğru adımlar atmak için çok önemlidir. Kurumun hatalarını, negatif yanlarını bilip bunları açıkça ifade etmek yapılması gerekenlerin başında gelir.
Maalesef günümüzde kişilerin üzerine nakış gibi işlenmiş firmalar mevcut. Bu firmalarda doğru yol haritası çizilemediğinden sarsıntılar yaşanmaya başlar. Patronlardan çalışanlara kadar bir memnuniyetsizlik kol gezer. Bu durumda uygun stratejiler belirlenerek güncellemelere kapıyı açmak gerekir.
Peki nedir bu güncellemeler?
İşletmeye göre planlar yenilenir, hedefler ve sonuçlar kontrol edilir. Çalışan sayısı ve iş yükü analiz edilir. Kişiler yeteneklerine göre görevlendirilir ve görev tanımları açıkça belirlenir.
Günlük iş akışı, yıllık sonuçlara kadar her şey kurumsallaşma sürecini kapsar. Alınan kararlar tüm personele duyurulur ve uygulamaya başlanır.
Kurumsallaşma süreci biter mi?
Tüm çalışanların eğitimi canlı, motivasyonu maksimumda tutulmalıdır. Rutin olarak yapılan toplantılar, raporlamalar ve denetimlerle kurumsallaşma süreci sürekli hale getirilirse başarı anlık olarak kalmayacaktır.