Kurumsal Sosyal Sorumluluk projesi yapmanın angarya olmadığını düşünüyor ve Kurumsal sosyal sorumluluk projesi yapmaya karar verdiyseniz, öncelikle bu işe nereden başlamanız gerektiğine karar vermelisiniz. Şayet şirketinizin veya kamu kuruluşunuzun uzmanlık alanı dahilinde çalışanlarınızdan bu işe ilgi duyan ve proje lideri başta olmak üzere, tüm araştırmaları üstlenebilecek ve yürütebilecek bir grup bulabilirseniz işler en azından güvendiğiniz ve bildiğiniz insanların elinde olacaktır. Fakat bu işi daha daha profesyonel ve ses getirmesini planladığınız bir Sosyal Sorumluluk Projesi haline getirmek istiyorsanız, çalışacağınız kişi ve kurumları seçerken, birkaç kriter üzerinde durmanızda fayda olacaktır.
Alternatifleri değerlendirirken hangi kriterleri göz önünde bulundurmalısınız?
Öncelikle hangi soruna çözüm bulmak üzere Kurumsal Sosyal Sorumluluk projesi yapacaksınız? Hedef kitlenize yapacağınız Kurumsal Sosyal Sorumluluk ile hangi sosyal ve çevresel faydayı sağlamayı düşünüyorsunuz? Kurum olarak hassasiyetleriniz neler? Bu üç soru ile projenizin patlama noktasını aşıp eylem planınızı oluşturmak için bir sonraki aşamaya ilerleyebilirsiniz.
Bu aşamada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta mevcut şartlarınız dahilinde, kurumun amacı ve misyonu doğrultusunda bir proje yaratmak istediğinizden emin olun, aksi takdirde kurumunuzun amaçlarıyla tutarsızlık gösteren bir proje sizi nihai başarıdan çok, dönemsel olarak ön planda tutacaktır. Bunu öncesinde bir araştırma içerisine girerek uzun soluklu ve daha önemlisi sürdürülebilir bir proje yaratmak için mutlaka yapmanız gerekmektedir.
Hedef kitlenizi seçtiyseniz, hedef kitlenizle doğru orantılı olarak kamu kuruluşları ve alanda çalışan bir STK ile iş birliği içerisine girebilirsiniz. Halihazırdaki bir kamu kuruluşu iseniz, gücünüzü size finans sağlayabbir marka ile Gücünüzü bu alanda uzman kişilerle paylaşmak,paydaşlarınızı alan içerisinden seçmek projelerinizi daha fazla insana ulaşmasını sağlayarak daha çok ses getirecek ve sizi kamuoyu yaratmada daha güvenilir kılacaktır.
Örneğin bir çocuk eğitim vakfı olarak, vermek istediğiniz mesaj “çocuklara eğitim hakkı verilmesi ve çocuk işçi çalıştırılmaması” ise bu noktada kamu kurumları ile işbirliği yapmanız, kamu spotu oluşturulması, zorunlu yayınlanması gereği birçok işveren ve aileden oluşan geniş bir kitleye ulaşmanız açısından çok önemlidir.
Paydaşlarınızı buldunuz, ortak bir karara vardınız ve iş planlarınızın takvim günlerini oluşturdunuz. Bundan sonraki aşamada hangi mecralardan projenizi pazarlayacaksınız, bu durumda iyi bir dijital medya ajansı bu aşamada işinizi, özellikle benzer Kurumsal Sosyal Sorumluluk çalışmalarında duyurmuşsa ve örnek sürdürülebilir işlerde yer almışsa işinizi görecektir.Kamu Spotu oluşturmada da medya ve iletişim alanındaki danışmanlık firmaları ya da ajanslardan yardım alabilirsiniz.
Bu aşamada projenizin medya yansımasını yaparken,projenin kilit noktalarını ve vermek istediğiniz mesajı, alana ilgi duyan ve araştırmalarını daha ziyade çocuk işçilerle ilgili yapmış Sivil Toplum Kuruluşları’yla ve kamu kurumlarıyla ortak olarak yürüttüğünüzü, projenizi araştırmalarla desteklemiş olduğunu vurgulayarak güvenirliğinizi ve çok yönlü bir araştırmayla bu projeyi ortaya koyduğunuzu yansıtmış olursunuz.
Günümüzde Kurumsal Sosyal Sorumluluk projelerinin araştırmalara dayanmaksızın dönemsel bazlı devam etmesinin birçoğu, alanda hizmet etmeyen ve geçici diyebileceğimiz heveslere yapılmasından kaynaklanmaktadır. Türkiye’de hala “Kurumsal Sosyal Sorumluluk” denince aklımıza,sektörün içerisinde bulunmamıza rağmen, bir elin beş parmağını geçmeyecek kadar proje anımsanıyorsa bu durum aslında projelerin hakkıyla yapılmadığının bir göstergesidir.
Kurumsal Sosyal Sorumluluk projeleri sürdürülebilir olmalıdır, ister bir kamu kurumu çalışanı; isterseniz bir marka çalışanı, isterseniz bir STK çalışanı olarak kampanyanızı tam olarak desteklemek istiyorsanız paydaş olarak birbirinize ihtiyacınız olacaktır. Kurumsal Sosyal Sorumluluk bir Halkla İlişkiler kampanyasıdır, fakat onu bir PR kampanyasından ayıran en büyük özelliği sürdürülebilir olması ve gönüllülük esasına dayanmasıdır.
İşte size ilham verecek, adı markalarla özdeşleşmiş,sürdürülebilir 5 Kurumsal Sosyal Sorumluluk projesine göz atmanızda fayda var:
- Temiz Tuvalet(2000): OPET
- Kardelenler (2000): TURKCELL
- Çocuk Tiyatrosu(2001) :ETİ
- Aile İçi Şiddete Son(2004):HÜRRİYET
- Baba Beni Okula Gönder(2005): A. DOĞAN VAKFI