Artan döviz kurları, zorunlu olarak ithal, yüksek teknolojinin kullanıldığı film prodüksiyonu maliyetlerinde artışa neden oldu. Müşteri tarafında gelişen teknolojinin maliyetleri düşürme beklentisinin yaygın olduğu prodüksiyon sektörü, beklentilerle ekonomik göstergeler arasında sıkışmış durumda. Artan döviz kurları, zorunlu olarak ithal, yüksek teknoloji, uluslararası telif hakları ve uluslararası hizmetler, iç pazarda da dövize bağlı olarak güncellenen fiyatlandırmalar film prodüksiyonu
maliyetlerinde artışa neden oldu. Film prodüksiyonlarında müşteri tarafında bir süredir gelişen teknolojinin maliyetleri düşüreceği beklentisi hakimdi. Prodüksiyon sektörü, müşterilerin beklentileriyle küresel ekonomik göstergeler arasında sıkışmış durumda.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Eksantrik Prodüksiyon’un kurucusu ve ünlü reklam filmi yönetmeni Abdullah Ekşioğlu, reklamveren ve müşteri tarafında gelişen teknolojinin film yapım maliyetlerini düşüreceği yönünde bir süredir büyük bir beklenti olduğunu kaydederek, bu beklentinin, gerek dijitalleşme, gerekse sosyal medya alanında kullanılmak üzere düşük kalitede üretilen işlerle bir ölçüde karışılandığını ancak yüksek kalitedeki film prodüksiyonlarında gelişen teknolojiyle birlikte ortaya çıkan güncellenme ihtyacının yeni yatırımları zorunlu kıldığını söyledi. Gelişen teknolojinin maliyetleri düışürmekten ziyade hedefleri büyüttüğünü kaydeden Ekşioğlu, “Bugün uluslararası örnekleri görmek ve takip etmek daha ulaşılabilir olduğu için film prodüksiyonlarında, yüksek kalite beklentisi artmıştır. Gelişen teknolojiyle film kalitesinde çıta her gün biraz daha yükselmekte olduğu için hem ekiplerin bilgileri hem de ekipmanlar sürekli olarak güncellenmek zorunda, aksi halde uluslararası pazarla rekabet edecek bir üretimden bahsetmemiz mümkün değildir.” dedi. Ünlü reklam flmi yönetmeni Abdullah Ekşioğlu, düşük kalitedeki işlerde dolar bazında bir bütçe düşüşünden bahsetmenin mümkün olduğunu, ancak artan döviz kurlarının düşük kalitedeki işlerde de Türk Lirası olarak bütçelerin artmasına neden olduğunu belirterek, “Müşteri taraf, dövizin bütçe üzerindeki etkisini görmezden gelmek istiyor. Oysa düşük kalitedeki işlerde bütçenin düşürülmesine gerekçe olarak gösterilen tüm yüksek teknoloji ürünleri, ülkemizde üretilmediği için ithal ediliyor, ayrıca kullanılan yazılımlar, müzikte, stok görüntülerde uluslararası telif hakları, uluslararası satn alınan hizmetler ve yükselen döviz kurlarına bağlı olarak güncellenen iç piyasa prodüksiyon hizmet veren frmaların maliyetni yükselterek, sektörü artan maliyetler ve müşteri beklentisi kıskacına hapsediyor.” dedi.
Ekşioğlu açıklamasının devamında yüksek kaliteli iışlerde zaten döviz bazında da bir bütçe düşüşü gerçekleşmediğini, artan kurların bütçelere aynı oranda ve direkt yansıdığını kaydederek, reklamverenlerin film prodüksiyonu maliyetlerini Türk Lirası üzerinden yorumlamaya çalıışmasının sektörün girdileri ve gerçekleriyle örtüşmediğini, kendi teknolojimizi üretmeyi başarsak bile ülkemizde yapılan bir filmin bir çok hizmetinin dünyanın çeşitli yerlerinden satın alındığının unutulmaması gerektğini söyleyerek, “Bugün yaptığımız bir film için gereken hizmetlerin bir kısmını uluslararası sanatçılarla kendi ülkelerinden hizmet satın alarak gerçekleştriyoruz. Bazen 30 saniyelik bir film için üç, dört ülkeden farklı hizmet satın almamız gerekebiliyor, uluslararası telif hakları da saygı duymamız gereken en önemli konulardan biri, kısacası film işi kapalı bir pazarda yerel bir üretim olarak değerlendirilemez, dolayısıyla dolardaki 1 kuruşluk artış bütçelerimize direkt olarak yansıyor. Bunun sorumlusu yapım firmaları değil, işin doğasıdır.” dedi.
Abdullah Ekşioğlu hakkında:
(d. 30 Mart 1970, Almanya) Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdi. Daha lise yıllarında 1986’da gazeteciliğe başladı. Birçok ulusal günlük gazete ve dergide çeşitli kademelerde görev aldı. 1992 yılında Türkiye’de özel radyo
yayınlarının baışlamasına öncülük ederek Genç Radyo’nun kurucuları arasında yer aldı. 1993 yılında Elvin Ekşioğlu ile birlikte Agency Europe & Anatolia haber ajansını kurdu. 1998 yılında yine Elvin Ekışioğlu ile birlikte Eksantrik produksiyon’u kurdu. 2000 yılında bir yıl süre ile Türkiye Basın Konseyi Genel Sekreterliği yaptı. 2000 yılından sonra film sektörüyle daha çok ilgilenmeye başlayan Abdullah Ekışioğlu 250’nin üzerinde reklam filminde çeışitli kademelerde görev aldıktan sonra reklam filmi yönetmenliği yapmaya başladı.
Abdullah Ekşioğlu halen Eksantrik Prodüksiyon bünyesinde reklam filmi yönetmeni olarak görev yapıyor. Abdullah Ekşioğlu Agency Europe & Anatolia haber ajansının Genel Yayın Yönetmenliği görevini de sürdürüyor ve marketing europe & anatolia dergisinde siyasal iletişim ve güncel siyasetle ilgili köşesi retorik’i yazıyor.
Tüm soru ve özel röportaj talepleriniz için;
Eksen Creative Comminication – Elvin Ekşioğlu ile iletişime geçebilirsiniz.