Günümüzde bir çok yerde karşımıza çıkan Karekod uygulamasının ne yazık ki doğru kullanımı kadar yanlış kullanımını da görmekteyiz. Kullanıcılara daha fazla bilgi aktarmak için geliştirilen “Karekod Nedir”, “Nasıl Kullanılır” ve “Nasıl Kullanılmaz” gelin beraber inceleyelim.
Karekod, kare veya dikdörtgen biçimlerde basılabilen 2 boyutlu barkodun ismidir. Kare veya dikdörtgen şeklinde olan bu yapının genel adı ise Data Matrix’tir.
Ülkemizde ilk olarak ilaç sektöründe kullanılan karekod yapısı içinde; barkod numarası, sıra numarası, son kullanma ve parti numarası gibi bilgileri barındırmaktaydı. Teknolojinin sürekli ilerlemesi, her alanda olduğu gibi bu alanda da etkisini göstermiştir. Geliştirilen bu teknolojinin sonuçlarından bir taneside QR Kodudur.
Qr veya Karekod Nedir?
Denso Wave tarafından Japonya’da geliştirilen QR kodu 2 boyutlu bir barkodtur. Akıllı telefonların barkod okuma kabiliyetlerinin artması ve bu durumun yaygın olarak kullanılmaya başlanmasıyla önemi artan bu barkod türünün içine; metin, resim, çeşitli görseller, video ya da link yerleştirilebilmektedir. Klasik barkodlara göre çok daha kullanışlı olan QR Kod, pek çok yönden de diğer kodlardan daha avantajlı durumdadır.
QR Kod, içerisinde bir çok görsel materyal ve link yapısı barındırabilmesinden dolayı bir anda pazarlama ve reklam sektörününde vazgeçilmezi haline gelmiştir. Çeşitli alanlarda tercih edilen QR Kod, duraklarlardaki reklam panolarında, dergilerde, gazete ve kartvizitler gibi bir çok alanda sıklıkla kullanıldığını görüyoruz.
Ne yazık ki bu uygulamanın doğru kullanımından daha çok yanlış kullanımına rastlamaktayız.
Neden Karekod Kullanmamız Gerekir?
Görsel ya da işitsel çalışmalarımızda kullanıcıya daha çok ve daha zengin bilgi aktarmak istediğimizde kullanmamız gerekebilir. Örneğin bir marka için tanıtım kataloğunda markanın tanıtım filmi kataloga eklenemeyeceği için QR Kod ile videonun müşterilere izletilmesi sağlanabilir. Yani kullanıcıya aktarmak istediğiniz resimler, uzun metinler, videolar gibi görsel materyallerinizi bu uygulama sayesinde aktarabilirsiniz.
Karekod kullanım alanları sıralayacak olursak;
– Eğitim amaçlı kullanıp, soruların yanına yerleştirilen QR kodlara soru çözümleri konulabilir,
– Gazete haberlerinde kullanılarak okuyuculara haberin videosu izletilebilir,
– Müzelerde bulunan tablo ya da benzeri objelerde kullanılarak o nesne hakkında daha fazla resim, video gibi materyallere ulaşılması sağlanabilir,
– Dergilerde bulunan ürün reklamlarına eklenerek alışveriş için fırsata dönüştürülebilir,
– Bilet, kart gibi önem taşıyan belgelerde önemli bilgiler QR kod içerisine saklanabilir,
– Tanıtım bilgileri için uzun uzun sayfalar yerine QR kod kullanılabilir,
– Fabrikalarda ve üretim tesislerinde hata tespiti ve parça, ürün izlenmesi için kullanılabilir.
Karekod Nedir Gerçekten Biliyor Muyuz?
Karakod ve Yanlış Kullanımları
Günümüzde bir çok yerde karşımıza çıkan bu uygulamanın ne yazık ki doğru kullanım kadar yanlış kullanımını da görmekteyiz. Örneğin kartvizitlere eklenen QR Kod ile firmanın web sitesine yönlendirilmesi yerine o firmanın tanıtım kataloğu ya da tanıtım filmi gösterilmesi müşteri için daha yararlı olacaktır. Müşteri zaten web sitesine kolaylıkla girebilmektedir. Bizim QR Kod kullandığımız yerde müşterinin ulaşması zor olan bir bilgiyi müşteriye kolay hale getirmemiz gerekiyor.
Örneğin şehir içlerinde bulunan direk reklamlarında QR Kod kullanıldığını görürüz. Yolda yürüyen bir yayanın bırakın QR Kodunu okutmasını oraya erişmesi bile mümkün olmayacaktır. Yani bir uygulamayı kullanmak içinde değilde kullanıcılara ve müşterilere fayda sağlayacak şekilde kullanmamız daha yararlı olacaktır.
iOS cihazlarınız için uygulamaya gerek kalmadan kamerayı açıp QR koda tuttuğunuzda erişim sağlayabilirsiniz. Android cihazlarınız için ise Google Play Store’dan çeşitli QR Kod okuyucu uygulaması ile akıllı telefonlarınızdan QR Kod okutabilirsiniz.