Gün geçtikçe büyüyen dijital medya, işletme ve markaların kendilerini öne çıkarması için bulunmaz bir fırsat. Ancak bu mecrada markalar yer almak ve rekabet üstünlüğü sağlamak için neler yapıyorlar? Hazine değerindeki fırsatı doğru kullanabiliyorlar mı? Kullandıkları stratejiler marka olmak için veya markasını sürdürülebilir kılmak için doğru mudur? Bugünkü yazımda buna değinmek istiyorum.
Markaların/işletmelerin genel olarak yanılgıya düştükleri bir kaç konu var. Bunlar şu şekilde;
Çok sayıda reklam içeren paylaşımlar
2000’li yıllar ile birlikte hayatımızda internette reklam devri başlamış oldu. İşletmeler için harika olan bu devir ne yazık ki kullanıcılar tarafından artık bıkkınlık seviyesine gelmiş durumda. Her ortamda sağdan soldan çıkan reklamlar, kullanıcıları o reklamı veren markaya karşı itici bir tavır sergilemeye doğru sürüklüyor. Markaların üst üste reklam vermesi yerine insanları bilgilendirici aynı zamanda marka veya ürünleri hakkında detay veren gönderiler daha fazla etkileşim alabilir.
Sosyal medya konusunda uzun vadeli bir stratejiye sahip olmamak
Günümüzde birçok işletmenin sosyal medyanın büyüsüne kapılıp tek amaçlarının paylaşım yapmak ve beğeni almak olduğunu görüyoruz. Bu yüzden markadan uzaklaşmış, mizahi paylaşımlarda bulunarak günü kurtarmaya çalışıyorlar. Böyle olunca da markalar bir amacı olmadan ilerliyorlar. Bu da hem yaptıkları kampanyalara hem de müşterileri ile olan iletişimlerine yansıyor.
Çok fazla sosyal medya hesabı açmak
Sosyal medya platformları, markanızı pazarlamak için hızlı ve etkili bir yoldur fakat aynı zamanda birçok alana odaklanmak ve enerji harcamak kampanyanızı zayıflatabilir. Dijital medya stratejilerinizi her alanda değil, hedef kitlenizin en sık kullandığı sosyal medya platformları tercih edilmelidir.
Takipçi sayısını aşırı önemsemek
Fazla takipçiye sahip olmak bireylerin yanı sıra işletmeler içinde çok fazla anlam içermeye başladı. Evet, takipçi sayısı önemli ancak marka olmak için, tüm stratejilerini ve enerjilerini bunun için kullanmak büyük bir yanılgı. Takipçilerin kaçının markayla ilgili olduğuna bakmak için yorumlara göz atmak yeterlidir. Gerçekten kaçının gönderi ile ilgili olduğuna ve marka hakkında ne söylenenlere dikkat edin. Artan takipçi sayısı bir süre sonra paylaşımlarınızın altında alakasız tanıtım mesajları, karalama yorumlar gibi size külfet olarak geri dönebilir. Bu durumdan rahatsız gerçek takipçilerinizin de markaya karşı olan güvenleri azalarak, markadan uzaklaşabilirler.
Sürekli Kendinden Bahsetmek
Dijital medyanın hayatımıza girmesiyle beraber markaların tüketiciyle daha ilişkisel bir pazarlama stratejileri geliştirmeleri kolay bir hale gelmiştir. Ancak günümüzde markalar; kendilerini anlatıp, tüketiciyi dinlemek, görüş almak, değerlendirme yapmak yerine sadece kendilerini, hizmetlerini, güçlerini anlatmak ile yetiniyor. Buda markaların günümüze ayak uyduramadığının bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.
İçeriklerin kalitesi
İçeriğin kaliteli ve güncel olması çok önemlidir. İnternet optimizasyonu bu yönlü çalışıyor. Kaliteli içerik ürettiğinizde internette onca içerikten ayrışır ve en üste çıkmaya başlarsınız. Yeterince iyi içerik üretiyorsanız insanlar sizi bulup takip edecek, sizinle iletişime geçecektir. İçerikleriniz tüketiciler arasında konuşmaya başlayarak çok daha fazla kitleye ulaşma imkânını bulacaksınız. Ancak bunun yalnızca kaliteli ve özgün içerikler ile sağlanabileceği unutulmamalıdır.
Markalar için bugün ciddiye alınması gereken konuların başında dijital medya yönetimi geliyor. Rekabet üstünlüğü sağlanmasının önemli bir ayağını oluşturan dijital medya yönetimi mutlaka uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.