İş Yaşamında Oyunla Öğrenme

Günümüz iş dünyasında oyunlar özellikle kurumsal eğitimlerde kullanılmaya başlandı. Ancak pastanın bu dilimi, devasa kurumsal eğitim pazarı düşünüldüğünde yeterince büyüyemediği görülmektedir. Bunun nedeni de kurumsal eğitimlerde ilk kullanılan oyunların çok kalitesiz olması ve profesyonellerde kötü izlenimler bırakmasıdır. ABD’de 2006 yılında kurumsal eğitime 46 milyar dolar harcanmasına rağmen eğitsel oyunların payı sadece 150 milyon dolarda kalmıştır.

Eğitimlerde kullanılan dijital oyunlarla ilgili araştırmalar yapan Bill Ferguson, bu oyunların %20 öğretici ve %80 eğlenceden oluşmasını öğütlüyor. Bu oran ile eğitimlerden hem klasik sınıf eğitimleri kadar verim alınacak hem de çalışanlar isteyerek ve oyunlaştırma ile eğitime dahil olduğu için öğrendikleri kalıcı olacaktır.

Eğitsel amaçlı dijital oyunların zorla değil çalışanın hevesli bir şekilde oynayabileceği şekilde olması gerekiyor. Şirketler bu tarz oyunları her yerden erişilebilir tutarlarsa öğrenme evde veya iş seyahatinde de devam eder.

Firmalar eğitsel dijital oyunlarda 3 amaca sahiptir:

  1. Takım oyununu teşvik etme ve liderlik becerilerini geliştirme
  2. Büyük resmi göstermek, bu resmin bir parçası gibi davranmalarını sağlamak
  3. Sanal deneyimden maksimum öğrenmeyi sağlamak

Bu amaçlarla takım oyunu, tecrübe, uzun deneyim ve sistem oyunları gibi oyun türlerini kullanırlar.

İnsan Kaynaklarında Dijital Oyunlar

Dijital oyunların işe alımlarda kullanıldığı da artık bilinen bir gerçek. Dijital oyunlar, hem şirketi potansiyel çalışanlara sempatik göstermek için kullanılabilir hem de adayları eleme sırasında dikkat ölçme, tepki sürelerini kontrol etme, muhakeme ve karar verme yeteneğini inceleme gibi amaçlarla kullanılabilir.

Fransız kozmetik devi L’Oreal’in düzenlediği e-Strat Challenge, bu konudaki en iyi örneklerden birisidir. 3 kişilik takımlarla yarışmaya katılan üniversite öğrencileri sanal kozmetik firmalarını, üretimden satışa kadar tüm süreçlerde kararlar vererek yönetiyor. En başarılı ekipleri Paris’te toplayıp final yarışmasını düzenleyen L’Oreal, bu yolla 200 kişiyi işe almış. Yine finans şirketlerinin sanal portföy yönetim oyunları da yeni yetenekleri keşfetmede kullanılıyor.

İş Yaşamında Oyun

İş yerinde dijital oyunlar hem durağanlığı önler hem de yönetimde kolaylık, verimlilik ve motivasyon sağlama gibi amaçlara

hizmet eder. Bunun yanında, çalışma hayatını uygun oranda oyunlaştıran şirketlerin günümüz koşullarına daha iyi adapte olduğu ve daha iyi performans gösterdiği biliniyor.

 

Gelecek Zamanda Oyun

Oyunlar, abartılmadığı sürece pek çok faydaya sahiptir. Aşırı hızlı gelişen dijital dünyamızda da öneminin ve kullanımının artacağı kesindir. Firmaların eğitim ve insan kaynakları bölümlerinin oyunlar ve oyunlaştırmayı süreçlerine eklemeyi ve gelecekte alacağı şekli de tahmin ederek şimdiden geleceğe hazırlanmaları gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir