Siz iş insanı mısınız yoksa girişimci misiniz? Hiç aralarında ki farkı merak ettiniz mi? Aslında bakıldığı zaman ikisinin de çok benzer özellikleri var. İşsizlere iş sağlamak, müşterilere çözüm sunmak ve ülkelerinin ekonomilerine yarar, fayda sağlamak. Ancak, iş insanı ve girişimci aynı insanlar olmuyor. Şimdi size aralarında ki önemli farklılıkları anlatacağım.
- Fikrin Özgünlüğü
İş insanı bir nesneyi bir ürünü satmak ister. Girişimci ise kendi bir nesne ve ya bir ürün üretir ve bunun satılması için çeşitli yollara başvurur.
- Yapılış Amacı
İş insanı daha kaliteli bir hayat için standartlarını iyileştirmek ister. Girişimci ise dünyayı daha iyi daha güzel bir yer yapmak için çabalar.
- Alınan Risk
İş insanı daha çok hesaplanmış ve kaybı en az olan riski alırlar. Bankalarla uğraşmak istemezler. Mümkün olduğunca riski en aza indirmek isterler. Girişimciler ise serbest paraşütçü gibilerdir. Risk alır. Sonuçlarını önemsemez.
4. Çalışanlara Davranışı
İş insanı hem çalışan hem de patrondur. Ücretle çalışan ekip arkadaşları vardır ve çalışanları şirketini büyütmesi lazımdır. Girişimci ise arkadaşları vardır. Amaçları birlikte büyümektir.
- Müşterilere Davranışı
İş insanı, müşterileri gelir olarak görür ve şirketlerinin kan damarıdır müşteriler. Girişimciler ise müşterileri görev olarak görürler daha çok üstlerine düşerler. Müşterileri olmazsa girişimler de olmaz.
- Paranın değeri
İş insanı için para kaybetmek dünyada başına gelebilecek en kötü olaylardan biridir. Girişimci için ise sadece yanlış bir deneme olarak görür ve kendisini daha da geliştirmek için mücadele eder.
- Zamanı Değerlendirme
İş insanı, mümkün olduğunca zaman öldürmez. Programına hep saygı duyar ve programına göre hareket eder. Hızlıdır ve bu şekilde devam eder. Girişimci ise bir bilim adamı gibidir. Yeni şeyler keşfetmek için düşünür. Aklına bir fikir gelince hemen işe koyulur. Ürününü ortaya koyabilmesi için çok uzun zaman harcar ve yavaş yavaş yapar.
- Dünya Görüşü
İş insanı dünyayı fırsat olarak görür ve buna göre yaşar. Hayatına buna göre şekil verir. Girişimci ise fırsattan çok görev olarak görür.
- Başarı Anlayışları
Bir iş insanı başarıyı, işinin ve paydaşlarının başarısı olarak tanımlar. Paydaşları arasında kendisi, ortak sahipler, çalışanlar, müşteriler, yatırımcılar ve hatta kendi topluluğu bulunmaktadır. Girişimci ise başarıyı tanımlamaz. Sadece işini yapar ve tarihin onu başarısını anlatmasına izin verir.
İşin açıkçası iş insanı girişimciler olmadan büyüyemez, girişimciler ise iş insanları olmadan kendilerini bir yere getiremez. Bunu şu şekilde de anlatabiliriz. Girişimciler bilim insanı gibidir ve şirketler eğer onlara düzgün yatırım yaparsa hem kendisinin adını yukarı taşınır hem de şirket sahipleri bu şekilde kar elde etmiş olur.
Umarız yazımızı beğenmişsinizdir. Siz iş insanı ve girişimciyi nasıl tanımlarsınız?
Eğer sizin de düşünceleriniz varsa bize yazmayı unutmayın.
Güzel bir yazı zevkle okudum. Teşekkürler 🙂