Günümüzde insanlar yemek hazırlarken, kahve içerken, kitap okurken, dinlenirken, spor yaparken, çalışırken, duş alırken ve daha birçok günlük aktivitelerinde müzik dinlemeyi tercih etmektedir. İnsan hayatıyla bu kadar iç içe olan müziğin; tarzı ve temposu doğrultusunda insan üzerinde psikolojik ve fiziksel olumlu etkileri olduğunu biliyor muydunuz?
- Konsantrasyonu artırmak: 2007 yılında Stanford Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalara göre müzik dinlemek odaklanmayı ve insanın farkında olmadığı ek konsantrasyon yeteneklerini kullanılmasına imkân sağlamaktadır.
- Daha iyi hissetmeyi sağlamak: 2011 yılında yapılan başka bir çalışmada ise insanın hoşuna gittiği tarzda müzik dinlemek, beynin salgıladığı dopamin hormonunu desteklemektedir. Yine aynı çalışmada çıkan sonuca göre, insanın hoşuna gitmediği tarzda müzik dinlemek ise ters etki yaratmaktadır.
- Daha enerjik olmak: Özellikle spor salonlarında bu fayda doğrultusunda çalınan müzikler, tabiri caizse insanları gaza getirerek dinleyicinin olduğundan güçlü düşünmesini ve inanmasını sağlamaktadır.
- Yaratıcılığı güçlendirmek: Yeni bir müzik dinlemek; insanı yeni söz, yeni ritim ve yeni uyum ile karşılaştıracağından dolayı insana farklı bir bakış açısı kazanmasında yardımcı olmaktadır.
Müziğin yukarıda yer alan insan ruhu üzerindeki faydaları dışında, insan bedeni üzerinde de etkileri bulunmaktadır. Bu etkiler kan basıncı, kalp ritmi ve solunum hızı unsurları üzerinde belirgin olarak ölçülebilinmektedir.
Gauhati Üniversitesi tarafından 2017 yılında, 20 ila 50 yaş arasındaki 70 farklı denek üzerinde yapılan çalışmada, müziğin insan bedeni üzerindeki etkileri belirlenmiştir. Çalışma 3 farklı konsept (müziksiz, düşük tempolu müzik ve yüksek tempolu müzik) üzerinden gerçekleşmiş olup; deneklerin büyük kan basınçları, küçük kan basınçları, kalp ritimleri ve solunum hızları gözlemlenmiştir.
İlk sütun müziksiz bir şekilde ölçülen değerleri göstermektedir. İkinci sütun 50-60 bpm (dakika başına vuruş) tempolu, üçüncü sütun ise 120-130 tempolu müziklerin 10’ar dakika dinletilmesi ile ölçülen değerleri göstermektedir. Değerlere göre dinlenilen müziğin temposu; kan basınçları ve kalp ritmi ile doğru, solunum hızı ile ters orantılı bir sonuç ortaya koymaktadır.
Müziğin Çalışma Hayatındaki Monoton İşlere Olan Etkisi
2016 yılında Al-Quds Üniversitesi’nde yapılan başka bir araştırmada ise müziğin monoton (tekrarlayan) işlere olan etkisi üzerine değinilmiş. 74 farklı denek ve yine 3 farklı konsept (müziksiz, 80 bpm yavaş tempolu müzik ve 140 bpm hızlı tempolu müzik) üzerinden gerçekleştirilen çalışmada, bu sefer insanların iş verimliliği ve hata yapma ihtimalleri ölçülmüştür.
Araştırma çıktılarına göre, dinlenilen müziğin temposu ile verimlilik arasında doğru orantılı bir ilişki olduğu ortaya çıkarılmıştır. Aynı süre zarfında aynı insanlar ile yapılan çalışmada; müziksiz yapılan işin değerlerine göre 80 bpm düşük tempolu müzik dinleyerek verimlilikte %16,5, 140 bpm yüksek tempolu müzik dinleyerek ise verimlilikte %30,7’luk bir artış sağlanabilmektedir. Bu artış, hata yapma oranında da sebebiyet vermesine rağmen etkisi verimlilik kadar değildir. Müziksiz yapılan işin değerlerine göre 80 bpm düşük tempolu müzik dinlendiğinde hata yapma ihtimalinde %6, 140 bpm yüksek tempolu müzik dinlenildiği zaman ise hata yapma ihtimalinde %9,1’lik bir artışla karşılaşılmıştır.
Pazarlama Türkiye Spotify Listeleri
An itibari ile, bizim için önemli ve bir o kadar da heyecan uyandıran Spotify projemiz ile karşınızda olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu proje kapsamında; iş, okul ve özel hayatınızda karşılaştığınız durumlarda, aktivitelerde, işlerde dinleyebileceğiniz şarkı listeleri hazırlayacağız. Bu şarkı listelerini; yukarıda bir kısmını özet olarak belirttiğimiz çok sayıda araştırma doğrultusunda hazırlayarak, günlük hayatta karşılaştığınız çeşitli durumlar/anlar/işler için en uygun şarkılarla oluşturacağız. Bu listeleri oluştururken şarkıları tarz olarak ayırmak yerine her konsept için yerli ve yabancı olmak üzere 2 liste ile ilerleyeceğiz. Herkesin bildiği hit şarkılar yerine daha az bilinen şarkılarla ilerleyerek de yeni keşifler yapmanızı ve yaratıcılık yetkinliğinizi geliştirmenizde az da olsa rol oynayacağız. Aynı zamanda her hafta listelere yeni şarkılar ekleyerek repertuvarınızı genişletmenizi hedefleyeceğiz.
Spotify listelerimizin ilkini Excel’de çok vakit geçiren, sayılarla bir yandan boğuşan diğer yandan sıkılan kişiler için hazırladık. Bu listenin 120-160 bpm arasındaki temposuyla birlikte nabızları biraz artırıp dinleyenleri hızlandırmayı, sıkıldıkları rutin işleri de hızlı bir şekilde bitirmelerine yardımcı olmasını hedeflemekteyiz.
Aşağıdaki linklerden listelerimize ulaşabilirsiniz.
Excel’de Çalışırken Dinlemelik Yerli Şarkılar: https://open.spotify.com/user/izaj2lse1sz4zn98jgnzjespx/playlist/2kNoCY5lU0CaE7Xl96GR0O?si=S7ABu408QOar9xLd4K3o2Q
Excel’de Çalışırken Dinlemelik Yabancı Şarkılar: https://open.spotify.com/user/izaj2lse1sz4zn98jgnzjespx/playlist/49nnP3h974owhy8ryeuxja?si=AtmF4C_8SJWPCJZ4owRipA