İndir.com Google’dan Neden Ceza Yedi ? İnceleyelim.

728x90 damat

cin-backlinkİndir.com hepimizin bildiği, yıllar yılı denk geldiği , en azından 1 kere olsun işlem gerçekleştirdiği sürekli gündemde ve göz önünde olan bir program indirme portalı .Uzun süredir hizmet veriyor. Alt bilgi kısmına göz attığımızda 2012 olduğunu görüyoruz.

İmza.com ailesinin güçlü bir üyesi olan indir.com son dönemde yaşadığı sıralama kayıpları ile gündeme gelmişti.

SEO rekabeti arttıkça, gerilla SEO rekabeti beraberinde artıyor. Markalar SEO çalışma süreçlerini çok agresif şekilde sürdürüyorlar. Hal böyle olunca Google’un fişi çekmesi ve bu çalışmalara anında tepki vermesi gibi bir huyu var biliyorsunuz ( bkz : Radikal gazetesi, Acunn.com , SEO hocası gibi isim yapmış kurumlar bundan nasibini geçtiğimiz zamanlarda çokça almıştı.)

Şimdi ise sırada indir.com var.

indircom

Sektör içinde konuşulanları şöyle bir göz önüne getirdiğimizde aslında şaşırdığımızı söyleyemeyiz. Olayın bu şekilde gelişeceği indir.com yeni tasarıma geçtikten sonra belliydi, sektör içerisinde bulunan insanlar bu durumun gerçekleşeceğinin farkındaydı. Üstelik son dönemde üst üste gelen Phantom güncellemeleri derken site şuan maalesef hiç bir kelimede yok.

2

Yukarıda gördüğümüz görselde indir.com son dönemde gerçekleşen düşüşü çok net belli, bu görsel ceza yemeden önce ( şubat 2017) çekilmiş durumda. Yani asıl sıralama kaybı yeni tasarım sonrası yaşanmaya zaten başlandı.

Peki neden olabilir. Elbette bir çok vaka analizi çıkacaktır. Bu vaka analizleri sektöre yön vermesi açısından oldukça önemli, biz de görebildiklerimizi yazalım…

On-Page Tarafa Göz Atacak Olursak

İndir.com subdomain şekilde açılan bir yapıda çalışıyordu. Hatta son dönemde ( bu benim hoşuma gitmişti, cihazın özelliklerine göre anasayfayı size göre yönlendiriyordu. Örnek : mac ile ben mac.indir.com adresine direkt olarak girebiliyordum. Evet bu benim için her ne kadar kolaylık olsa bile, bunun sayısı arttıkça sorun olmaması zaten şaşırtıcı olurdu. Her program için ayrı sub açmak, zamanında film ve dizi sitelerinin çok yaptığı spam methodlarına çok benziyordu.)

Projenin içerisinde olmasak bile 500 referans URL ile bir Crawl ettik…

500 link derinliğinde gidecek bir analiz yaptım. Komple siteyi crawl etmemize gerek yok, bakalım neler çıkartacağız.

NOT : Her zaman söylediğim gibi “Hiç bir güncelleme yapmadığınız ama SEO uyumlu olmayan siteniz, SEO için uyumlu hale getirmeye çalıştığınız fakat hata yaparak SEO uyumsuz hale getirdiğiniz sitenizden çok daha az risklidir. SEO yapacağım derken bariz manipülasyon ve ya hatalar yaparsanız kısaca ceza yersiniz.

Bu durum üzerinde uğraşıp spama girmiş sitelerin hepsinin ortak özelliği, yazıyı okurken “ya milletin sitesinde de yok bunlar ne alaka?!” dememeniz için önden ben diyeceğimi diyeyim.

Sadece 500 URL’de karşıma çıkan tablo ;

indir-ceza

Detaya biraz inecek olursak,

Bu arada ben bu incelemeyi yaparken çok fazla 502 hatası aldım. Daha önceden var mıydı bilmiyorum.

Subdomain yapısı iyi gibi gözükse de siteyi paramparça bir hale getirmiş durumda. Bütün otorite bölünüyor. Hem de ince ince bölünüyor. Sadece program.indir.com olsa iyi mesela şöyle bir URL’e rastladım http://strateji-oyunlari.indir.com/iphone işin garip kısmı şu.

Sitenin root domainin değerinden daha değerli bu sayfalar. Bu açık bir sorun.

Örneğin :

indircom

Ben şunu anlıyorum. Program.indir.com adresi indir.com adresinden daha otariter bir adres, Google’da bunu anlıyor J

Bir diğer gözüme çarpan subdomain daha doğrusu subcategory hatası ve ya önemsenmeyen sub hatası meta desc, yine örnekler üzerinden gidelim

http://amazon-music.indir.com/android bu sayfa ve http://amazon-music.indir.com/iphone bu sayfa farklı sayfalar olmasına rağmen aynı meta açıklamaları aynı.

Bu kadar basit bir hataya düşeceklerini sanmıyorum, gözden kaçmıştır diye umuyorum. ( bu sadece bir örnek bunun gibi çok fazla URL var)

NOT : Sadece desc değil, sayfalarda birbirine çok benziyor, kopya görülüyor.

Çok sayıda kalitesiz içerik var. ( 500 sayfada 245)

textratio

Ne Demek İstiyorum ?

Bu sayfalarda kodlama açısından bakıldığında HTML & TEXT oranı 0,05 civarında ideali 0.10’un üzerinde olması gerektiğini yıllar yılı biliyoruz. Site genelinde böyle bir sıkıntı söz konusu.

Daha detaylı inceleme yazılabilir fakat biraz dış tarafada bakmak istiyorum.

Kısacası İç taraf pek iç açıcı değil, gelelim dış tarafa…

Son 3 aydaki yoğun backlink trafiği aşağıdadır.

yogun-backlink

Dikkatimi çekenler arasında, bazı anlamsız yönlendirmeler var.

anlamsiz-backlink

Yukarıdaki örnekte olduğu gibi.

Ve tabi bir sıkıntı İndir.com’un düzenlediği SEO eğitimlerini yazan iyi kalplı bloggerlar. Blogger iyi kalpli ama her site kaliteli değil maalesef.

Projenin iç yapısı bilmiyoruz ama linkler disavow edilmiş diye tahmin ediyorum. “Yine edilmediyse bu aşağıdaki tarz linkler sıkıntı çıkartabilir.”

blogger-backlink

Ayrıca çok uzağa gitmeye gerek yok yakın dönemde gelen linklerin bazıları

cin-backlink

Son olarak bir durum daha dikkatimi çekti.

Backlink hususunda evet Dofollow/Nofollow optimizasyonu yapılması gerekiyor. Ama benim dikkatimi çeken husus çok fazla Nofollow link olması. Bu ilk defa karşılaştığım bir durum yarı yarıya, yarıdan biraz daha fazla gibi dofollow/nofollow oranı gördüm ama indir.com ve 2 rakibini kıyasladığımızda bu durum direkt olarak dikkat çekiyor.

Daha net anlamanız açısından,

nofollow-dofollow

Toparlayacak olursak,

İndir.com tasarım değişikliği sonrası belini doğrultamadı, devamlı düşüşe geçen yapıya son darbe Google’dan geldi. Şuan hiç bir şekilde arama sonuçlarında çıkmıyor.

Cache bile silinmiş durumda.

webcache

Konu ile ilgili bir çok söylenti dolaşırken indir.com kurucularından Hasan bey’den bir açıklama geldi. Bu durumun viral olmadığı, tasarım sonrası bir sıkıntı yaşandığını ve bu konu ile ilgili vaka analizi yazacağını dile getirdi.

Şahsım adına, son dönemde SEO eğitimleri ile bir çok gence SEO öğreten bir yapının vaka analizi sonrasında kısa sürede eski günlerine kavuşmasını temenni ediyorum.

18 yorum
  1. indir.com ekibi kendilerine negatif seo yapmayacak kadar kaliteli bir ekiptir diye düşünüyorum. bu yüzden gelen backlinklerin bir çoğu antiseo kapsamında değerlendirilmelidir. gelen manuel işlemin de kesinlikle site içi problemler ile ilgili olduğunu düşünmüyorum. muhtemelen gözden kaçan farklı bir durum var. çok özel manuel işlem uygulamaları var örneğin richsnippet , reklamlar veya 3. parti yazılım kaynaklı problemler olabilir.

  2. SEO eğitimleri düzenlecek kadar uzmanız havalarına gireceksin, “SEO YOL HARİTASI” gibi birşey uydurup 1000 TL karşılığında firmaların sitelerini analiz edip onlara yol haritası çıkartabilecek kadar profesyoneliz gibi bir izlenim yaratacaksın ve sözde hizmetini sosyal ağlardaki startuplar başta olmak üzere firma sahiplerine pazarlamaya çalışacaksın ama gel gelelim kendi sitende meydana gelen hata ve sorunları analiz edip, yönetmeyecek kadar da aciz olacaksın…

  3. Geçenlerde ücretli eğitim falan vermişti bu firma 350₺ ye ?? Rezilliğe bakar mısınız.. özgür abi yazı süper sonuna kadar okudum ????

  4. Harika detayların olduğu dağınık bir yazı olmuş. Bence biraz toparlanırsa indir.com için de kaynak olabilecek nitelikte.

    1. Haydar, değerli yorumun için teşekkür ederim. Yazı içerisinde sürekli olarak belirttiğim gibi sadece bir ön inceleme yazısı. Bütün Audit-Crawl raporunu direkt yazıya ekleyecek olsam, bunu hiç yapmaz detaylı rapor olarak çıkarttığım verileri Hasan beye maillerdim. Bu bir inceleme yazısı, bu bir makale 🙂 Pazarlama sektörünün bu kadar içinde olan biri olarak bunu anlaman gerektiğini umuyorum. Şunu söylemekte fayda var. Manuel olarak bunu sen de inceleyebilirsin. Cihaza göre değişen subcategory, subpostların çoğunun açıklamaları aynı. Bütün sayfaların html & text oranı düşük ve haliyle kalitesiz, subların otoriteleri roottan daha yüksek öte yandan yetmez dedik off-page baktık bir takım sıkıntılarla gibi bir çok süreç yazdık.

    2. O kadar içerik içerisinden siz bunu anladıysanız vay halinize :). Burada sizin de eklemeler yapmanızı beklerdik aslında :). Peki sizce neden yedi bu cezayı içeriklerin doğru olmadığını düşündüğünüze göre sizin bu konuda kesin bir karar yada farklı bir görüşünüz mevcuttur sanırsam ? Koca indir.com SEO eğitimleri verip kendi sitesine yapılanları kontrol etmiyor mu ? Bu yanlıştır bana kalırsa. Cevabınızı büyük bir umutla beklemekteyim.

      Saygılar.

  5. Bariz bir şekilde subdomain manüplasyonu yapıyorlardı. Tam eşlemeli keyword olsun diye açılan bu subdomainler, ana url’in otoritesinin bölünmesine sebep oluyordu. Canonical’ı farklı olup, site içeriği, description’ı aynı olan sayfa sayısı oldukça fazla.
    Bu manüplasyon, özneli bir şekilde yapılmadığı için spam yeme riski çok yüksekti ve yedi. Sorunun backlink kaynaklı olduğunu düşünmüyorum.
    indir.com gibi diğer indirme siteleri, kaliteleri üzerinde kafa yormaları, acilen düzenleme yapmaları gerekiyor.

  6. Sektörde herkes kendi çapında Seo bildiğini sanıyor. Aslı’nda Google bizden istediği şey tam anlamıyla kullanıcıyı memnun etmek ve site içinde Google istediği prosedürlere uymak. Fakat Temel’inde mühendislik yatan Sistemleri geliştirip onları ayakta tutmak gerçekten çok zor. Kısa Zaman’da çok kazanmak adına uzun vadede kaybedenler bu sektörün kara lekesi oluyorlar. Özgür bey gerçekten güzel açıklamış. Kalimine sağlık.

  7. Her cihaz türü, her kategori ve her oyun / program için subdomain açılmış.
    http://spider-man-2.indir.com/windows
    http://spider-man-2.indir.com/android
    http://spider-man-2.indir.com/iphone

    http://ihaleli-batak.indir.com/windows
    http://ihaleli-batak.indir.com/android
    http://ihaleli-batak.indir.com/iphone

    Subdomain’in mantığı nedir? Markana ait alt markların, projelerin olur. Markana doğrudan bağlantılı olmadığı için subdomain açarsın. Tasarımı bir nebze değişik olabilir, içeriği amacı farklı olabilir. Her subdomain kendi başına bir sitedir. Peki indir.com ne yapmış?

    Her sayfayı, subdomain yapmış. Her oyun sayfası başlı başına bir site durumunda. Ve bu sitelerin sadece 3-4 sayfaları var. Binlerce siteden bahsediyoruz. Bariz bir şekilde subdomain spam’ı söz konusu.

    Bir haber sitesi düşünün, her haber için ayrı bir subdomain açsın…

    Marka adı “indir.com” olduğu için sırf tam eşlemeli keyword olsun diye bu uygulamayı yapmışlar.

    indir.com’a bağlı sayfa sayısı oldukça az. Sadece haberler indir.com’a bağlı. Peki doğru kullanım nasıl olmalıydı?

    http://indir.com/spider-man-2
    http://indir.com/ihaleli-batak

    Her cihaz için ayrı sayfaya yapmaya da gerek yok. Tek oyun sayfasında her cihaz için uyugulama indirme linklerini yeterli olacaktır. Sayfa otoritesinin bölünmemesini de sağlayacaktır.

    Kısacası indir.com tam eşlemeli keyword olsun diye bir ton faso fiso subdomain ve sayfa içeriği, amacı aynı olan sayfalar oluşturmuştur.

    Çok net bir şekilde subdomain spam’ı dır.

    Konuyla alakalı bir kaynak: https://www.searchenginegenie.com/101-articles/SubDomain-Spam.html

  8. Tüm içeriğin otoritesini ana domainde toplamak yerine daha meşakkatli bir seçim olarak subdomain tercih etmiş olmaları domainden kaynaklanıyor. Bunca zaman edinilen tecrübelerden çıkarım yaparak yeni tasarımda sağlam bir 301 çalışması ile tüm içeriği ana domain altına toplamamış olmaları ise talihsizlik.
    Geçmiş olsun dileklerimi iletirken Özgür bey size de faydalı bulduğum bu analiz için teşekkürlerimi iletiyorum.
    Esenkalın.

  9. O domaini nasıl spam’e soktu aklım almıyor 😀 Bunlar hep hırs hırs… Binlerce subdomain açmak nedir arkadaşım? o domain’e neden yazık ettin? Tekrar googleda gözükecek fakat bu bendeki kaybettiği prestiji asla düzeltmeyecek. SEO etkinlikleri düzenleyip spam’e girmek … bu kendi işine hakarettir kendi işini tezata bindirmektir yaptığı etkinlikleri yalanlamaktır. cevap bekliyorum

  10. Ben güzel paylaşımlar görünce okumadan ve yorum yapmadan geçemiyorum, buradaki bilgiler tabi ki değerli hocam emeğinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir