“İÇERİĞİ DEĞİL, İÇERİĞİN BİZDE YARATTIĞI DUYGULARI PAYLAŞIRIZ”

Kadir Has Üniversitesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Yeni Medya Konferansı, 28 Nisan’da Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde yapıldı. Yaklaşık 400 kişinin katıldığı etkinlikte Hürriyet.com.tr’den Bülent Mumay, Onedio’dan Kaan Kayabalı, FilmiSarcan’dan Can Sarcan, Yemek.com’dan Batuhan Apaydın, ContentUS/SEM’den Serbay Arda Ayzit, MediaKraft’tan Ersan Özer içerik, viral ve çeşitli konularda sunumlar yaptı.

Etkinliğin son oturumunda ise ListeList’ten Ahmet Kırtok, Bobiler’den Ozan Tüzün, Zaytung’dan Hakan Bilginer ve Kadir Has Üniversitesi’nden İsmail Hakkı Polat ‘yeni medyada yepyeni içerik ve biçimler’ konulu bir panelde konuştu.

Pozitif TV’nin internet üzerinden canlı paylaştığı etkinlikte Periscope yayını da yapıldı.

Açılış konuşmasını yapan Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, konferansın konusu olan içeriğin, veri ve ağ ile birlikte yeni medyanın temelini oluşturan 3 unsurdan biri olduğunu hatta içeriğin kullanıcıya en çok dokunan ve en etkin unsur olduğunu ifade etti.

Geleneksel medyadan dijital medyaya geçişi anlatan Hürriyet.com.tr’den Bülent Mumay, ikisi arasındaki farklardan bahsetti. Geleneksel medyanın günlük, haftalık ya da aylık rutinde gelişmeleri yayınladığını, erişiminin çoğunlukla yerelde kaldığını, güven oranının yüzde 14 olduğunu, tek yönlü iletişim olduğunu, dijitale kıyasla daha pahalı erişim olduğunu ve paylaşımının zor olduğunu söyledi. Yeni medyanın ise anlık verileri ve gelişmeleri yayınladığını, global ölçekte erişimi olduğunu, güven oranının yüzde 78 olduğunu, etkileşimin yüksek olduğunu, ücretsiz ya da basılıya kıyasla daha ucuz erişime sahip ve paylaşım tabanlı olduğunu belirtti.

Onedio.com’u kurarken tek amaçlarının insanların timeline’ına (zaman tüneline) girmek olduğunu ifade eden Kaan Kayabalı, haberleri zamansız bir şekilde tüketilecek bir formata sokup yayınladıklarından bahsetti. Performans kriterlerinin içeriğin kaç kişi tarafından tüketildiği ile ölçtüklerini belirten Kayabalı, dijital ortamda olan haberleri derlediklerini, önemli olanın, kaliteli içeriği bir araya getirmek olduğunu söyledi.

Viral video üretiminin inceliklerinden bahseden FilmSarcan’dan Can Sarcan, senaryoya uygun en geniş hayran kitlesine sahip oyuncuyu bulmanın öneminden bahsetti. Videonun trend olan başlıklarda veya genel aramalarda bulunabilmesi gerektiğini belirten Sarcan, medya planlamasının da doğru yapılması gerektiğini vurguladı.

“Aslında içeriği değil, içeriğin bizde yarattığı duyguları paylaşırız” diyen Yemek.com’dan Batuhan Apaydın, iyi içerik üretmenin 10 emrini şöyle sıraladı: Hedef kitleni tanı, istikrarlı ol, satış odaklı olma, duygularını kullan, saygı uyandır, imla kurallarına hakim ol, içeriğini pazarla, meraklandır, günceli yakala, taraf yarat.

Yeni medyada içerik stratejisi oluşturmanın yolunun artık veriden, analizden, araştırmadan ve uygulamadan geçtiğini belirten ContentUS/SEM’sen Serbay Arda Ayzit, site yöneticileri için kullanılabilecek araçlardan bahsetti.

İçerik konusunun yeni medyanın geleneksel medyadan en çok ayrıştığı konu olduğunu belirten Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat “Geleneksel medyada çok daha derin araştırılan ve paketlenerek çok daha öz ve ciddi yönleriyle tüketiciye sunulan içerik dediğimiz olgu, yeni medyada bazen bir günaydın mesajı bile olabiliyor. Bu bağlamda artık medya dediğimiz şey kullanıcının her şeyi paylaştığı bir yaşam alanı. En güncel olarak Periscope, Meerkat gibi uygulamalar da hayatımıza canlı televizyonu soktu” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir